Mergi la conţinutul principal

Vaccin antirabic şi materiale sanitare la Spitalul Judeţean

* şi alţi furnizori de materiale sanitare şi medicamente au reluat aprovizionarea unităţii spitaliceşti, după preluarea acesteia de către Consiliul Judeţean

Spitalul Judeţean Brăila aşteaptă vaccinul antirabic de la Institutul Cantacuzino din capitală, după ce ieri a făcut comandă pentru necesarul până la sfârşitul lunii. Noul manager interimar al unităţii, Rodica Sin, ne-a precizat că reluarea colaborării cu producătorul de vaccin din capitală s-a făcut după ce a fost achitată suma de 6.180 lei, reprezentând o restanţă a spitalului din luna mai. Reamintim că Institutul Cantacuzino a refuzat să mai aprovizioneze cu vaccin antirabic Spitalul Judeţean Brăila, de la începutul lunii iunie, din cauza datoriilor acumulate, iar brăilenii muşcaţi de câini s-au văzut nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a plăti tratamentul antirabic pe care şi-l puteau procura de la o singură farmacie din oraş. "Am comandat vaccin antirabic, necesarul pentru această lună, astfel încât să poată fi acoperite toate solicitările. Am plătit o restanţă de 6.180 lei pe luna mai, aferentă datoriei înregistrate de spital. Suma totală de plată preluată de Ministerul Sănătăţii, pe care aşteptăm să o achite, este de 96.373 lei, acestea fiind datoriile către furnizor scadente până la 31 martie", ne-a declarat Rodica Sin. După ce spitalul va primi fiolele de vaccin antirabic, brăilenii vor putea primi gratuit tratamentul la Secţia de Boli Infecţioase, care deocamdată se află în vechea locaţie, de pe str. Zambilelor nr. 2, însă urmează să se mute în sediul nou din curtea Spitalului Judeţean.

Brăileni atacaţi de haite de câini

Zilnic, câte şase-şapte brăileni muşcaţi de câini ajung la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, singurul centru antirabic din judeţ. De la începutul lunii iunie, când spitalul a epuizat stocul de vaccin antirabic, pacienţii au primit doar reţete pentru a-şi procura dozele necesare tratamentului. Potrivit informaţiilor oferite de dr. Ileana Grecu, şef Secţie Boli Infecţioase, numai 30% dintre ei şi-au permis să plătească din buzunar, în condiţiile în care costurile se ridică la 300 lei sau chiar mai mult, în cazurile grave. Marţi dimineaţa, la ora 7.00, o tânără a fost atacată în zona Şcolii nr. 3, de o haită de câini, care au doborât-o la pământ şi au continuat să o muşte. "Cazul este foarte urât, tânăra era muşcată şi de sâni şi de braţe. I-am recomandat ser antirabic, este mai scump decât vaccinul, costă 2 milioane lei vechi o fiolă şi sunt necesare două doze pentru tratament", ne-a precizat dr. Grecu. Un alt caz grav este cel al unui brăilean atacat, în ziua precedentă, în zona Grădinii Zoologice, de o haită de aproximativ 20 de câini. Câţiva dintre aceştia, mai agresivi, l-au muşcat pe bărbat, care a ajuns la spital, medicii recomandându-i de asemenea tratament cu ser antirabic. Necesarul lunar de vaccin antirabic al Secţiei de Boli Infecţioase este, conform estimărilor dr. Ileana Grecu, de 400 de fiole, în perioada de vară, când se înregistrează mai multe cazuri de persoane muşcate. Pe parcursul lunii iunie, s-au prezentat la Secţia de Boli Infecţioase 158 de brăileni muşcaţi de animale. De la începutul anului până la finele lunii mai, s-au înregistrat nu mai puţin de 680 de brăileni muşcaţi de câini, pentru care au fost consumate 1.440 de fiole, achitate de către Spitalul Judeţean, cu suma de 60.000 lei. Anul trecut, 1.550 brăileni au fost atacaţi de câini, iar pentru tratarea lor a fost nevoie de circa 310.000 lei (3,1 miliarde de lei vechi).

Materiale sanitare şi medicamente din banii spitalului

Noua conducere a Spitalului Judeţean, instalată după preluarea unităţii de către Consiliul Judeţean, a început negocierile şi cu alţi furnizori de materiale sanitare şi medicamente, astfel încât să fie reluată aprovizionarea unităţii, iar pacienţii să nu mai fie nevoiţi să cumpere cele necesare tratamentului. "Pentru sala de tratamente, nu se mai vine cu seringa de acasă, spirtul sau vata. Serurile fiziologice vin joi, dezinfectantul a venit astăzi, la fel şi mănuşile chirurgicale şi firele chirurgicale, de asemenea antibiotice pentru terapie intensivă. Nu va mai fi nevoie să se cumpere materiale sanitare sau medicamente, din ceea ce avem trecut pe nomenclatorul intern al spitalului", a spus Rodica Sin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro