Mergi la conţinutul principal

Vârstnicii, ținte preferate ale escrocilor. Doi octogenari au plătit suma de 5.000 lei

în ultimele zile, la nivelul Poliției Brăila au fost sesizate fapte de înșelăciune cu același mod de operare • cetățenii au dat bani unor necunoscuți care le-au bătut la ușă și le-au spus că au un bagaj pentru vecini care trebuie achitat, fiind vorba despre niște escroci care au profitat de naivitatea acestora

 

Escroci inventivi! Mai mulți cetățenii, cei mai mulți vârstnici, au dat bani unor necunoscuți care i-au mințit că au un bagaj pentru vecini care trebuie achitat. Erau de fapt indivizi puși pe făcut bani, iar polițiștii vin cu recomandări.

Conform situației operative înregistrate, în ultimele zile, la nivelul Inspectoratul de Poliție Județean Brăila au avut loc mai multe fapte de înșelăciune cu același  mod de operare. “Astfel, cetățenii au dat bani unor necunoscuți care le-au bătut la ușă și le-au spus că au un bagaj pentru vecini care trebuie achitat, fiind vorba despre niște escroci care au profitat de naivitatea acestora.

Persoanele vârstnice pică cel mai ușor în plasa escrocilor și a hoților, care le bat la ușă și le promit cadouri, ajutoare sau diferite produse la prețuri promoționale. Polițiștii le recomandă oamenilor să nu deschidă ușa necunoscuților și să nu dea crezare promisiunilor acestora”, au transmis polițiștii.

 

Doi octogenari au plătit suma de 5.000 lei, pentru câteva kg de pește

Potrivit polițiștilor, cel mai recent exemplu este cel al unor persoane octogenare din municipiul Brăila, care au plătit suma de 5.000 de lei unei persoane de sex feminin, despre care au crezut că este trimisă de un vecin.

Păgubiții le-au relatat polițiștilor că, în data de 19 septembrie, în jurul orei 11:30,  la domiciliul lor s-a prezentat o femeie necunoscută care le-a precizat că a venit să aducă mai multe pungi cu pește unui vecin, pe care, însă, nu l-a găsit acasă.

Femeia i-a întrebat dacă doresc să cumpere ei peștele, iar aceștia au fost de acord și fără să știe ce greutate au cele 5 pungi cu pește, i-au achitat femeii în cauză suma solicitată, respectiv suma de 5.000 lei. Ulterior a constatat că în cele cinci pungi se aflau pești din diferite specii în greutate totală de 26 kg.

În aceeași zi, în urma unor discuții cu vecinii, bătrânii și-au dat seama că au fost păcăliți și au apelat la poliție pentru identificarea escrocilor.

 

RECOMANDĂRI PREVENTIVE!

Având în vedere aceste aspecte, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila transmite brăilenilor ca, pentru prevenirea înșelăciunilor, să țină cont de următoarele recomandări:

- să nu ofere informații despre veniturile sau economiile ori despre bunurile de valoare pe care le au acasă, persoanelor necunoscute care îi abordează, aparent întâmplător, pe stradă, în parc sau în alte locuri publice;

- să solicite persoanelor care pretind că reprezintă diferite instituții și, pentru diferite motive, le cer bani, să le prezinte documentele de identitate și pe cele care le atestă calitatea invocată;

- să nu accepte imediat o ofertă ce pare tentantă și de ultim moment, oricât de precară ar fi situația financiară în care se află! Pentru a nu fi păcăliți, să verifice personal oferta de bunuri ori servicii, la instituția sau firma în numele căreia este făcută;

- pentru orice sumă plătită, să solicite chitanță și să aibă grijă ca aceasta să fie completată corect, să conțină date despre instituția în contul căreia fac plata, să aibă înscris numele încasatorului și să poarte semnătura acestuia și ștampila unității;

Oamenii sunt sfătuiți să nu dea bani necunoscuților, ca avans pentru diferite lucrări sau cu titlu de impozit (pe diferite surse de venit ori “ajutoare”). Ei nu trebuie să uite că acordarea de ajutoare bănești din partea instituțiilor statului se face în baza unei cereri, care trebuie să fie însoțită de documente doveditoare privind veniturile solicitantului sau ale familiei acestuia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro