Val de anchete şi semne de întrebare după moartea lui Patrick Ekeng | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Val de anchete şi semne de întrebare după moartea lui Patrick Ekeng

Parchetul a deschis un dosar in rem în care anchetează infracţiunea de omor din culpă în cazul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng. Oamenii legii au făcut percheziţii la firma privată a cărei ambulanţă l-a preluat pe jucător după ce s-a prăbuşit pe teren. Investigaţii la aceeaşi firmă fac şi Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Poliţiştii de la Serviciul Omoruri s-au deplasat, sâmbătă, la sediul serviciului medical căruia îi aparţinea ambulanţa de pe stadion Puls ca să verifice ambulanţele şi să discute cu angajaţii firmei. Au ridicat mai multe documente, iar ambulanţa cu care a fost transportat fotbalistul a fost sigilată. Alte două salvări, aflate la stadion, au fost examinate criminalistic. La dosarul cauzei au fost ataşate şi înregistrări video ale incidentului şi au fost solicitate şi alte înregistrări ale unor camere de supraveghere instalate în zona stadionului.
Anchetatorii au dispus şi efectuarea unei autopsii medico-legale, care va fi făcută astăzi, la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici".
Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, şi personalul medical de pe Ambulanţa Puls cu care a fost transportat la spital fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng au fost audiaţi, ieri, la Poliţia Capitalei.

Cum se face intervenţia în cazul stopului cardiorespirator

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că, în urma verificărilor efectuate sâmbătă la firma privată care deţinea ambulanţa, s-au constatat neregului „serioase". El nu a oferit detalii, dar a precizat că, anterior, unor servicii private de ambulanţă le-au fost retrase autorizaţiile de funcţionare şi li s-au aplicat amenzi mari. „Am oprit servicii private de ambulanţă şi am retras autorizaţia şase luni, acum un an, tocmai pe situaţii de acest gen. Am amendat servicii, amenzi foarte serioase după ce am făcut inspecţii şi am văzut că ceva nu este ok. Şi pe serviciile publice le controlăm şi inspectăm şi acolo unde găsim nereguli normal că primesc amenzile şi primesc sancţiunile pentru neregulile respective", a explicat secretarul de stat.
Potrivit acestuia, este uşor de observat dacă un pacient a fost supus manevrelor de resuscitare. „În primul rând, se vede când îl pui pe monitorizare, electrozii de monitorizare rămân (...) când cobori din maşină în mod normal iei monitorul cu tine, nu îl desfaci în maşină. Regulile medicinei de urgenţă sunt acelea ca bolnavul, odată începută monitorizarea lui, nu o întrerupi până la momentul în care decizi că nu mai trebuie să fie monitorizat", a arătat şeful DSU.
Raed Arafat a precizat că, în cazul în care un pacient este în stop cardio-respirator şi, mai ales, îi lipseşte pulsul, resuscitarea acestuia începe pe loc, „pentru că defibrilarea trebuie să aibă loc rapid, oxigenarea trebuie să fie rapidă şi atunci nu pierzi timpul prin manevre de evacuare a pacientului decât dacă eşti în pericol şi trebuie să scoţi pacientul din zonă, ceea ce nu era cazul, sau dacă nu ai ce face şi vrei să pleci ca să ajungi în altă parte cu pacientul, dar şi aici preferabil este să stai să faci resuscitarea şi să chemi acolo o echipă decât să fugi cu bolnavul fără manevre", a susţinut Arafat.
Secretarul de stat a adăugat că, în conformitate cu Legea sportului, la astfel de competiţii este necesară prezenţa unui echipaj cu o ambulanţă de tip B, care să aibă dotarea corespunzatoare, ce presupune un defibrilator, o trusă de resuscitare, oxigen, aspirator.

Trei minute cât o viaţă de om

Medicul Şerban Brădişteanu a fost şi mai tranşant. El a adus acuze grave la adresa celor care au intervenit vineri seară, la meciul de fotbal Dinamo Bucureşti - Viitorul Constanţa, după ce fotbalistul camerunez Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe gazon la doar câteva minute după ce fusese introdus pe teren.
„S-ar fi putut face totul ca să aibă cele mai mari şanse pentru a fi salvat. În primul rând, o ambulanţă care participă la astfel de competiţii trebuie să fie superdotată, ca acelea de la SMURD. Trebuia să fi avut şi asistenţi calificaţi, medic şi aparatura necesară. Dacă aveau la dispoziţie un defibrilator, pentru a se afla ce fel de tulburare avea, s-ar fi putut trage o concluzie urgentă. Dacă s-ar fi făcut manevrele de defibrilare în cele 3 minute, şansele lui de supravieţuire ar fi fost maxime. Cele trei minute care au fost pierdute au fost foarte lungi şi au diminuat foarte mult şansele de supravieţuire. Au fost cele trei minute pe teren plus drumul până la spital. În total, au fost 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. În plus, ambulanţa nu a avut personalul care să facă astfel de manevre", a spus Brădişteanu.
Reamintim că jucătorul camerunez Patrick Ekeng (26 de ani) a murit după ce a suferit un şoc cardiogen şi s-a prăbuşit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo - Viitorul, la doar şapte minute după ce intrase pe teren. Medicii au încercat să-l resusciteze pe mijlocaş peste 80 de minute, fără succes însă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro