Mergi la conţinutul principal

Vaccinul pneumococic, gratuit, dar nu-l avem

• deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe la jumătatea lunii august, că procedura de achiziţie a vaccinului pneumococic s-a finalizat, iar campania de vaccinare începe în luna septembrie, până astăzi, la DSP Brăila nu a ajuns nicio astfel de doză • vaccinul a fost introdus pe lista celor gratuite în Programul Naţional de Vaccinare, anul trecut, când în fruntea ministerului era tehnocratul Vlad Voiculescu • o doză de acest tip costă pe puţin 250 lei în farmacie, numai că părinţii cheltuiau cel puţin 750 lei pentru a achiziţiona toate cele trei doze necesare imunizării bebeluşilor la 2 luni de viaţă, la 4 luni şi la 11 luni

 

Ministerul Sănătăţii a finalizat procesul de achiziţie a vaccinului pneumococic, care se administrează în primele luni de viaţă ale bebeluşilor, încă de la jumătatea lunii august. Deşi campania de imunizare era programată să înceapă în luna septembrie, nici până astăzi, dozele nu au ajuns la Brăila. Vaccinul a fost deja inclus în Programul Naţional de Vaccinare. Până la luarea acestei decizii de către cei din minister, imunizarea pneumococică era opţională, suportată din buzunarul părinţilor.

Vaccinul a fost introdus pe lista celor gratuite din Programul naţional de imunizare de către fostul ministru tehnocrat, Vlad Voiculescu. Imunizarea se face la vârsta de 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni. În luna octombrie 2016, Voiculescu a anunţat că au fost alocate fondurile necesare pentru demararea procedurii de achiziţie, iar primii 180.000 de copii urmau a fi vaccinaţi chiar la începutul lui 2017. După alegerile parlamentare din decembrie, noul ministru din partea PSD, Florian Bodog, nu a mai oferit detalii despre stadiul procedurii, decât foarte succint, în presa centrală. Abia pe 17 august, Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat de presă în care a anunţat că procedura de achiziţie s-a finalizat. “Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantităţi de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Dozele de vaccin achiziţionate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum şi pentru primele luni din 2018. Ca şi în cazul altor vaccinuri prin Programul Naţional de Vaccinare, Ministerul Sănătăţii a semnat un Acord Cadru de achiziţie cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăţi legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor”, se menţionează în comunicatul de presă emis de MS.

La două săptămâni după acest anunţ, Brăila încă nu are niciun vaccin de acest tip. “La Direcţia de Sănătate Publică Brăila nu a ajuns încă niciun vaccin pneumococic”, ne-a declarat Dan Petrescu, directorul DSP.

“În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, ţara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, se mai arată în comunicatul MS.

“Acest vaccin era opţional, cu plată. Unii părinţi îşi permiteau să cumpere vaccinul, alţii nu. În alte ţări, face parte de multă vreme din schema obligatorie de vaccinare. Vaccinul pneumococic previne boli grave, precum otită, pneumonie, meningită. O pneumonie la un sugar nu e o fericire. Pune nişte probleme de risc vital, să spunem aşa. Şi meningita la fel, copilul poate rămâne cu sechele. Prin imunizare, scade riscul acestor infecţii. Oricum, la un copil, riscul de a dezvolta infecţii cu pneumococ e mult mai mare decât la un adult”, ne-a declarat dr. Raluca Vodă, medic de familie din municipiu.

Vaccinul pneumococic se administrează copiilor gratuit, în cabinetul medicului de familie. Preţul unei astfel de doze porneşte în farmacii de la 250 lei, iar un părinte trebuie să scoată din buzunar pe puţin 750 lei pentru toate cele trei doze care trebuie administrate bebeluşilor la 2 luni, la 4 luni şi la 11 luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro