Mergi la conţinutul principal
Și-au pierdut urma după condamnare

Vânătoare de interlopi

interlopul Marian Cristea, zis “Cioară”, a primit o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, cu executare în regim de detenție • numai că, din 2022, acesta s-a făcut nevăzut și este dat în urmărire • trei proxeneți din clanul «Buricea» sunt și ei în lista urmăriților de pe site-ul Poliției Române • Stoinescu Robert Florentin a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani și 4 luni închisoare pentru proxenetism în formă continuată, în primăvara lui 2022 • inculpatul Matei Valentin are 3 ani închisoare, iar Sava Valentin are pedeapsa principală de 3 ani și 6 închisoare

 

Lista urmăriților de “top”. Interlopul «Cioară» a primit o pedeapsă cu închisoarea în dosarul «Cocaina», dar a reușit să se facă nevăzut și este dat în urmărire din 2022. Și câțiva proxeneți din clanul «Buricea» și-au luat tălpășita și umblă liberi, deși ar fi trebuit să fie la închisoare.

Consumul de cocaină și deținerea drogurilor de mare risc, pentru consumul propriu, l-au costat scump pe interlopul Marian Cristea, zis “Cioară”. Magistrații Tribunalului Brăila au dat, în 2021, sentința față de 15 inculpați cercetați într-un dosar ce are ca obiect traficul de droguri de mare risc, respectiv cocaină, dar și cumpărarea și deținerea de droguri pentru consum propriu. Patru dintre inculpați au primit pedepse cu închisoare pentru trafic de droguri, ceilalți fiind condamnați pentru cumpărare și deținere de droguri. Unii au scăpat cu pedepse cu suspendare, însă în cazul interlopului Marian Cristea, zis “Cioară”, după cum se arată pe site-ul instanței, judecătorii au dat o pedeapsă de 1 an și 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu, cu executare în regim de detenție. Dosarul a ajuns apoi la Curtea de Apel Galați, unde s-a dat soluția finală, în vara anului 2022, fiind respinse ca nefondate apelurile formulate de inculpați. 

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței la data de 28 aprilie 2020, asta după ce procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) au dispus trimiterea în judecată a inculpaților.

Instanța a dat închisoare cu suspendare pentru opt inculpați, însă Marian Cristea și alți doi inculpați au de executat pedepsele în regim de detenție.

Condamnă pe inculpatul Cristea Marian la o pedeapsă principală de 1 an și 4 luni închisoare, pentru comiterea infracțiunii de cumpărare și deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu în formă continuată, faptă săvârșită în perioada mai - august 2019. Dispune executarea efectivă în regim de detenție a pedepsei aplicate”, se mai arată în soluția instanței din data de 30 iulie 2021.

Numai că interlopul Cioară este liber ca pasărea cerului, întrucât a reușit să fugă până a venit condamnarea finală.

Reamintim că procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați care vindeau cocaină în Brăila și Galați. Ancheta care a fost una de amploare fiind demarată încă din anul 2018, de către procurorii gălățeni.

S-a dispus introducerea în cauză a investigatorului acoperit și a colaboratorului acoperit care au fost autorizați pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 noiembrie 2018 și până la data de 20 ianuarie 2019, să procure droguri de mare risc de la tânărul identificat în persoana inculpatului G.M. și complicii acestuia, aflați în anturajul său.

Potrivit rechizitoriului transmis de DIICOT, un consumator frecvent al drogurilor de mare risc distribuite de inculpatul G.M. a fost și inculpatul – consumator C.M.  (n.r. - Cristea Marian), locuitor al municipiului Brăila și care nu are nicio ocupație legală. “Inculpatul are un trecut infracțional bogat, fiind condamnat anterior pentru comiterea mai multor infracțiuni de tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, vătămare corporală gravă și uz de fals. Inculpatul - consumator era unul dintre apropiații inculpatului G.M., de la care a început să achiziționeze cocaină, în primăvara anului 2019, aproximativ o dată pe săptămână, la prețul de 100 de euro per gram. Tranzacțiile erau convenite în cadrul unor convorbiri telefonice derulate într-un limbaj banal și codificat (...)”, au stabilit anchetatorii.

 

“Peștii” din gruparea lui Buricea, condamnați și totuși liberi

Printre urmăriții brăileni care figurează pe site-ul Poliției Române, mai sunt și trei brăileni condamnați la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de proxenetism.

Inculpatul Stoinescu Robert Florentin, în vârstă de 33 de ani, a fost condamnat la pedeapsa de 7 ani și 4 luni închisoare pentru proxenetism în formă continuată, în primăvara lui 2022. Acesta a fost dat în urmărire la nivel european, întrucât a reușit să fugă. În lista urmăriților sunt și inculpații Matei Valentin, condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare, dar și Sava Valentin care are pedeapsa principală de 3 ani și 6 închisoare pentru infracțiunea de proxenetism în formă continuată.

Reamintim că, în noiembrie 2022, Curtea de Apel Galați a dat sentința finală în dosarul în care 16 inculpați, membri ai grupării “Buricea” din Brăilița, sunt acuzați de infracțiunea de proxenetism.

Gruparea de proxeneți a fost destructurată în toamna anului 2017. În ziua de 25 octombrie 2017, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat 34 percheziții domiciliare în municipiul Brăila, precum și în județele Galați și Dâmbovița și în localitatea Karlsruhe din Germania, pentru destructurarea grupului infracțional organizat, specializat în infracțiuni de trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani. Gruparea de proxeneți era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, iar activitatea infracțională se consuma în mai multe state ale Uniunii Europene.

Proxeneții s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace și dezorganizate, care au fost trimise “la produs” în Austria, Elveția, Germania, Belgia, Italia și Spania.

La instanța superioară s-au redus pedepsele, iar în cazul unor inculpați a intervenit prescripția faptelor de constituire în grup infracțional. De exemplu, unul dintre cei care acum sunt urmăriți internațional, Matei Valentin, are de executat 3 ani închisoare, față de 6 ani cât primise inițial. Stoinescu Robert Florentin (alt urmărit) avea o pedeapsă rezultantă de 9 ani și 4 luni închisoare, la prima instanță, iar apoi a rămas cu 7 ani și 4 luni închisoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro