Vârful Annapurna, cel mai periculos din lume | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vârful Annapurna, cel mai periculos din lume

Cel mai periculos vârf montan din lume, după numărul de victime, se află în Nepal. Se estimează că, pentru fiecare trei temerari care reuşesc să urce şi să coboare în viaţă, un al patrulea îşi pierde viaţa, scrie agerpres.ro.
Este vorba de vârful Annapurna I, ce face parte din muntele Annapurna, masivul Himalaya, Nepal. Annapurna I măsoară 8.091 m în înălţime, aflându-se pe locul al zecelea în topul celor mai înalte formaţiuni muntoase din lume.

Deschizători de drum

În pofida tristului renume pe care avea să-l dobândească ulterior, Annapurna I a fost primul vârf de peste 8.000 m care a fost escaladat în istorie. Premiera a avut loc la 3 iunie 1950, reuşită de o echipă de alpinişti francezi, condusă de Maurice Herzog şi Louis Lachenal. Nu a fost însă şi cel mai înalt punct escaladat de om, în anii 20 alpiniştii reuşind să se afle la înălţimi de peste 8.500 pe Everest.
Prima ascensiune pe Annapurna I pe timp de iarnă a avut loc la 3 februarie 1987, reuşită fiind de polonezii Jerzy Kukuczka şi Artur Hajzer. Prima ascensiune solo s-a înregistrat în octombrie 2007 şi i-a aparţinut slovenului Tomaz Humar.

A treia încercare

Primul român care a reuşit să cucerească Annapurna I a fost timişoreanul Horia Colibăşanu, la 27 aprilie 2010. S-a aflat la cea de-a treia încercare.
Vârful Annapurna I a fost omologat oficial în ediţia 2012 a Guinness World Records, ca fiind cel mai periculos vârf montan din lume. Până în martie 2012, 52 de curajoşi şi-au pierdut viaţa urcând sau coborând acest vârf, 191 de tentative finalizându-se cu bine. Printre alpiniştii cu o vastă experienţă care, totuşi, i-au căzut victime, se numără britanicii Ian Clough (1970) şi Alex MacIntyre (1982), rusul Anatoli Boukreev (1997) şi sud-coreeanul Park Young-seok, dispărut în 2011. Se pare că deosebit de periculoase sunt avalanşele de pe acest vârf montan.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro