Mergi la conţinutul principal

Văcar, pericol public pe calea ferată

Pericol pe calea ferată din pricina unui îngrijitor de animale. Originar din judeţul Galaţi şi stabilit fără forme legale în satul Lacu Sărat, comuna Chiscani, Alin Marian Păcuraru, în vârstă de 22 de ani, a fost trimis în judecată din dispoziţia procurorului Liviu Dedulescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, sub două capete de acuzare: furt calificat şi distrugere sau semnalizare falsă. Tânărul a pus în pericol siguranţa circulaţiei pe calea ferată în zona staţiei CF Lacu Sărat, după ce a smuls două componente ale instalaţiei de semnalizare feroviară. Potrivit anchetatorilor, prin fapta sa, inculpatul a creat pericol pe calea ferată, existând posibilitatea tamponării sau deraierii trenurilor care circulau prin staţia Lacu Sărat.

Inconştienţă la 22 de ani

În ziua de 9 octombrie 2015, precizează anchetatorii, Iulian Aldea, angajat al Regionalei CFR Galaţi, a sesizat prin apelul de urgenţă 112 faptul că au fost sustrase componente de la instalaţia de semnalizare feroviară situată la capătul Y al staţiei CF Lacu Sărat, în zona km. 218^740. Poliţiştii sosiţi la faţa locului au constatat că, într-adevăr, cele sesizate se confirmă şi au declanşat cercetări specifice.
S-a stabilit că, în ziua cu pricina, la ora 13:00, în timp ce se afla cu vitele la păscut, pe marginea liniei de tren, Alin Marian Păcuraru s-a hotărât să fure componente ale instalaţiei de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar din zona staţiei CF Lacu Sărat. Văcarul a smuls pur şi simplu cu forţa braţelor două conexiuni (sârme) din oţel şi patru bolţuri de la instalaţia de semnalizare feroviară. În acel moment, s-a aprins semnalul de avertizare de la secţiunea 1B pe pupitrul de comandă al biroului de mişcare feroviară, unde se afla Iulian Aldea, angajat CFR aflat în exercitarea obligaţiilor de serviciu. Procurorul de caz precizează:
"Semnalul de avertizare indica suspiciunea asupra sustragerii de componente de la instalaţia de semnalizare feroviară. Deoarece secţiunea 1B se află la o distanţă de 200 de metri faţă de biroul de mişcare unde se afla martorul, acesta a ieşit şi a privit spre zona respectivă, observând prezenţa inculpatului Păcuraru Alin Marian, pe care îl cunoştea deoarece era prezent periodic în zonă, venind cu mai multe bovine la păscut. În momentul în care şi-a dat seama că a fost observat, inculpatul a aruncat componentele feroviare sustrase în vegetaţia înaltă existentă în zonă şi a plecat cu bovinele spre vatra satului Lacu Sărat".
Angajatul CFR s-a deplasat în zona de avertizare şi a constatat că fuseseră furate ambele conexiuni de la o joantă mecanică situată la km. 218^740, motiv pentru care a sesizat Poliţia. Sosiţi la faţa locului, poliţiştii au pornit în urmărirea văcarului suspect, reuşind să-l ajungă din urmă la intrarea în satul Lacu Sărat. Tânărul de 22 de ani a recunoscut că a sustras "două sârme" şi că le-a ascuns în vegetaţia din zonă în momentul în care a fost observat de angajatul CFR.
Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi a precizat că cele două conexiuni sustrase în octombrie anul trecut "fac parte integrantă din instalaţiile de siguranţă şi dirijare a traficului feroviar". Potrivit procurorului de caz, prin sustragerea lor, "s-a pus în pericol siguranţa mijloacelor de transport, manevră sau intervenţie pe calea ferată, întrucât nu au mai putut fi asigurate în totalitate cerinţele de siguranţă de către circuitele de cale din componenţa cărora au fost sustrase cele două conexiuni". "Pericolele create prin sustragerea celor două conexiuni sunt reprezentate de posibilitatea producerii de tamponări de vehicule feroviare (trenuri - n.r.), întrucât nu se mai puteau detecta vehiculele pe circuitul de cale ferată, respectiv deraieri ale vehiculelor feroviare, din cauza nedetectării unei eventuale ruperi a şinei", precizează reprezentantul Parchetului.
Prejudiciul provocat de văcarul din Lacu Sărat a fost de 39,53 lei, însă, în cazul unei deraieri, pagubele ar fi fost imense, ca să nu mai vorbim de pericolul la care ar fi fost expuşi călătorii sau mecanicii de locomotivă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro