Majoritatea PSD-PNL din Parlament şi-a început ieri planul de a prelua toate funcţiile importante din structurile statului, folosindu-se de orice mijloace, de la schimbarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, înlocuirea judecătorilor CCR declaraţi incompatibili, până la revocarea Avocatului Poporului şi, în scurt timp, iniţierea procedurii suspendării preşedintelui.
„Trebuie să facem tot posibilul pentru a schimba aceste instituţii care lucrează în favoarea preşedintelui", au arătat surse parlamentare din cadrul Puterii, care au adăugat că, deşi demersul USL este „la limita regulamentelor", este singura şansă pentru deblocarea crizei politice şi a conflictului dintre preşedinte, Guvern şi Parlament.
Marţi, operaţiunea a început prin revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, la solicitarea USL. Astfel, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au prezentat, în plenul Parlamentului, un raport comun de revocare din funcţie a Avocatului Poporului Gheorghe Iancu pentru încălcarea Constituţiei şi a legii de funcţionare a instituţiei. Prezentarea a fost făcută, în plen, de vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.
„Actualul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, (...) a demonstrat prin acţiunile sale că utilizează prerogativele sale constituţionale şi legale pentru a servi intereselor forţelor politice care l-au promovat în această funcţie, astfel acesta a atacat la Curtea Constituţională art. 5 din Ordonanţa 15-2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate", a spus acesta.
Deputatul a mai dat ca exemplu faptul că, printr-o excepţie de neconstuţionalitate ridicată din oficiu, Gheorghe Iancu a atacat la CCR Ordonanţa 27-2012 prin care s-au luat unele măsuri cu privire la Institutul Cultural Român.
Parlamentarul a arătat că aceste măsuri nu afectau în vreun fel "drepturile şi libertăţile cetăţeneşti". Potrivit acestuia, Avocatul Poporului s-a pronunţat în mai multe rânduri asupra unor probleme politice fără a fi sesizat în cadrul competenţelor constituţionale.
În raportul comisiilor se propune ca, până la numirea unui nou Avocat al Poporului, adjunctul acestuia, Valer Dorneanu, să îndeplinească atribuţiile funcţiei de Avocat al Poporului.
Liderul absenţilor, şeful Senatului
A urmat revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a lui Vasile Blaga, cu 70 de voturi "pentru" şi o abţinere. Votul a fost, potrivit preşedintelui de şedinţă Ioan Chelaru, secret electronic.
Singurul senator PDL prezent la şedinţa în care se va vota revocarea lui Vasile Blaga, Alexandru Pereş, a vrut să ţină un discurs în plen, însă după 3 minute Ioan Chelaru i-a tăiat microfonul, iar la cererea lui Gyorgy Frunda i-au acordat totuşi cinci minute.
Crin Antonescu a fost singur nume propus pentru şefia Senatului, acesta obţinând automat votul plenului. Pentru Camera Deputaţilor, lucrurile urmau să se deruleze după acelaşi scenariu: Roberta Anastase să fie înlocuită cu deputatul PSD Vasile Zgonea.
„Pot să sesizeze şi pe mama Curţii Constituţionale. Anastase şi Blaga trebuie să respecte regulamentul şi legea, iar ei au fugit în birou. Suntem dispuşi să rămânem aici până când cei doi vor pleca din funcţii şi Avocatul Poporului, care e un instrument politic în mâna PDL, va fi înlocuit cu un om care respectă legea", a spus Zgonea.
Monica Macovei: Suntem în plină lovitură de stat
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a atras atenţia opiniei publice că Victor Ponta şi USL „se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice", „dau o lovitură de stat", înlocuind legea cu „propriile pofte tiranice". „Trăim zile de urgie, care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice", susţine Monica Macovei.
În plus, Macovei arată că "Ponta şi USL atacă frontal ordinea de drept şi subjugă justiţia: îl revocă pe Avocatul Poporului, vor să îi schimbe pe judecătorii Curţii Constituţionale prin încălcarea Constituţiei care îi declară inamovibili". La rândul său, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că „tot ce se întâmplă azi este lovitură de stat".
De altfel, de situaţia din România s-a arătat îngrijorat şu ambasadorul SUA la Bucureşti. „Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din Romania. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare. În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită când preşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă", susţine Gitenstein, citat într-un comunicat remis agenţiei Mediafax.