• potrivit noii reglementări, persoanele care conduc un autovehicul fără a avea acest drept sau se află sub influența alcoolului ori a drogurilor și produc un accident rutier soldat cu decesul victimei, vor fi condamnate la închisoare cu executare • au fost legitimate 38 de persoane și controlate 32 de autovehicule • au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale în valoare de peste 4.000 de lei
Polițiști din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroului Rutier au făcut marți, 29 august , în intervalul orar 06:30-08:30, echipă cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila și ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, pentru derularea de activități informare a cetățenilor cu privire la riscurile asociate consumului de alcool sau substanțe psihoactive precum și pentru verificarea în trafic a autovehiculelor în scopul depistării șoferilor ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sua fără permis de conducere.
„Pentru început, polițiștii și specialistul antidrog au acționat pe Șoseaua de Centură a municipiului Brăila, în zona Grădinii Zoologice, unde au purtat discuții cu șoferii care tranzitau zona, pe tema modificărilor aduse art. 91 Cod Penal, de Legea nr. 213/05.07.2023. Beneficiarii au fost informați că, potrivit noii reglementări, intrată în vigoare la data de 13.07.2023, persoana care conduce un autovehicul, fără a avea acest drept sau aflându-se sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, și produce un accident rutier soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare”, au precizat polițiștii.
Totodată, au fost distribuite materiale de informare a cetățenilor cu privire la consecințele consumului de droguri şi ale implicării în operaţiuni ilicite cu astfel de substanţe și la serviciile pe care le oferă reprezentanții Agenției Naționale Antidrog persoanelor care doresc să renunțe la consumul de droguri.
Activitățile de informare au continuat în Parcul Monument, unde polițiștii de prevenire și reprezentantul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila s-au adresat în mod deosebit tinerilor, explicându-le cum le poate fi afectat viitorul de consumul de droguri și oferindu-le recomandări pentru prevenirea consumului și traficului de astfel de substanțe, dar și sfaturi pentru prevenirea sau gestionarea corectă a situațiilor conflictuale.
„În acest context, au fost legitimate 38 de persoane, au fost controlate 32 de vehicule, fiind testați peste 30 de șoferi cu aparatul etilotest. Au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale pentru neregulile constatate, în valoare totală de 4.205 lei și au fost reținute două permise de conducere pentru alcool și un certificat de înmatriculare”, au mai precizat polițiștii.