Vânătoarea de oferte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Liberalizarea pieţei de gaze naturale. Alegeţi cu grijă oferta!

Vânătoarea de oferte

• mai aveţi timp până la finele acestei luni să vă decideţi cine va fi furnizorul dumneavoastră de gaz metan pe piaţa liberă • şi aveţi de unde alege: pe pagina Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei aveţi o listă cu toţi furnizorii licenţiaţi dispuşi să încheie contracte în judeţul nostru, plus ofertele lor de preţ • dacă nu vă decideţi până pe 30 iunie, veţi fi preluat automat de către actualul furnizor, pentru judeţul nostru, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre Engie România

 

Sute de mii de consumatori casnici brăileni, care primesc în prezent gaze la preţuri stabilite de ANRE, au ocazia, zilele acestea, să-şi aleagă viitorul furnizor de gaze naturale şi, totodată, oferta financiară care-i avantajează. Asta, în contextul în care de la 1 iulie, vom intra cu toţii pe piaţa liberalizată a gazelor naturale, iar ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) nu va mai interveni direct în stabilirea preţului pentru populaţie, acesta urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Practic, fără costuri suplimentare, cel puţin la acest moment, fiecare ne putem orienta către ce furnizor ne oferă condiţiile mai avantajoase. În acest sens, actorii pe piaţa de gaze naturale au obligaţia să informeze clienţii despre liberalizarea preţului la gazele naturale și să negocieze cu aceştia noile preţuri. Ca idee, pe pagina ANRE dedicată acestui subiect, puteţi găsi lista completă a furnizorilor autorizaţi dispuşi să încheie contracte pe teritoriul judeţului nostru, precum şi ofertele prin intermediul cărora încearcă să-şi atragă clienţi. Alegeţi însă cu grijă viitorul furnizor de gaz, citiţi cu mare atenţie ofertele, şi încercaţi, pe cât posibil, ne sfătuiesc specialiştii, să nu încheiaţi contract pe perioade lungi, tocmai pentru a nu avea eventuale surprize neplăcute pe viitor.

 

Furnizorii licenţiaţi şi preţurile oferite brăilenilor, disponibile pe pagia web a ANRE

 

Potrivit noilor reguli, noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale. Practic clienţii casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se face în prezent la preţuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare cea mai avantajoasă în raport cu propriile nevoi şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial. Astfel, noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual - în cazul judeţului nostru majoritatea abonaţilor casnici fiind arondaţi companiei “Engie” -, sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licenţiaţi de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, prin una dintre următoarele modalităţi:

- acceptarea unei oferte publicate de către un furnizor, pe care clientul o consideră mai avantajoasă;

- solicitarea, de la oricare furnizor, a unei oferte privind condiţiile comerciale şi preţul de furnizare, în vederea negocierii acestora, după caz;

- selectarea furnizorului prin procedee specifice de licitaţie/achiziţie publică, dacă este cazul.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor de furnizare existente pe piaţă, se poate accesa aplicaţia „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn. De asemenea, poate fi descărcată direct pe telefonul mobil şi o aplicaţie “ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicaţii App Store și Google Play. Acolo veţi completa criteriile de selecţie a furnizorilor licenţiaţi de genul “Tipul de client final”, “Modalitatea de racordare”, “Consumul anual al gospodăriei” sau Tipul preţului unitar de furnizare”“  (cu menţiunea că pentru criteriile enumerate mai sus răspunsurile sunt deja preselectate pentru consumatorii casnici), apoi Judeţul şi Localitatea. La final, vă vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul, ordonarea fiind făcută în funcţie de preţ de furnizare (lei/MWh), cu precizarea că preţurile afişate nu includ TVA. Preţul final de furnizare cuprinde preţul la producător, costul de transport și tariful de distribuţie. De asemenea, tot pe pagina ANRE există și un convertor MWh în KWh, dar, în principiu, marea majoritate a consumatorilor casnici se încadrează în grupa de consum C1, cu un consum de până la 280 MWh/an.

Ca idee, cel mai mic preţ oferit vine din partea SC “Energy Gas Provider” SRL cu 109,49 lei/MWh, urmat de cel al SC “Restart Energy One” SRL – 116,99 lei/MWh, “CEZ Vânzare” SA – 117,99 lei/MWh şi “Electrica Furnizare” SA – 119,13 lei/MWh. De menţionat că “Engie România”, actualul furnizor al majorităţii gospodăriilor din judeţul nostru, oferă preţul pe care deja îl practică şi anume de 125,17 lei/MWh.

La polul opus cele mai mari praţuri sunt oferite de SC “Hermes Energy&Gas” SRL cu 242,99 lei/MWh şi SC “Getica 95 Com” SRL – 259,99 lei/MWh. 

 

Gratuitate la schimbarea furnizorului

 

In această etapă, procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este gratuit,  şi nu implică modificări de ordin tehnic (de genul schimbat ţevi sau contori), indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client. Ca şi în cazul contractelor pentru telefonie sau internet, denunţarea acestuia înainte de expirare, sau altfel spus ieşirea din contract înainte de expirarea acestuia, poate presupune costuri pentru client. De aici şi recomandarea specialiştilor de a încheia contracte pe perioade scurte de timp de genul 6 luni sau 1 an.

Toţi clienţii casnici care au la acest moment un contract reglementat de furnizare a gazelor naturale au primit deja, iar dacă nu, vor primi, de la furnizorul lor actual o ofertă cu preţul propus de către acesta pentru furnizarea gazelor naturale începând cu data de 1 iulie 2020, dată de la care nu se vor mai aplica preţurile reglementate de ANRE.

 

Ce se întâmplă în situaţia în care nu este încheiat un contract până la 1 iulie?

 

În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv, adică nu-şi va manifesta intenţia clară de a încheia, până la data liberalizării, respectiv până la data de 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei nr. 27/2020 “pentru stabilirea unor măsuri privind furnizarea gazelor naturale la clienţii casnici în perspectiva eliminării preţurilor reglementate”. Practic nimeni nu va rămâne în afara unui contract doar pentru că nu şi-a manifestat dorinţa de a încheia un contract cu unul dintre furnizorii disponibili pe piaţa locală. Potrivit prevederilor Ordinului preşedintelui ANRE nr. 27/2020, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clienţii casnici inactivi se va face în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar, atenţie!, la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual.

De altfel, într-un comunicat de presă postat pe propria pagină web, ANRE recomandă clienţilor casnici să analizeze cu mare atenţie ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al altor condiţii comerciale, iar după identificarea celei mai avantajoase oferte, să încheie cu furnizorul ales un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurenţial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro