Vaccin antirabic doar pe bani grei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vaccin antirabic doar pe bani grei

foarte puţini dintre pacienţii care se adresează Secţiei de Boli Infecţioase îşi permit să suporte costul tratamentului

Medicii de la Secţia de Boli Infecţioase Brăila se declară învinşi în lupta împotriva turbării, deoarece stocul de vaccin antirabic, unicul tratament existent pentru profilaxia bolii, a fost epuizat la începutul lunii iunie. Culmea, în plină criză de vaccin antirabic, secţia a fost luată cu asalt de pacienţi atacaţi de câini, datele statistice arătând că vara se înregistrează o incidenţă crescută a acestor cazuri. Joia trecută, de exemplu, patru brăileni muşcaţi de animale au avut nevoie de îngrijiri din partea medicilor, dar au avut neplăcuta surpriză să constate că nu pot fi vaccinaţi gratuit împotriva turbării. "N-am avut cum să-i ajutăm, decât dându-le reţete să înceapă vaccinarea antirabică. Vara, media numărului de pacienţi este de 5 pe zi, mai mare decât în alte perioade", ne-a declarat dr. Ileana Grecu, şeful Secţiei Boli Infecţioase.

Banii pentru serurile şi vaccinurile antirabice trebuia plătiţi de Spitalul Judeţean, în cadrul căruia funcţionează singurul centru antirabic din judeţ, însă unitatea este în imposibilitatea de a mai achiziţiona alte doze, din lipsă de fonduri. În faţa pericolului apropiat ca cel puţin un brăilean să turbeze, conducerea Spitalului Judeţean a adoptat o soluţie de compromis, în sensul ca Institutul Cantacuzino să livreze vaccinul, contra cost, unei farmacii din Brăila, de unde să se poată aproviziona pacienţii. Aşa se face că singurul loc din Brăila unde se găseşte, la acest moment, vaccinul antirabic, este farmacia "Galenius", de pe Str. Republicii, lângă Teatrul "Maria Filotti". Însă brăilenii muşcati de câini sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să nu turbeze. Preţul unei doze de vaccin antirabic este de peste 400.000 de lei vechi, în schema de tratament fiind incluse cinci astfel de doze. Brăilenii care nu au de unde scoate două milioane de lei, au o singură şansă: ca animalul care i-a muşcat să nu fie turbat. "Le recomandăm să vină la noi să facă vaccinul, dar foarte puţini se întorc. Nu toată lumea are bani să-şi cumpere fiolele. Poate că şi din cauza locaţiei secţiei noastre, din Chercea, mulţi renunţă să mai vină să facă vaccinul. Vom face o situaţie statistică la sfârşitul lunii, din care să reiasă clar câţi brăileni au făcut vaccinul antirabic, iar această informare o vom prezenta forurilor superioare. În momentul de faţă, am scăpat de sub control fenomenul rabiei, numai profilaxie nu facem", a declarat dr. Ileana Grecu. Conducerea Spitalului Judeţean ridică neputincioasă din umeri în faţa acestei probleme. "În momentul în care nu ai bani de cumpărat nimic, ce să mai discutăm", a spus dr. Ştefan Mihăilescu, managerul Spitalului Judeţean.

Sute de brăileni, muşcaţi de câini

De la începutul anului până la 31 mai, s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean nu mai puţin de 680 de brăileni muşcaţi de câini. Toţi au fost nevoiţi să urmeze o schemă de tratament, pentru care au fost consumate 1.440 de fiole, achitate de către Spitalul Judeţean. La un calcul simplu, ţinând cont de faptul că o fiolă costă circa 42 lei, rezultă o cheltuială de peste 60.000 lei. Anul trecut, 1.550 brăileni au fost atacaţi de câini, iar pentru tratarea lor a fost nevoie de circa 310.000 lei (3,1 miliarde de lei vechi). După cum ne-a informat dr. Ileana Grecu, statisticile întocmite arată că peste 85% dintre cei muşcaţi au fost atacaţi pe domeniul public de către câini comunitari, restul fiind victime ale propriilor animale de companie. "În funcţie de starea câinelui, tratamentul antirabic pentru o persoană poate conţine de la o fiolă, până la 5 fiole, în cazul în care animalul este necunoscut şi nu poate fi supravegheat", a precizat dr. Grecu. În rândul pacienţilor muşcaţi de câinii comunitari se regăsesc toate categoriile de vârstă, de la copii de vârstă foarte mică, în aceste cazuri fiind vorba de neglijenţa părinţilor, până la bătrâni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro