Secretarul general al PNL, Marian Petrache, a anunţat, ieri, că social-democraţii i-au transmis că USL are de achitat o datorie în valoare de un milion de lei reprezentând cheltuieli făcute în campania din 2012 la nivel central şi local, şi că astfel nu se poate face actul oficial de desfiinţare a Uniunii.
"Am primit din partea secretarului general al PSD (Andrei Dolineaschi, n.r.) o înştiinţare prin care ne anunţă că nu participă la această întâlnire (medierea dintre PSD, PNL şi PC pentru desfiinţarea USL, n.r.) pentru că nu am lămurit problemele patrimoniale, e vorba de datoriile care sunt, de bilanţul contabil pe 2013. Dar tocmai ăsta era rostul întâlnirii, să lămurim toate câte sunt între noi şi PSD şi noi şi PC, a precizat Petrache, potrivit mediafax.ro.
Întrebat la cât se ridică datoria de care vorbeşte şi ce reprezintă aceasta, Petrache a menţionat: "Din ce ne-au spus dumnealor, la un milion lei. E vorba de cheltuielile făcute de USL în campania din 2012 în ţară la nivel central şi local".
Datoriile trebuie moştenite
El a arătat că în aceste condiţii, PNL propune PSD şi PC o nouă întâlnire, în care să se discute pe marginea acestei datorii şi să se ajungă la o înţelegere amiabilă.
"Primul pas pe care îl facem este să verificăm realitatea acestui bilanţ şi încercăm să-i contactăm ca să rezolvăm problema până la capăt, pe cale amiabilă. Eu cred că ar trebui să ajungem în instanţă după ce ne înţelegem pentru că de fapt USL nu mai funcţionează. Sau poate o ţinem aşa până în 2016, când ne-am propus toţi ca USl să nu mai funcţionze, o ţinem aşa doi ani", a mai spus Petrache.
Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a menţionat, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că PSD nu dă curs întâlnirii propuse luni de PNL întrucât bilanţul contabil aferent pentru anul 2013 al USL conţine datorii neachitate către diverşi furnizori, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel central.
"Bilantul este publicat în urma înregistrării la termen conform legislaţiei în vigoare, pe site-ul ANAF, şi este supus controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă. Prin urmare, semnarea unui acord de încetare a Protocolului USL şi de desfiinţare a Uniunii Social Liberale nu poate fi operată până când această alianţa politică nu îşi achită integral datoriile înregistrate către furnizori", a precizat Dolineaschi.
Restanţe de acum 2 ani
USL avea, la finalul campaniei pentru alegerile locale din 10 iunie, restanţe de achitat de 7.960.181 de lei. USL, PSD, PNL şi PC au cheltuit în campania pentru alegerile locale din iunie 26.029.130 de lei.
Astfel, USL a înregistrat pentru campaniile de la alegerile locale venituri de 14.826.692 de lei, din care 6.178.544 de lei au fost venituri înregistrate înaintea declanşării campaniei, iar 8.648.147 de lei au provenit din donaţiile obţinute în campanie.
Cheltuielile USL de campanie s-au ridicat la 21.153.069 de lei, din care 9.545.355 de lei au fost pentru tipărituri şi alte materiale promoţionale, 2.884.216 de lei pentru publicitate în presă, radio şi TV, iar 2.702.575 de lei au fost alocate pentru publicitate stradală. O sumă semnificativă, de 4.666.131 de lei, a fost pentru cheltuielile cu servicii.
În finalul campaniei electorale pentru locale, USL avea datorii de 7.960.181 de lei.
După alegerile generale din decembrie 2012, Uniunea Social Liberală avea restanţe de 4.927.911 lei.