Mergi la conţinutul principal

Vaccinul antigripal previne doar gripa, nu si alte infectii respiratorii

Gripa este o stare patologica cu impact medical, social si economic deosebit asupra bolnavului, dar si a comunitatii. Este determinata de virusul gripal, care prezinta o multitudine de tulpini variabile de la an la an. Semnele clinice sint comune si altor viroze respiratorii determinate de alte virusuri, iar debutul brusc este cu cefalee (durere de cap), dureri musculare, frisoane, febra, alterarea starii generale, tuse iritativa, durere in git. Virusul gripal poate fi contactat de la persoanele infectate, pe calea aerului, iar la primele semne de boala se impune consultul medical. Se impune izolarea la domiciliu in scopul intreruperii lantului epidemiologic de transmitere a virusului, repaus fizic, dieta hidro-lacto-zaharata, scaderea febrei, cu antitermice, comprese reci cu apa, otet, vitaminizare - in scopul cresterii imunitatii organismului cu Vitamina C si Complex B, renuntarea la fumat si la consumul de alcool.
Ca o masura profilactica foarte importanta se impune vaccinarea antigripala, care nu previne decit gripa, nu si alte infectii respiratorii acute ce pot semana ca tablou clinic si evolutie cu aceasta. Perioada optima de vaccinare este cuprinsa in lunile octombrie, noiembrie decembrie.
Pentru sezonul 2007/2008 Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat producatorilor de vaccin trei tulpini:
-o tulpina A/Solomon Island/3/2006 (H1N1)-like;
-o tulpina A/Wisconsin/67/2005 (H3N3)-like;
-o tulpina B/Malaiezia/2506/2004-like.
Vaccinarea se adreseaza intregii populatii; se realizeaza in urma consultului medical, prilej cu care se stabilesc si contraindicatiile, cu referire speciala la persoanele alergice la vaccin. Prioritari la administrarea vaccinului sint: copiii si persoanele cu virsta peste 65 ani care au asociate si boli cronice, cu un sistem imunitar deficitar, persoanele institutionalizate, personalul medico-sanitar, personalul care, prin natura profesiei, circula mult sau care lucreaza in ferme de pasari sau de animale, in special ferme de porci, gravidele cu boli cronice, indiferent de virsta sarcinii, persoane cu boli cronice cu virsta sub 65 ani.
Vaccinul se administreaza in doua doze, la interval de 4 saptamini a cite 0,5ml in regiunea deltoidiana (brat) in seringi preumplute sau seringi de 1 ml -pentru adulti si copiii mari, iar pentru copiii sub 4 ani, doza este de 0,25ml si se administreaza pe fata antero-laterala a coapsei.
Protectia antivirala apare dupa doua saptamini, este maxima la 4 saptamini si dureaza citeva luni.

dr. Dorina TITE, medic primar Medicina de familie, vicepresedinte al Colegiului Medicilor Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro