Mergi la conţinutul principal

Vaci cu pasaport individual

Integrarea in Uniunea Europeana a adus, in mai toate domeniile de activitate, reguli cu totul noi, uneori de-a dreptul ciudate pentru romani. Un asemenea exemplu ar fi cel legat de inregistrarea si miscarea animalelor. Mai precis, nici nu s-au obisnuit bine taranii cu microcipurile din grumazul cailor, ca au venit veterinarii sa le elibereze, obligatoriu, pasapoarte pentru vaci si boi. Regulile europene sint clare, nici macar la abator nu au voie bietele bovine sa mearga daca nu sint posesoare ale acestui document. Dar regula e regula si, daca Uniunea Europeana cere, noi trebuie sa ne conformam. In acest sens, specialistii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila au eliberat, pina ieri, 87.187 de pasapoarte pentru bovine, dintr-un total de 88.847, adica 98%. In mod normal si caii ar trebui sa aiba asemenea documente, numai ca actiunea a fost transferata de la DSVSA in sarcina Oficiului Judetean de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OJARZ) si nu a fost inca demarata. Oricum, se pare ca intr-un viitor apropiat, caii se vor reintoarce in atributiile veterinarilor si atunci se va lua decizia finala.

Inregistrarea si identificarea animalelor sint obligatorii

Conform Ordinului nr. 5/2005 al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), la data integrarii in Uniunea Europeana orice animal de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie inregistrat in Baza Nationala de Date (BND), identificat individual si inclus in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA).
Identificarea se poate face, in functie de specie, prin crote/crotalii (mijloc de identificare a animalelor, confectionat din material plastic care poarta inregistrat prin imprimare numarul unic de identificare a animalului) sau microcipuri. In plus, pentru specia bovine, inclusiv bubaline sau bizoni, este obligatoriu si pasaportul individual, adica un document oficial care inregistreaza identitatea fiecarui animal.
In plus, fiecare exploatatie zootehnica va fi inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor (RNE), prin atribuirea unui cod alfanumeric unic si permanent, generat prin SNIIA, iar fiecarui proprietar i se va elibera o Carte a Exploatatiei. Aceste documente vor contine date exacte despre fiecare animal in parte si proprietarul lor. In aceste documente trebuie evidentiata obligatoriu orice miscare a animalelor (cresterea sau descresterea numarului de animale aflate intr-o exploatatie, din oricare motiv, inclusiv fatarea sau moartea unui animal). Gospodariile individuale ale populatiei vor fi inregistrate in RNE de catre medicul veterinar imputernicit, iar exploatatiile autorizate de catre DSVSA.
La Braila, actiunea de identificare a animalelor a inceput la 3 ianuarie 2005, iar strict a bovinelor in martie 2005.
Indiferent de glumele ce se pot face pe seama regulilor impuse de UE, veterinarii braileni ramin fermi, aceasta inmatriculare a animalelor este foarte importanta, pentru ca doar astfel se poate asigura trasabilitatea, de la momentul fatarii pina cind animalul ajunge sub forma de carne in farfuria consumatorului.

Un animal neidentificat si neinregistrat este considerat bolnav

In urma identificarii, fiecare animal va avea un cod unic. Medicul veterinar va completa impreuna cu proprietarul un formular cu datele exacte ale animalului respectiv, ce vor fi introduse in baza nationala de date. In documentele fiecarui animal ca si in baza nationala de date se vor regasi: data si locul nasterii; rasa si parintii; vaccinarile, testele pentru diferite boli, imbolnavirile si tratamentele veterinare aplicate; schimbarea proprietarului, a locului de exploatare, animalele cu care a fost sau este in contact; deplasarea catre piata de animale sau catre abator; pentru femele, numarul de fatari; locul si data sacrificarii, a taierii de necesitate sau a mortii. Un animal neidentificat si neinregistrat este considerat bolnav. In acest context, animalele neidentificate nu pot fi vindute, taiate, duse la pasunat, nu pot beneficia de tratamente veterinare de specialitate, iar produsele nu pot fi valorificate.
"Orice animal gasit fara crotalii si fara pasaport pentru bovine, sau formular de miscare - certificat de sanatate ori cu un pasaport pentru bovine care nu corespunde crotaliei va fi pus sub ordin de restrictie, izolat de restul animalelor si supus anchetei veterinare oficiale. In acest caz, daca in termen de 3 zile de la gasirea animalului nu se revendica dreptul de proprietate si nu se poate stabili de unde provine animalul, medicul veterinar imputernicit sau medicul veterinar oficial va pregati taierea animalului intr-o perioada diferita de cea pentru taierile obisnuite, iar distrugerea carcasei va fi facuta sub control veterinar oficial", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.

Viteii vinduti fara avizul medicului veterinar nu pot primi pasaport

In plus, specialistii DSVSA atrag atentia fermierilor ca instiintarea medicului veterinar despre orice miscare de animale este extrem de importanta. "Vreau sa avertizez proprietarii de bovine ca de la 1 mai 2007, este interzisa eliberarea pasaportului pentru viteii ale caror mame nu se cunosc. Mai precis, este vorba despre viteii proveniti din vaci necrotaliate si neinregistrate, dar si despre vitei vinduti fara a fi anuntat in prealabil medicul veterinar. Noul proprietar, daca nu detine informatii despre mama, nu poate inregistra vitelul si deci nu poate obtine pasaportul. Detinerea de animale fara aceste acte de identitate este ilegala", a subliniat Ionica Ciorogaru, seful Biroului de Integrare Europeana, Identificare si Inregistrare a Animalelor din cadrul DSVSA Braila.
Ca o noutate, Ciorogaru a precizat si faptul ca, la acest moment, se discuta foarte serios modificarea modalitatii de identificare a bovinelor, respectiv despre inlocuirea crotei cu un transponder, adica un dispozitiv electronic (microcip) de identificare, ce asigura o dubla functionalitate: stocarea unui cod de identificare unic si transmiterea acestuia atunci cind este activat de un cimp de radiofrecventa corespunzator. "Aceste microcipuri se introduc prin esofag si ajung in rumen. Datele stocate se citesc cu ajutorul unui aparat special care se cupleaza la laptop. El se recupereaza la sacrificarea sau moartea animalului. Este confectionat din materiale foarte scumpe de aceea si pretul va fi pe masura. Nu se stiu, la acest moment, amanunte", a mai spus Ciorogaru.

Microcipuri pentru ciini si pisici

Conform informatiilor oferite de DSVSA, de la declansarea actiunii de identificare si inregistrare, la nivelul judetului nostru, au fost introduse in BND, 835.571 animale. Din acestea, 110.000 capete, din toate speciile, au fost si sint in miscare, adica vindute, sacrificate in abatoare, moarte, sacrificate traditional etc.
"Activitatea de identificare si inregistrare a animalelor este o actiune permanenta. Pina la 31 decembrie 2006, individualizarea animalelor s-a facut cu doua crotalii pentru bovine si cu cite o crotalie la speciile suine, ovine si caprine. De la 1 ianuarie 2007 si individualizarea ovinelor si caprinelor se efectueaza tot cu cite doua crotalii. Cabalinele vor fi in continuare microcipate, la fel ca si ciinii si pisicile care circula in Uniunea Europeana", a mai explicat Caragata.
La nivel de judet, DSVSA Braila a inregistrat pina in prezent 836.571 de animale, din care, pe specii: bovine - 88.674 capete, ovine - 374.955; caprine - 28.528 si suine - 340.871.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro