Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Va intra in circulatie Cardul European de Asigurat

Directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Braila, dr. Mariana Tarachiu, a prezentat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul CJAS, Cardul European de Asigurat.
Potrivit sursei citate, pretul la care asiguratii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor putea obtine Cardul European de Asigurat (EHIC) este de 2,166 RON, suma ce include atit TVA-ul, cit si costurile imprimarii si distribuirii documentului. "Cardul va avea aceleasi dimensiuni ca un card bancar si va contine o serie de date despre posesor (nume, prenume, numarul personal de identificare) si despre institutia emitenta, precum si data expirarii, fara sa cuprinda, insa, informatii medicale. Reamintesc si pe aceasta cale, ca el poate fi obtinut pe baza unei cereri tip, de catre orice asigurat din Romania, care doreste sa calatoreasca intr-una din tarile Uniunii Europene si da posesorului dreptul sa beneficieze, in caz de necesitate, de asistenta medicala in locul in care se afla, in aceleasi conditii ca si asiguratii sistemului public de sanatate din tara-gazda. Astfel, nu mai este necesara o alta asigurare de sanatate pe durata calatoriei", ne-a declarat dr. Tarachiu.
Aceasta a adaugat ca primirea cererilor de eliberare a cardului la CJAS Braila este posibila incepind cu prima zi lucratoare a anului viitor. Astfel, cei care pleaca peste hotare chiar in primele zile ale anului 2007 nu vor putea primi cardul in avans, deoarece abia dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, CNAS va primi de la Bruxelles numarul european de identificare, care trebuie inscris obligatoriu pe card. Un alt impediment pentru eliberarea cardurilor in avans este legea interna referitoare la acest document, care intra in vigoare tot pe 1 ianuarie 2007.
Directorul general al CJAS a tinut sa sublinieze ca nu vor putea solicita cardul european de asigurat cei care nu si-au achitat la zi contributia la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. De asemenea, cardul nu da dreptul posesorului sa beneficieze de tratamente in strainatate, pentru problemele de sanatate preexistente calatoriei. "Pentru cazurile in care s-ar obtine, totusi, asistenta medicala in strainatate, pentru alte probleme de sanatate decit cele ivite strict in cursul calatoriei, legislatia din domeniu prevede ca se va recupera banii de catre CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridica, existind totodata posibilitatea ca faptuitorii sa intre si sub incidenta legii penale" a adaugat sursa citata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii