• este vorba despre 8.338 de semnături pe Municipiul Brăila, după cum ne-a informat Nicuşor Ciocan, reprezentantul USR care a mers, ieri, cu dosarele la Primărie • la acestea se mai adaugă alte câteva sute de semnături în judeţ, care vor fi depuse la primăriile din localităţile de unde provin, în zilele următoare • pentru a se asigura că vor avea cel puţin 500.000 de semnături valabile după verificările făcute de autorităţi, iniţiatorii “Fără Penali în funcţii publice” au luat decizia de a continua campania până la finele lui august, astfel că datele încă se mai centralizează
Semnăturile strânse pe Municipiul Brăila pentru iniţiativa “Fără Penali în funcţii publice” au ajuns, ieri, la Primărie. După ce au fost centralizate la Bucureşti, conform procedurilor anunţate, acestea au fost retrimise la Brăila (aşa cum s-a întâmplat cu restul listelor din ţară) pentru a fi ulterior depuse la primării, verificate şi validate. Astfel, un grup format din reprezentanţi ai USR Brăila, în frunte cu Nicuşor Ciocan, a făcut o vizită în Palatul Administrativ la ora 9:20. Primarul Marian Dragomir nu era atunci în clădire, aşa că aceştia au discutat cu secretarul municipiului, Ion Drăgan, care le-a solicitat să depună listele alături de un proces verbal în care să se specifice câte dosare sunt. USR-iştii s-au arătat surprinşi de procedură, punctând că în alte zone din ţară, colegii lor s-au dus pur şi simplu cu dosarele la registratură cu exemplare în original şi în copie şi au primit număr de înregistrare pentru fiecare dosar în parte, fără să fie nevoie de proces verbal. În cele din urmă s-a făcut proces verbal şi listele au fost depuse.
Potrivit USR-istului Nicuşor Ciocan, pe Municipiul Brăila s-au depus 8.338 de semnături în 25 de dosare care conţineau 1.308 file. Acesta ne-a informat că zilele următoare vor continua să meargă la primăriile din judeţ în localităţile de unde s-au mai adunat semnături pentru a relua procedura.
“De mâine (n.r. - astăzi) urmează să luăm la picior tot judeţul şi să înaintăm restul semnăturilor. Nu le-am numărat deocamdată, dar sunt în jur de câteva sute per total judeţ”, a declarat Ciocan. Întrebat cum este posibil, în condiţiile în care pe site-ul oficial “Fără Penali” Brăila figura ieri cu 8.174 semnături per total judeţ, USR-istul a explicat că încă se mai strâng semnături până în ultima zi din august şi că listele vor continua să se actualizeze. USR-iştii au promis că vor prezenta o situaţie concretă în legătură cu semnăturile strânse în judeţ, în curând.
Potrivit site-ului “Fără Penali”, primăriile ar trebui să valideze listele în termen de 15 zile lucrătoare. După acest pas, listele de semnături împreună cu proiectul şi expunerea de motive se vor înregistra la Parlament. De acolo ar trebui să se înainteze propunerea către CCR pentru controlul de constituţionalitate. Apoi să înceapă procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat. În cele din urmă, să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar.
Ca o paranteză, ieri presa centrală relata că un primar PSD din comuna Dârmăneşti, judeţul Argeş i-a luat la bătaie pe membrii USR care au vrut să depună listele cu semnăturile pentru iniţiativa “Fără penali”.
Peste 1 milion de semnături strânse la nivel naţional
După cum se ştie, iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice” şi-a propus să strângă 500.000 de semnături la nivel naţional (minim 20.000 în 21 de judeţe), iar în prezent numărul de semnături adunate a depăşit 1 milion. Potrivit site-ului “Fără Penali”, ieri, la nivel naţional erau 1.042.185 de semnături strânse şi procesate, dintre care 8.174 la Brăila. După 20 august, dată care a fost anunţată iniţial ca termen final pentru strângerea de semnături, iniţiatorii au precizat că vor continua strângerea de semnături până la finele lunii august, pentru a reduce riscul ca unele primării să invalideze o parte dintre liste, sub diverse pretexte.
Precizăm că demersul aparţine unui grup de iniţiativă format din oameni de cultură, jurişti, medici, profesori şi nu numai, cărora li s-a alăturat Uniunea Salvaţi România. Propunerea lor a fost deja publicată în Monitorul Oficial şi vizează modificarea articolul 37 din Constituţia României, care face referire la dreptul de a fi ales. Se propune adăugarea următorului alineat: “Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat, şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.
Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a decis să sprijine iniţiativa cetăţenească “Fără Penali în funcţii publice”. Astfel, în aproape o lună de zile, la redacţie s-au strâns 175 de semnături, dintre care 169 pe Municipiu, câte una pentru comunele Traian, Bordei Verde, Cazasu şi Şuţeşti, o alta pentru judeţul Galaţi şi una pentru Bucureşti, Sector 2. Acestea au fost predate, pe 13 august, preşedintelui USR Brăila, Cătălin Stancu, care le-a dus la rândul său la centrul farapenaliinfunctiipublice.ro. Semnături la Brăila a strâns şi comunitatea locală RO100 Brăila Noastră, care face parte din platforma fostului premier Dacian Cioloş.