Va fi jale şi la bacalaureat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Va fi jale şi la bacalaureat

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a luat prin surprindere candidaţii. Dacă la primul subiect s-a urmărit verificarea noţiunilor de vocabular, teorie literară şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar, la următoarele două subiecte liceenii spun că au întâmpinat dificultăţi.
Concret, la subiectul II aveau de redactat un eseu argumentativ despre calităţile umane, pornind de la un citat din Lucian Blaga: "Nu e de ajuns să ai mari calităţi; trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost". Deşi poate părea uşor, unii candidaţi au fost puşi în dificultate de cerinţă. "Cam dificil mi s-a părut, pentru că la subiectul doi am avut de scris un text argumentativ despre calităţi şi nu am ştiut să scriu mare parte despre el. La partea I a fost uşor, dar nici la Eminescu nu mă aşteptam. Cred că o să iau un şapte, opt", a spus Simona Lefter de la Colegiul Economic "Ion Ghica". Subiectul III a luat prin surprindere pe toată lumea. Nimeni nu se aştepta la poezie, şi mai ales la Eminescu. Aici se cerea candidaţilor să elaboreze un eseu despre tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat aparţinând lui Mihai Eminescu. Pentru unii candidaţi această cerinţă însemna reproducerea unui comentariu despre "Luceafărul" lui Eminescu. "Nu ne aşteptam să ne dea din «Luceafărul». Comentariu ne-a cerut. Toată lumea se aştepta la Caragiale, la orice altceva, nu la Eminescu. În rest, a fost uşor", a spus Iulia C. de la Colegiul Economic "Ion Ghica". Unii candidaţi, ce-i drept puţini, au spus că au învăţat şi că îşi doreau aşa ceva. "A fost bine. Chiar îmi doream ori «Prima noapte»..., «Luceafărul» sau «Moromeţii». La proba orală, majoritatea subiectelor au fost legate de ţărănime şi credeam că va da la fel şi la acum. Am reuşit să scriu, nu de zece, dar m-am descurcat", a explicat Alin Petrescu tot de la Colegiul "Ion Ghica". Elevilor de la "Iorga" li s-au părut uşoare primele două subiecte, iar la cel de-al treilea, deşi nu se aşteptau la aşa ceva, au ştiut ce trebuie să scrie. "Primele două părţi au fost uşoare, însă la partea a treia nu ne-am aşteptat. Speram să pice «Ion», dar a picat «Luceafărul». Cred că ne-am descurcat", a spus Tudor Pascale de la Liceul "Iorga". Un coleg de-al său chiar a precizat că, de fapt, puteai să nu scrii despre "Luceafărul". "Nu a picat «Luceafărul». A picat o operă de-a lui Eminescu. Mai puteam alege, în afară de «Luceafărul» «Floare albastră», «Lacul», fiecare putea să scrie ce a învăţat mai bine", a spus Andrei Dima de la Liceul "Iorga".

"Când se dă poezie, notele sunt mai mici pentru că este mai greu de scris, nu au ce povesti"

Dificultatea subiectelor a fost subliniată şi de inspectorul de specialitate, prof. Adrian Simion. "Când se dă poezie, notele sunt mai mici pentru că este mai greu de scris, nu au ce povesti. Toţi s-au legat de «Luceafărul», dar puteau aborda orice poezie studiată la clasă. Primele două subiecte au fost accesibile, cu excepţia ultimelor subpuncte, care sunt puţin mai dificile, dar la ultimul subiect a fost mai greu pentru că nu prea aveai ce povesti. Sunt convins că în şcolile unde Eminescu s-a studiat temeinic elevii au ştiut ce să scrie. Unde profesorii au tratat cu superficialitate subiectul, nici elevii nu vor şti ce să scrie. La liceele mai modeste vor fi surprize neplăcute. Eu am spus elevilor la clasă să înveţe Eminescu, pentru că între cele zece variante din care se trage la sorţi, întotdeauna este una ce face referire la Eminescu. Din ce am văzut astăzi la monitorizare, în centre notele vor fi mici. Din primele două subiecte, oricum, se putea lua nota şase", a spus inspectorul Adrian Simion.
Din punct de vedere organizatoric nu a fost nicio problemă ieri, nu a fost niciun candidat eliminat, iar camerele de luat vederi au funcţionat conform aşteptărilor, a precizat preşedintele comisiei de bacalaureat, inspectorul general adjunct Romeo Mocanu.
Mâine urmează să se susţină cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului şi specializării. Candidaţii de la profil real susţin proba la matematică, iar cei de la profil uman la istorie. Vineri se va da proba la alegere a profilului şi specializării, iar primele rezultate se vor afişa duminică, 8 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro