Uzina Laminorul, final de drum. Falimentul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Uzina Laminorul, final de drum. Falimentul

* Regionala Fiscală Galați a cerut instanței și, într-un final, a obținut aprobarea deschiderii procedurii generale a falimentului uzinei brăilene care datorează bugetului consolidat al statului nu mai puțin de 11 milioane lei * mai departe, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a fost notificat cu privire la inițierea procedurii de concediere colectivă a aproape 90% din personalul uzinei * recent, acțiunile companiei brăilene au fost retrase de la tranzacționare din sistemul administrat de către Bursa de Valori București

 

 

La 6 ani de la intrarea în insolvență a uzinei brăilene SC “Laminorul” SA Brăila, compania a intrat oficial în faliment. Fiscul a cerut instanței aprobarea deschiderii procedurii generale a falimentului în cazul debitoarei, de la care are de recuperat nu mai puțin de 11 milioane lei reprezentând datoria de bază plus accesoriile fiscale aferente. Plângerea a fost inițiată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGFP) Galați la Tribunalul Brăila, care a decis în favoarea solicitării formulate de creditoare. La rândul său, debitoarea a declarat apel și, în paralel, a obținut, prin Ordonanță președințială la Curtea de Apel Galați, suspendarea provizorie a sentinței Tribunalului Brăila până la soluționarea pe fond a cauzei. Într-un final, decizia Tribunalului Brăila a rămas definitivă din data de 15 mai, când CA Galați a tranșat litigiul. Pasul următor a fost ca debitoarea, adică SC “Laminorul” SA Brăila să facă demersurile privind notificarea creditorilor și înscrierea acestora la masa credală, precum și informarea Autorității de Supraveghere Financiară cu privire la deschiderea procedurii de faliment a companiei brăilene ale cărei acțiuni erau încă la tranzacționare pe piața alternativă ATS AeRO administrată de Bursa de Valori București (BVB). La jumătatea lunii trecute, ASF a decis retragerea de la tranzacționare a acțiunilor Laminorul SA Brăila, măsura fiind pusă imediat în aplicare de către BVB.

În paralel, compania brăileană a notificat și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila cu privire la iminenta concediere colectivă a circa 90% din personalul uzinei, mai precis notificarea viza un număr de 227 salariați, față de 259 salariați câți avea la finalul lui 2018. Surse din cadrul companiei ne-au informat că o parte dintre salariații direct productivi, dați la șomaj în primăvară, au fost rechemați în uzină pentru reluarea activității de producție.

De precizat că pe parcursul anului trecut compania a înregistrat activitate de producție, constând în principal în servicii de procesare pentru partenerul COS Târgoviște cu care “Laminorul” are contract în acest sens încă din 2015. Mai exact, anul trecut uzina a livrat în cadrul acestei înțelegeri aproape 14.300 t (mai puțin decât în 2017) și a laminat pentru diferiți alți clienți 80 tone, în creștere cu 23 t comparativ cu anul precedent. Când a tras însă linie, “Laminorul” a înregistrat o scăderea a cifrei de afaceri, de unde a rezultat o pierdere netă de puțin peste 7 milioane lei (7,067 milioane lei). Asta, după ce în 2017 raportase profit de 2,115 milioane lei (profit rezultat în urma ajustării TVA în cuantum de 6,27 milioane lei, aferentă creanțelor eliminate prin planul de reorganizare), iar în 2016 a avut o pierdere de 2,042 milioane lei.

Mai trebuie adăugat că pe parcursul lui 2018 compania brăileană a reușit vânzarea unui imobil denumit “Stadion”, situat pe șoseaua Rm. Sărat, format din teren în suprafață totală de 16.534,36 mp aflat în categoria “curți construcții”, la care se adaugă o tribună în suprafață totală construită de 550.13 mp. Tranzacția a fost perfectată la prețul de 126.900 euro, adică prețul minim de pornire a licitației cu strigare organizate în acest scop în prima jumătate a anului trecut.

Societatea mai dispune pe platforma de pe strada Industria Sârmei de două capacități de producție: Laminor 300 (linie de laminare la cald profile ușoare) și Laminor 560 (profile mijlocii și grele).

 

Cui datorează bani uzina

 

La 31 decembrie 2018 compania înregistra creanțe în cuantum de 6,258 milioane lei, din care 5,522 milioane lei numai TVA de recuperat. De cealaltă parte, uzina avea datorii de 77,826 milioane lei din care 11,045 milioane lei datorii la bugetul consolidat al statului (însemnând în principal contribuții angajator plus accesorii bugetare), aproape 1,4 milioane lei datorii la bugetul local, iar grosul, adică 63,77 milioane lei, sunt creditori diverși, dintre care ponderea cea mai mare o deține “Alphard Financial Corp” (62,385 milioane lei reprezentând 97,83% din total creditori diverși). De precizat că, din totalul datoriei către bugetul consolidat al statului, ANAF s-a înscris la masa credală cu suma 4,483 milioane lei, reprezentând obligații fiscale restante aferente perioadei noiembrie 2012 – februarie 2013, adică perioada dinainte de deschiderea procedurii insolvenței. Din această sumă, potrivit raportului anual de activitate, “Laminorul” a achitat totuși, în ianuarie anul curent, aproape 1 milion de lei.  

Cu o istorie datând din 1929, când a fost înființată societatea “Industria Sârmei”, după tumultoase episoade de privatizare și post-privatizare, în primăvara anului 2013 uzina brăileană, proaspăt ieșită atunci de sub umbrela rușilor de la "Mechel", a intrat, ca urmare a propriei cereri înaintate Tribunalului Brăila Secția Comercial, în procedura generală a insolvenței. Un an mai târziu, creditorul majoritar de la vremea respectivă, "Silnef" Brașov, a propus un plan de reorganizare care, în linii mari, prevedea continuarea activității de producție la Brăila, vânzarea unei părți din patrimoniul “Laminorul” SA și achitarea datoriilor către creditori, iar la final fuziunea unității brăilene cu “Ductil Steel” Buzău. În 2017 însă, “Sinelf” Brașov a cesionat creanța de la “Laminorul” lui “Alphard Financial Corp”, care din noua postură dobândită, cea de creditor majoritar, a venit cu propunerea de modificare a planului de reorganizare în sensul eliminării prevederii privind fuziunea cu “Ductil Steel” Buzău. Modificarea a fost confirmată de Tribunalul Brăila pe rolul căruia se află dosarul insolvenței “Laminorul” SA Brăila.

Conducerea Laminorul a refuzat să ofere un punct de vedere legat de acest subiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro