Vaccinul BCG, împotriva tuberculozei a ajuns în unităţile spitaliceşti brăilene, cu o întârziere de două luni de zile. Direcţia de Sănătate Publică Brăila a primit 4.400 doze de vaccin pentru imunizarea nou-născuţilor, care au fost repartizate Maternităţii Brăila, Ambulatoriului Spitalului de Pneumoftiziologie şi medicilor de familie. Acum, cei aproximativ 300 de bebeluşi care au fost externaţi din spital fără vaccinul anti-TBC sunt recuperaţi în unităţile medicale. "Confirmăm că vaccinul împotriva tuberculozei (BCG) a ajuns din data de 20.08.2014 la Maternitatea Brăila, la Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila şi la medicii de familie care au solicitat. Din verificările efectuate la nivelul Maternităţii Brăila, ritmul de recuperare este de 40 restanţieri/zi ", a declarat pentru "Obiectiv", purtătorul de cuvânt al DSP Brăila, dr. Andreia Gavrilescu.
Din păcate însă, schema de imunizare gratuită şi obligatorie pentru bebeluşi este încă incompletă. În continuare, vaccinul AHB (împotriva hepatitei virale de tip B lipseşte din stocurile unităţilor spitaliceşti. Asta în contextul în care la Brăila, în momentul de faţă, sunt 328 de bebeluşi externaţi fără a fi imunizaţi cu acest vaccin. Nici până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a anunţat când vor fi aprovizionate şi aceste vacciunuri şi câte vor fi repartizate brăilenilor. De precizat că vaccinarea anti-hepatită B se recomandă în primele 24 de ore de la naştere.
Care sunt riscurile Hepatitei B ?
Hepatita B reprezintă infecţia ficatului cu virusul hepatitic B (VHB).
Infecţia cu virusul B poate fi acută - cu durată mai mică de 6 luni sau cronică - peste 6 luni. Din nefericire, spun medicii, copiii au risc mult mai mare să dezvolte o infecţie cronică. Nu există un tratament curativ care vindecă boala, există doar mijloace preventive cum ar fi acest vaccin care lipseşte din unităţile spitaliceşti brăilene. Virusul hepatitic B se transmite prin contactul cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate. Hepatita B acută se poate manifesta prin semne şi simptome care apar la aproximativ 12 săptămâni de la infectare. La majoritatea copiilor şi la unii adulţi nu apar niciun fel de semne şi simptome, deşi virusul există în organism, poate provoca afectarea funcţiei hepatice şi poate fi transmis altor persoane. Simptomele iniţiale pot fi nespecifice, precum febra, simptome asemănătoare gripei sau dureri articulare. Pacienţii pot resimţi lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, slăbiciune, oboseală, durere abdominală, icter şi urină închisă la culoare.