• în acest sfârşit de săptămână, la Teatrul “Maria Filotti” se joacă “Prinţul nefericit”, “Papagaliţa şi curcanul” şi “Bădăranii”
Vineri, 23 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti”, Sala Bujor Macrin se joacă piesa “Prinţul nefericit” sau “La Double Inconstance” titlul original al piesei marelui autor francez, Pierre de Marivaux, regia Sânziana Stoican.
Textul, o comedie în trei acte, construită după tiparele Commediei dell'arte, în care îi regăsim pe Arlequin şi Trivelin, personaje esenţiale ale acestei forme de improvizaţie teatrală, are o construcţie surprinzător de modernă pentru epoca elaborării sale, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind reprezentat scenic pentru prima dată în anul 1723, de către comedianţi italieni, la celebrul Teatru “Hotel de Bourgogne” din Paris.
Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Mare, trupa actorilor brăileni joacă piesa “Papagaliţa şi curcanul” de Robert Thomas, regia Radu Nichifor.
Piesa lui Robert Thomas, Papagaliţa şi Curcanul sau La Perruche et le Poulet în franceză, este o comedie neagră în trei acte prezentată pentru prima dată la Paris în anul 1966 la Théâtre du Vaudeville. Acţiunea are loc în apartamentul Maestrului Rocher, notar din Paris, apartament în care, într o seară după plecarea clienţilor, Alice Postic, secretara, descoperă cadavrul notarului cu un cuţit înfipt în spate. Alice, disperată, reuşeşte să anunţe poliţia înainte de a leşina, însă la sosirea ofiţerului Maximin, trupul notarului dispăruse. În scenă apare şi inspectorul Henri Grandin, cunoscut în lumea poliţiştilor drept “omul de fier”, datorită cerbiciei sale, acesta se dovedeşte a fi o mai veche cunoştinţă a domnişoarei Postic, care, însufleţită de dorinţa aflării adevărulului, porneşte propria anchetă. De aici până la final urmează o adevărată cavalcadă de încurcături şi suspiciuni, iar concluzia finală generală este: “Moartea nu a fost ceea ce am crezut!”
Duminică, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala Mare se joacă piesa “Bădăranii”, de Carlo Goldoni, regia Petru Vutcărău.
“Bădăranii”, comedie clasică în trei acte, pusă prima dată în scenă în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneţia, cu o istorie remarcabilă în teatru, dar şi în cinematografie, text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfăţişate de Goldoni direct, aspru, fără convenţii stereotipe, fără improvizaţii cu alunecări în grotesc şi vulgaritate, în care măştile şi costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii. O capodoperă a dramaturgiei pusă în scenă la Teatrul “Maria Filotti” de reputatul regizor şi director al Teatrului Naţional Eugene Ionesco din Chişinău, Petru Vutcărău.
Un spectacol în care trei bărbaţi îşi chinuiesc nevestele cu toanele lor şi fac pe supăraţii doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă, iar soţiile lor fac tot cum le taie capul şi la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniţi mieluşei.