Vaccinarea, misiune imposibilă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Pacienții puși pe drumuri de-aiurea

Vaccinarea, misiune imposibilă

• dacă în anii trecuți, pacientul mergea la cabinetul medicului de familie să se imunizeze antigripal, din acest an lucrurile se vor complica în rândul asiguraților • în primul rând, vaccinul va trebui procurat de către fiecare pacient în parte de la farmacie, în baza unei prescripții emise de către medicul de familie • serul se va administra fie la medicul de familie, fie direct în farmacie, doar că în Brăila doar trei astfel de unități au acreditare de la Ministerul Sănătății pentru a asigura administrarea vaccinului • lucrurile se complică și mai mult dacă pacientul nu se va putea vaccina imediat după ce a ridicat vaccinul, pentru că va trebui să-l transporte spre casă într-o geantă, specială, izotermă și să-l depoziteze în frigider, la o temperatură de 2-8 grade Celsius și să revină cu serul, în același condiții, la medic, pentru administrare • se pare că la fel vor sta lucrurile și în cazul altor vaccinuri precum HPV, ROR, antihepatitic B sau pneumococic

 

Campania de imunizare antigripală va începe cu stângul în acest an. Cel puțin pentru pacienți, lucrurile nu vor mai fi la fel de simple ca în anii trecuți. Asta pentru că se schimbă  modalitatea de administrare a vaccinului antigripal. Mai nou, serul se va ridica din farmacie, pe baza unei prescripții de la medicul de familie și se va putea administra fie la cabinet, la fel ca până acum, fie direct în farmacie, doar că aici brăilenii au puține opțiuni. În Brăila, doar trei farmacii sunt acreditate de Ministerul Sănătății pentru a putea asigura administrarea serurilor antigripale, potrivit Direcției de Sănătate Publică. Și cum opțiunile sunt limitate, cei mai mulți dintre pacienți se vor întoarce la medicul de familie pentru imunizare. Aici se complică lucrurile. Dacă pacientul nu se va putea vaccina imediat după ce a ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă și să-l depoziteze în frigider, la o temperatură de 2-8 grade Celsius. Ce cred medicii de familie despre acest lucru? ”Din păcate, se cam plimbă pacientul cu vaccinul în buzunar, pentru că mă îndoiesc eu că o bătrânică o să transporte vaccinul în geanta specială. Într-adevăr, e mai greu pentru pacient”, ne-a răspuns medicul de familie, Steluța Nedelcu. Practic, pacientul este responsabilizat, în ceea ce privește păstrarea unei temperaturi scăzute a serului când se transportă de la farmacie la medic și invers, pentru ca produsul să nu-și piardă eficacitatea. În acest context, medicul le recomandă pacienților săi eligibili pentru imunizare să revină la cabinet pentru administrarea serului imediat după ce au procurat vaccinul din farmacie, pentru a respecta lanțul de frig. ”Pacientul are varianta de a veni la noi, la cabinet, să-l administrăm, dacă nu, direct la farmacie (...). Eu am farmacii lângă mine mai multe și le voi recomanda pacienților mei să se întoarcă imediat să-l facă la cabinet, să nu se plimbe cu el prin oraș, pentru că trebuie păstrat la o temperatură scăzută”, a mai precizat, pentru ”Obiectiv”, medicul de familie din municipiul Brăila.

În ordinul Ministerului Sănătății, aflat acum în transparență decizională,  este precizat că vaccinul antigripal va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripții electronice de care vor beneficia doar pacienții asigurați. Astfel, persoanele cu boli cronice vor putea primi această rețetă electronică atunci când vor ajunge la medicul de familie pentru tratamentul lunar. Însă nu doar bolnavii cronici vor putea primi rețeta electronică. Prin acest mecanism vor putea procura serul antigripal cei aflați în grupele de risc, dar și cei care nu au boli cronice, pe baza unei programări la medicul de familie. Când se va întâmpla asta mai exact, încă nu se știe. Lucrurile încă sunt neclare printre medici, care așteaptă lămuriri pentru a da startul campaniei. Cert este că vaccinurile antigripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătății și deci, nu vor mai fi livrate la direcțiile de sănătate publică. Începând din acest an, serurile vor fi procurate printr-un alt mecanism existent și în alte state europene, de compensare directă. În ceea ce privește tipul de compensare, grupele de risc vor avea gratuitate, iar cei cu vârsta între 50 și 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele din grupele de risc sunt: copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, gravidele, personalul medico-sanitar, orice persoană de peste 65 de ani indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum și cele care nu fac parte din grupele enumerate, dar care au boli cronice. Totuși, acestea vor fi menționate și în Ordinul de Ministru, care urmează să apară, astfel încât să acopere populația din grupa de risc, pentru a nu dezvolta forme severe de boală.

Conform coordonatorului Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei, medicul Gindrovel Dumitra, schimbarea face parte dintr-un pachet mai larg de reașezare a achiziției vaccinurilor, dar și de extindere a acestei palete prin care pacienții vârstnici, pacienții adulți beneficiază de anumite vaccinuri. Și, atenție, nu vorbim doar despre serul antigripal. Din același mecanism de administrare vor face parte și vaccinurile HPV, ROR, antihepatitic B și pneumococic.

Tot ca element de noutate este și faptul că nu doar medicul de familie va putea prescrie o rețetă electronică pentru vaccin, ci orice alt medic specialist care poate valida dacă diagnosticul pacientului asigurat se află în grupa de risc.

Anul trecut, Direcția de Sănătate Publică Brăila a primit de la Ministerul Sănătății, în total, 34.281 de doze de vaccin antigripal, în două tranșe, respectiv o tranșă de 23.081 de doze, iar cealaltă de 11.700 de doze. Acestea au fost distribuite la medicii de familie, în funcție de necesarul transmis și tot ei au asigurat și imunizarea la cabinet.

Pentru sezonul rece 2022-2023, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent, iar vaccinarea a început chiar în luna septembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro