USR-iştii brăileni îl susţin pe Nicuşor Dan în conflictul din cadrul partidului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

USR-iştii brăileni îl susţin pe Nicuşor Dan în conflictul din cadrul partidului

• atât preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, cât şi vicepreşedintele Leonard Oprea, susţin că luarea unei decizii tranşante pe o temă atât de sensibilă ca cea a referendumului pentru modificarea noţiunii de familie nu era necesară • aceştia au ţinut să sublinieze că în cadrul USR membrii au viziuni diferite, de aceea ar trebui găsită o soluţie de mijloc

 

Membrii USR Brăila s-au arătat destul de deranjaţi de scandalul iscat, recent, la nivel naţional pe tema poziţionării partidului în privinţa referendumului pentru modificarea termenului de familie din Constituţie. Atât preşedintele organizaţiei judeţene a unioniştilor, Cătălin Stancu, cât şi vicepreşedintele USR Brăila, Leonard Oprea, au subliniat că demisia lui Nicuşor Dan din fruntea partidului a fost pripită, la fel ca şi propunerea unora dintre membri de a se lua neapărat o decizie tranşantă în privinţa susţinerii familiei tradiţionale sau nu.

„Nicuşor Dan şi-a asumat de la început apropierea dintre cele două grupări din partid (n.r. - conservatori şi progresişti) şi totdeauna a fost liantul dintre ele, astfel încât, sub umbrela USR să poată exista mai multe opinii şi să nu apară conflicte. Noi chiar avem o vorbă la USR care spune totul: suntem uniţi în diversitate. Întotdeauna s-a spus, având în vedere diversitatea opiniilor din partid, că fiecare se poate poziţiona în particular, personal, chiar dacă e membru al partidului pe diferite teme. Că poate avea o poziţie pe care să şi-o exprime, aşa cum îi dictează conştiinţa. De exemplu, eu sunt un familist convins, pot să mă poziţionez pe linia asta şi să spun: nu sunt de acord cu acordarea libertăţilor în sensul ăla. Dar chiar şi aşa, aş putea să am o propunere nuanţată, să spun că sunt de acord cu parteneriatul civil. Şi asta chiar ar putea să le rezolve problema. La Biroul Politic Naţional s-a forţat cumva poziţionarea noastră într-un fel”, a declarat Stancu.

Acesta a precizat totuşi că în data de 17 iunie a fost stabilită şedinţa Comitetului Politic Naţional când se va tranşa dacă Biroul Politic Naţional de la care a pornit demisia lui Nicuşor Dan a fost statutar sau nu.

„În mod clar şedinţa respectivă nu a fost statutară! Asta înseamnă că se va anula hotărârea BN fără doar şi poate. Dar să vedem dacă se regândeşte şi poziţionarea faţă de referendumul cerut de Coaliţia pentru familie. Eu spun că hotărârea BN-ului va fi anulată. Dar nu bag mâna în foc pentru al doilea subiect de pe ordinea de zi. Sper  totuşi să se meargă pe o poziţionare în sensul în care să se mulţumească ambele tabere de la noi din partid. Mi se pare normal să nu îi facem să se simtă total neconfortabil pe unii dintre colegi”, a mai adăugat sursa citată.

 

Oprea: «Mi se pare puţin ciudat, fiindcă lucrurile astea s-au întâmplat după 12 zile de la Congres»

La rândul său, vicepreşedintele USR Brăila Leonard Oprea a ţinut să atragă atenţia că o parte dintre membrii care au forţat nota în luarea unei decizii privind stabilirea unei poziţii ferme a partidului pe tema modificării Constituţiei, au avut şi interesul de a schimba rezultatul Congresului în care Nicuşor Dan a fost ales preşedinte.

„Nicuşor Dan a spus că îşi dă demisia în Birou. Cristian Ghinea a luat informaţia caldă şi a dat-o în presă. Astfel, i-a forţat un pic mâna lui Nicuşor. Mi se pare puţin ciudat, fiindcă lucrurile astea s-au întâmplat după 12 zile de la Congres, unde lucrurile intraseră pe un făgaş cât de cât normal. A fost ridicată o minge la fileu foarte grăbită, ca să zic aşa”, a declarat Oprea.

Şi acesta a susţinut că din punctul său de vedere USR ar trebui să adopte o poziţie de mijloc în chestiunea privind redenumirea familiei în România.

„Eu personal sunt de acord să existe un parteneriat civil, e ok, e normal lucrul ăsta, pentru că asta înseamnă Uniunea Europeană. În acelaşi timp, nu sunt de acord cu cerinţele «Coaliţiei pentru familie» care îngrădesc mult mai multe drepturi şi libertăţi decât ar fi normal. Bine, asta nu însemnă că sunt complet de acord nici cu partea cealaltă. Ideea este că s-a ridicat pe tapet o singură problemă, dar plecând de la cine câştigă s-ar putea ca lucrurile să degenereze”, a mai adăugat USR-istul, îngrijorat că dacă se va modifica termenul de „familie”, următorii paşi ar fi cu siguranţă unii radicali privind interzicerea avortului şi nu numai.

„Exact asta a fost şi ideea avansată de Nicuşor Dan: să nu ne poziţionăm pe teme sensibile pentru că nu are rost. Fiecare om gândeşte într-un anumit fel”, a conchis Oprea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro