Vă place muzica de cor? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vă place muzica de cor?

Săptămâna trecută ne-au atras atenţia încă 4 evenimente culturale locale, despre care vom vorbi mai jos. De ce le ţinem o contabilitate aşa de riguroasă? Pentru a demonstra că astfel de evenimente nu mai sunt excepţii, ci au devenit regula care arată că oraşul, aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, are un mare potenţial cultural.

 

Miecuri, 16 noiembrie, a avut loc concertul Filarmonicii „Lyra”. Au fost interpretate numai lucrări de Mozart. Am ascultat Uvertura la opera “Flautul fermecat”, Concertul nr. 622 în La Major pentru clarinet şi orchestră, solist Gheorghe Constantinescu, şi Simfonia nr. 40 în Sol minor, toate dirijate de Petrea Gogu.

Acest tip de manifestare culturală a intrat deja în firescul vieţii culturale brăilene şi asta e bine. Ce nu e bine e foiala (cu zgomotele aferente) care are loc în sală în timpul concertelor şi căreia organizatorii trebuie să-i pună capăt.

Sămbătă, 19 noiembrie, la Teatrul „Maria Filloti”, dl. Cristian Bădiliţă a ţinut o conferinţă despre viaţa (agitată) şi opera (originală) ale poetului francez Charles Baudelaire. Pe această temă, Cristian Bădiliţă a făcut o adevarată demonstraţie de pasiune şi erudiţie. Trebuie menţionat şi aportul decisiv al membrilor Clubului „Rotary” în organizarea evenimentului. Clubul „Rotary” se implică tot mai des în sprijinirea evenimentelor de cultură de înaltă ţinută în Brăila.

Suprapus peste acest eveniment, la Muzeul Brăilei a avut loc vernisajul unei expoziţii de excepţie. Au fost expuse mai multe lucrări ale artistei plastice Mimi Șaraga-Maxy, soţia pictorului Max Herman-Maxy, născut la Brăila. Lucrările au fost donate de artistă Muzeului Brăilei în anul 1985.

Nu ştim ce să admirăm mai întăi la această expoziţie, gestul de mare generozitate al artistei faţă de muzeu şi oraş sau valoarea excepţională a lucrărilor sale. La 10 ani de la dispariţie, muzeul a omagiat cum se cuvine memoria artistei Mimi Șaraga-Maxy. Mai menţionăm că expoziţia a avut drept curator pe muzeograful Alina Mircea.

În sfârşit, tot sâmbătă, 19 noiembrie, a avut loc festivalul coral „Armonifest”, organizat ireproşabil de Casa de Cultură a municipiului Brăila. Au participat coruri din Focşani, Ploieşti, Piteşti, Braşov şi, evident, Brăila.

Săptămâna trecută ne arătam îngrijorarea că, la 145 de ani de la înfiinţare, corul „Armonia” a cam dispărut din peisajul cultural brăilean. Ei bine, corul „Armonia” nu a dispărut, ci a renăscut. Atât în ceea ce priveşte componenţa, cât şi în ceea ce priveste repertoriul, corul este de nerecunoscut. Voci tinere şi foarte bune s-au alăturat celor mai vechi, iar piesele muzicale abordate sunt cu totul deosebite. E greu de descris în cuvinte surpriza pe care a oferit-o corul „Armonia” în concertul de sâmbătă. Și dacă nu vă place încă muzica de cor, asculltaţi “Armonia” şi mai vorbim.

 

P.S. Un cititor al ziarului a semnalat încă o „anomalie” în rândul institutiilor culturale locale: Teatrul de Păpuşi „Cărăbuş”. Teatrul a împlinit de curând 65 de ani de activitate. Rămas fără sediu, în urma unei retrocedări, îşi desfăşoară activitatea în sala de festivităţi a şcolii „Sandu Aldea”. Am înţeles demersul la vremea lui, dar a prelungi această „soluţie provizorie” nu mai ajută nici teatrul de păpuşi, nici şcoala, nici pe copiii care vin la teatru...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro