• Inspectoratul Şcolar organizează prima ediţie a Programului Grădiniţa de Vară “Educaţia pentru timpul liber” • proiectul se adresează copiilor între 2 şi 6 ani şi se desfăşoară în nouă unităţi de învăţământ preşcolar, în perioada 3-28 iulie
Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila lansează prima ediţie a Programului Grădiniţa de Vară “Educaţia pentru timpul liber”. Proiectul se derulează în perioada 3-28 iulie, în nouă grădiniţe din municipiu, iar copiii vor putea să participe la activităţi distractive şi recreative care au ca obiectiv general dezvoltarea şi diversificarea serviciilor alternative de educaţie.
“Grădiniţa de vară oferă copiilor preşcolari activităţi educative sub forma unor opţionale, de la excursii şi activităţi de pictură până la jocuri şi mişcare în aer liber, activităţi ce vor fi coordonate de cadrele didactice, în parteneriat cu ONG-uri sau alte instituţii de învăţământ. Ne-am gâdit să organizăm această primă ediţie nu ca o alternativă la faptul că cei mici nu au cu cine să stea acasă pe perioada verii, ci pentru a le oferi copiilor ocazia să desfăşoare activităţi deosebite pe perioada vacanţei”, ne-a spus Cristina Mangiurea, inspector educaţie timpurie .
Programul este un serviciu adus comunităţii locale, nesubstituindu-se familiei, dar vine în sprijinul părinţilor cu copii cu vârsta între 2/3 şi 6 ani care doresc să ofere preşcolarilor, pe perioada verii, accesul la educaţie de calitate furnizată de instituţiile de învăţământ preşcolar, la care se adaugă servicii de îngrijire şi supraveghere. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: asigurarea unui cadru securizat de petrecere a timpului liber; favorizarea adaptării la mediul preşcolar pentru copiii care nu au frecventat grădiniţa în anul şcolar 2016-2017; prevenirea neglijării copilului şi a problemelor de adaptare socială; promovarea şi aplicarea unei învăţări experienţiale, prin explorări şi experienţe în situaţii de joc; conştientizarea de către părinţi a impactului pe care educaţia timpurie o are în dezvoltarea adultului.
Unităţile implicate în proiect sunt: Grădiniţele cu program prelungit nr. 1; 8; 11; 37; 39; 47; 51; 56 şi Grădiniţa cu program săptămânal nr. 49.
“La finalul proiectului ne dorim o evaluare a acestui program, să vedem rezultatele lui, să urmărim impactul asupra copiilor şi părinţilor. De asemenea, ne-am propus să aflăm şi nivelul de implicarea a comunităţii şi a ONG-urilor”, a adăugat sursa citată.
Părinţii care sunt interesaţi de acest demers pot afla mai multe detalii accesând pagina de Facebook Grădi de Vară. Acolo vor găsi un link cu lista grădiniţelor care derulează programul, adresele unităţilor şi numerele de telefon.