Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, după ce a fost audiat ca martor în dosarul "Referendumul", că decizia de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost luată de toţi liderii USL, însă Liviu Dragnea a avut "ghinionul" să nu fie membru al Parlamentului, precizând că acesta nu a făcut "nimic singur şi nimic ilegal".
"Dacă aş fi avut ocazia să spun în faţa procurorului ceea ce am spus astăzi, probabil că nici nu ar mai fi existat vreun dosar. Mulţumesc instanţei că ne-a dat această posibilitate. Am spus adevărul şi numai adevărul, şi anume faptul că deciziile politice privind suspendarea preşedintelui Băsescu, referendumul sunt decizii politice şi, sigur, dacă am făcut bine, oamenii ne votează, dacă nu am făcut bine, votează pe alţii. Dar că nu a existat niciodată, în nicio formă, niciun fel de încălcare a legii. Într-o ţară democratică nu eşti sancţionat penal pentru faptul că iei decizii politice", a spus Ponta, la ieşirea din sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Toată conducerea USL
El a subliniat că a susţinut în faţa instanţei că toate deciziile politice privind suspendarea lui Traian Băsescu au fost luate de către conducerea USL.
"Cred că toţi cei care au votat la referendum nu trebuie să fie pedepsiţi pentru asta. Decizia politică de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, pe care şi astăzi o consider corectă, a fost o decizie politică. Nu este interzis de Codul penal să iei decizii politice să participi la referendum. (...) Am făcut o precizare în faţa instanţei: toate deciziile politice privind suspendarea au fost luate de către conducerea USL. Domnul Dragnea a avut ghinionul să fie singurul care nu era membru al Parlamentului şi de aia pe el l-au găsit. (...) Domnul Dragnea nu a făcut nimic singur şi nu a făcut nimic ilegal", a adăugat Ponta.
Ideea că Liviu Dragnea este anchetat pentru că era în 2012 singurul care nu era membru al Parlamentului a fost amintită de Victor Ponta şi în timpul audierii din sala de judecată.
SMS-uri s-au trimis, dar...
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că PSD a folosit la referendumul din 2012 o aplicaţie informatică, folosită şi de alte partide, care permitea verificarea prezenţei la vot, adăugând că acest lucru este legal.
În declaraţia dată în faţa instanţei, Ponta a spus că, după alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a luat decizia de a avea un sistem informatic de verificare a prezenţei la vot, la fel ca alte partide, PDL fiind primul partid care a utilizat un asemenea sistem.
Acest sistem a folosit apoi la toate tipurile de alegeri, inclusiv la alegerile locale din iunie 2012 şi la scrutinul din noiembrie 2014, a spus el.
Premierul a adăugat că, iniţial, la USL a avut loc o şedinţă în care s-au decis responsabilii pentru campania pentru referendumul din 2012, aceştia fiind cei doi secretari ai PSD şi PNL, respectiv Liviu Dragnea şi Eduard Hellvig.
Tot atunci s-a decis ca sediul comun de campanie să fie cel al PSD din Kiseleff, deoarece acesta era dotat din punct de vedere logistic.
Ponta a mai spus că membrii conducerii politice din USL au ştiut de sistemul informatic. Acest sistem permitea reprezentanţilor din secţiile de votare să trimită SMS-uri la sediul central de campanie iar informaţiile erau încărcate într-o bază de date.
...Nu de Liviu Dragnea
De asemenea, după închiderea urnelor, reprezentanţii din teritoriu transmiteau datele din procesele verbale întocmite în secţiile de votare, iar numărătoarea paralelă de la partid era apropiată de rezultatele oficiale.
"Era imposibil să schimbi rezultatul unui scrutin prin folosirea acestui sistem informatic de transmitere a datelor. Ulterior, datele oficiale ale BEC au confirmat datele colectate atât de PDL în 2009, cât şi de noi în 2012 şi 2014", a precizat Ponta.
Premierul a recunoscut că în ziua referendumului de la sediul de campanie se trimiteau SMS-uri, însă, pentru ca mesajele să nu fie impersonale, se folosea numele lui Liviu Dragnea, dar asta nu însemna că Dragnea trimitea el efectiv acele mesaje.
Ponta a precizat că PSD aplica o strategie numită "door-to-door", folosită de altfel de toate partidele, pentru a îndemna cetăţenii să voteze, ceea ce este legal, deoarece nu li se spunea oamenilor cum să şi voteze.
"În mod categoric, prin rezultatul referendumului, PSD nu putea obţine vreun folos nici patrimonial, nici nepatrimonial. În cazul în care referendumul ar fi fost validat, PSD nu avea un candidat pentru postul de preşedinte, ci ar fi susţinut candidatura USL, în persoana lui Crin Antonescu", a mai declarat Ponta.