• asta a declarat, recent, Dan Barna, preşedintele USR, precizând că de aproape două luni, iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice” este blocată la Camera Deputaţilor şi nu a fost trimisă la Curtea Constituţională • avertismentul a fost transmis pe reţelele de socializare şi de Cătălin Stancu, preşedintele USR Brăila
Probleme la traseul iniţiativei cetăţeneşti “Fără Penali în funcţii publice”. Cel puţin asta au reclamat, recent, USR-iştii în cadrul unei conferinţe de presă la nivel central. Mai exact, preşedintele USR, Dan Barna a afirmat că şeful PSD Liviu Dragnea blochează de aproape două luni această iniţiativă la Camera Deputaţilor şi nu permite ca ea să fie trimisă mai departe la Curtea Constituţională, sub pretextul că angajaţii Secretariatul General nu au avut timp să copieze dosarele cu semnături. În aproape trei luni de zile, au copiat doar un sfert din dosare, subliniază USR-iştii revoltaţi, în cadrul unui comunicat de presă postat, ulterior, pe site-ul oficial al partidului.
Tot acolo se precizează că USR a depus 850.000 de semnături la Camera Deputaţilor pe data de 21 septembrie, când s-au împlinit şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar pe data de 26 octombrie preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea, a depus o solicitare la Camera Deputaţilor pentru trimiterea iniţiativei către Curtea Constituţională.
“Am aflat cu stupoare că semnăturile pentru Fără Penali în funcţii publice nu au ajuns nici acum la CCR, deşi acest lucru trebuia realizat încă de la finalul lunii octombrie. Liviu Dragnea refuză trimiterea semnăturilor către Curtea Constituţională, motiv pentru care cerem expres ca săptămâna viitoare în Biroul Permanent să fie introdusă cererea noastră pe ordinea de zi, pentru transmiterea semnăturilor. Ne confruntăm cu o încercare de blocare a iniţiativei pe care o susţin peste un milion de oameni. Liviu Dragnea refuză să transmită semnăturile de la Secretariat la CCR”, a declarat Barna.
Potrivit legii 189/1999 privind revizuirea Constituţiei de către cetăţeni la Art.6 (2): Camera Parlamentului la care a fost înregistrată iniţiativa legislativă a cetăţenilor va trimite originalele listelor de susţinători la Curtea Constituţională, păstrându-şi o copie a acestora. Ulterior, CCR are la dispoziţie 60 de zile pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii iniţiativei.
“Preşedintele Camerei Deputaţilor, care are două condamnări penale, vrea să stopeze un eventual referendum al iniţiativei Fără Penali în funcţii publice. USR va face tot ce-i stă în putinţă pentru ca vocea românilor care au semnat iniţiativa să ajungă în Constituţia României”, se mai arată în comunicatul USR-iştilor.
Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Stancu: «Dragnea încearcă să blocheze iniţiativa Fără Penali»
Avertismentul a fost transmis şi de Cătălin Stancu, preşedintele USR Brăila pe reţelele de socializare. Acesta s-a arătat revoltat de situaţie.
“Liviu Dragnea încearcă să blocheze iniţiativa Fără Penali în Funcţii Publice! Parlamentul nu a trimis nici până astăzi propunerea USR însoţită de semnăturile pe care 1.000.000 dintre voi ni le-aţi dat, către Curtea Constituţională, încălcând astfel legea!”, a scris acesta.
Precizăm că şi cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat decizia de a sprijini iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice” şi a reuşit să strângă 175 de semnături în aproape o lună de zile, din momentul în care s-a alăturat. Pe 13 august, semnăturile (169 pe Municipiu, câte una pentru comunele Traian, Bordei Verde, Cazasu şi Şuţeşti, o alta pentru judeţul Galaţi şi una pentru Bucureşti, Sector 2) au fost predate preşedintelui USR Brăila, Cătălin Stancu, care le-a transmis mai departe către reprezentanţii “Fără Penali” Bucureşti unde au fost verificate şi retrimise către primării. Ulterior, listele au fost depuse la Parlament. La nivelul judeţului nostru s-au strâns 9.131 de semnături. După cum ne-au informat USR-iştii brăileni, la vremea respectivă, situaţia legată de validarea acestora se prezenta în felul următor: la primăriile din Judeţul Brăila, pentru validare au fost depuse 8.924 de semnături (8.429 la Municipiu şi alte 495 în Judeţ). Dintre acestea, au fost validate 8.346 (7.895 pe Municipiu - 93,66% şi 451 pe Judeţ - 91,11%). Cu alte cuvinte, un total de 578 de semnături au fost invalidate la Brăila (534 semnături pe Municipiu, 44 pe judeţ), la care s-au adaugat alte 207 de semnături la a căror depunere s-a renunţat din start, fiind vorba despre câteva localităţi unde s-au adunat prea puţine pentru a fi considerate semnificative şi pentru a merita efortul deplasării până la primăriile în cauză.