Mergi la conţinutul principal

Vaccinurile împotriva gripei porcine vor fi gata în curând, dar în cantitate insuficientă

"Aprovizionarea va fi extrem de limitată timp de câteva luni", a spus directoarea OMS, Margaret Chan. Potrivit OMS, 25 laboratoare lucrează la producerea unui vaccin, printre care Sanofi-Pasteur, liderul mondial în domeniu, britanicul GlaxoSmithKline (GSK), elveţianul Novartis, americanul Baxter. Laboratoare naţionale lucrează de asemenea în China - 11 - Brazilia, România.

Este prima dată în istoria pandemiilor gripale când un vaccin va fi folosit la scară mare. În 1918 - 50 milioane decese - el nu exista, în 1957 şi 1968 a ajuns prea târziu.

Recent, noi tehnologii au fost puse la punct şi capacităţile de producţie au crescut simţitor în ultimii doi ani, potrivit unui studiu.

Potrivit OMS, toate marile laboratoare ar putea produce în cel mai bun caz circa 94 de milioane de doze pe săptămână - cu condiţia ca tulpina pe baza căreia este constituit vaccinul să aibă un randament bun. Alte tulpini ar putea fi furnizate în scurt timp.

Franţa, cu 64 milioane de locuitori, a comandat 94 milioane de doze, cu o rezervare de 36 milioane de doze. SUA au comandat 195 milioane, Spania 37 milioane. Mexicul a solicitat un împrumut de 400 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru a cumpăra 20 de milioane de doze, pentru o populaţie de 107 milioane.

Potrivit angajamentelor laboratoarelor, ţările bogate vor fi primele servite. "Cei bogaţi sunt avantajaţi", a spus, cu regret, Chan.

Două laboratoare, Sanofi-Pasteur şi GSK, şi-au luat angajamentul de a furniza OMS primele 10 procente din producţia lor, adică 100 de milioane de doze, respectiv 50 de milioane de doze, dar aceste cantităţi sunt foarte departe de a acoperi necesarul.

După ce vor primi autorizaţia de comercializare, ceea ce se va întâmpla rapid, primele vaccinuri ar trebui să intre pe piaţă până la începutul lunii octombrie. Baxter - care are doar 80 de milioane de doze comandate - a anunţat că a încheiat producerea primelor loturi de Celvapan, puţin mai rapid de produs pentru că se bazează pe culturi celulare. Chinezul Sinovac a anunţat, după primele teste, un vaccin care este eficient de la prima doză. GSK prevede primele livrări în septembrie, Novartis vorbeşte despre toamnă, Sanofi-Pasteur despre noiembrie sau decembrie.

Însă, SUA au anunţat că s-ar putea să dispună de doar 45 de milioane de doze la jumătatea lui octombrie, în loc de 120 de milioane prevăzute.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro