După ce, săptămâna trecută, poliţiştii brăileni au fost alături de elevi ai mai multor şcoli din municipiul şi judeţul Brăila, în cadrul campaniei naţionale "Vacanţă în siguranţă", în urmă cu două zile, poliţiştii Compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi de la Biroul Proximitate au invitat copiii în parc. La întâlnire au participat şi reprezentanţi ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.
Evenimentul, desfăşurat în Parcul Monument, s-a bucurat de atenţia elevilor de la Colegiul Naţional "Ana Aslan", care au venit însoţiţi de cadrele didactice.
Potrivit organizatorilor, poliţiştii le-au oferit elevilor sfaturi şi recomandări preventive pentru creşterea siguranţei în perioada vacanţei mari, având în vedere faptul că părinţii, aflaţi la serviciu, vor avea la dispoziţie prea puţin timp ca să-i supravegheze.
Copiii au înţeles că atunci când merg la joacă trebuie, obligatoriu, să le spună părinţilor unde şi cu cine anume pleacă, precum şi la ce oră se vor întoarce acasă. De asemenea, copiilor li s-a explicat de ce în absenţa părinţilor nu trebuie să deschidă uşa necunoscuţilor, chiar dacă spun că au fost trimişi de părinţi.
Când merg la plimbare, copiii trebuie să evite locurile izolate, cu multă vegetaţie şi, mai ales, să nu meargă la plimbare neînsoţiţi şi să nu vorbească cu străinii, indiferent de pretextul găsit. Ei nu trebuie să discute cu străinii care le solicită informaţii cu privire la programul de lucru al părinţilor.
Pe de altă parte, poliţiştii le-au atras atenţia să nu însoţească persoanele străine care le solicită acest lucru, indiferent de pretext, şi când sunt pe stradă să limiteze, pe cât posibil, utilizarea telefonului mobil, care poate atrage persoanele rău intenţionate. În ceea ce priveşte banii pentru diverse cumpărături, copiii au fost sfătuiţi să-i păstreze în borsetă sau în buzunar.
Cum strada devine, în multe cazuri, loc de joacă, poliţiştii le-au reamintit copiilor câteva dintre cele mai importante reguli de circulaţie: pe unde anume să traverseze, cum să se asigure, pe unde au voie să se joace cu rolele sau cu bicicleta.
Reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila i-au sensibilizat pe copii cu privire la influenţa grupului de prieteni în ceea ce priveşte debutul consumului de substanţe interzise, le-au oferit sfaturi preventive şi baloane.
Întâlnirea a fost deosebit de interesantă, având în vedere cadrul natural în care s-a desfăşurat activitatea, copiii fiind încântaţi şi adresându-le multe întrebări organizatorilor. La final, ei au primit flyere cu sfaturi şi recomandări atât din partea poliţiştilor, cât şi din partea reprezentanţilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.
Poliţiştii recomandă ca, în situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de orice natură, să anunţaţi Poliţia, la numărul unic de urgenţă 112, apel gratuit de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă.