* începând cu 5 mai, medicii de familie din Brăila și-au primit primii pacienți la vaccinare * inocularea se face cu serul de la Johnson & Johnson, în urma unei simple programări * din păcate, până acum, la Brăila doar șase medici de familie, dintr-un total de 140, au început imunizarea la cabinete, respectiv patru din mediul rural și doi din urban
Vaccinarea în cabinetele medicilor de familie este posibilă și la Brăila, de la începutul lunii mai. Problema este însă că din 140 de medici de familie, câți numără județul și municipiul la un loc, doar șase s-au alăturat, până acum, campaniei și au început imunizarea. Primii pacienți au fost inoculați în data de 5 mai, medicii și asistenții reușind să vaccineze în 5 zile, cu serul de la Johnson & Johnson, 85 de persoane. Procedura este simplă și se reduce la o simplă programare la medicul de familie. ”Noi le furnizăm vaccinul și ei își programează pacienții când pot. Pacientul ajunge la cabinet și se vaccinează, e simplu. Șase medici de familie au început vaccinarea, patru din rural și doi din urban. Nu știu de ce sunt așa puțini. Eu știu că la nivelul Casei de Sănătate, când am solicitat recent informații, mi-au zis că un număr de 37 de medici semnaseră contractul la CNAS, până la acea dată. Contractul implică mai multe activități, inclusiv pe partea asta, de administrarea de doze, iar acum fiecare își face o catagrafie a pacienților, îi programează și ne comunică numărul de doze, astfel încât noi să le furnizăm necesarul de vaccin. Inocularea se face cu Johnson & Johnson, pentru că este un vaccin care are o stabilitate mai mare la condițiile de păstrare”, a explicat directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină. Totodată, acesta a ținut să sublinieze necesitatea implicării medicilor de familie în campania de vaccinare, pentru că, numai printr-un efort comun, Brăila poate reveni la normal. ”Nu doar că încurajez medicii de familie să ia parte la program, să se implice în vaccinare, chiar îi rog să facă asta atât timp cât este solicitare din partea populației. Întregul corp medical trebuie să participe la acest efort.”
”Ar trebui să am, cel puțin, 10 persoane, zilnic, la vaccin (...)”
Cu toate că se declară pro-vaccinare și spun că își încurajează pacienții să se vaccineze împotriva Covid-19, unii medici de familie din Brăila spun că nu au nici timp și nici pacienți interesați pentru a începe vaccinarea în cabinetele lor. ”Eu personal, nu am început vaccinarea deocamdată. Am reușit, în schimb, să programez toți pacienții care și-au arătat dorința de a se vaccina. O să vaccinez și eu, dar nu chiar acum, pentru că, momentan, nu mai am așa de multe cerințe. Ar trebui să am, cel puțin, 10 persoane, zilnic, la vaccin pentru că flaconul este pentru 10 persoane. Timpul meu este și foarte limitat pentru că lucrez și la un cămin de bătrâni. Dar ideea este foarte bună, eu sunt pro-vaccinare, dar să sperăm că vom avea acele vaccinuri, să avem stabilitate. Pregătesc listele de așteptare și în momentul în care voi avea un număr de persoane măcar pentru două săptămâni, o să începem și noi”, ne-a declarat medicul de familie Marcela Vasilescu .
În ceea ce privește numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus, cifrele furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila arată un trend descrescător, ieri fiind confirmate în județul nostru doar 12 cazuri de COVID-19, din 113 de teste efectuate. Tot ieri, 11 mai, 26 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce o persoană a pierdut lupta cu virusul, iar alte 116 erau internate în spitale.
De la începutul pandemiei, potrivit ISU Brăila, în județul Brăila au fost confirmate cu COVID-19 12.653 de persoane, 2.707 de pacienți au fost declarați vindecați în spitale, iar 677 au decedat.