USL nu mai ţine cont de nimic. Suspendarea preşedintelui se votează vineri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

USL nu mai ţine cont de nimic. Suspendarea preşedintelui se votează vineri

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului au aprobat, aseară, declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Astfel, a fost convocată o nouă sesiune extraordinară a Parlamentului, pentru zilele de joi şi vineri, urmând ca mâine spre seară să aibă loc votul final în plen, pentru suspendarea efectivă a preşedintelui.
Documentul depus de USL, prin care se justifică motivele declanşării procedurii, conţine 17 pagini şi va fi citit astăzi în plen. „În acest moment gruprurile parlamentare au adunat toate sesizările pe care noi le considerăm importante să le punem într-un document pe care să-l înaintăm preşedinţilor celor două Camere prin care să solicităm o şedinţă extraordinară a Camerelor reunite să-l suspendăm pe preşedintele României", anunţa ieri după-amiază liberalul Eugen Nicolăescu.

Ce i se reproşează preşedintelui

Printre altele, USL susţine, în documentul prin care solicită suspendarea din funcţie a preşedintelui, că Traian Băsescu „a încălcat în mod repetat drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie".
„Prin comportamentul său politic, Preşedintele promovează o stare continuă de încălcare a cadrului constituţional, s-a substituit rolului Guvernului în luarea deciziilor economice şi sociale şi a exercitat atribuţiile specifice funcţiei de prim-ministru, prin încălcarea gravă a Constituţiei. Acţiunile preşedintelui au generat măsuri economico-sociale, ce au vizat categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi pensionarii şi copiii. Traian Băsescu a contribuit la agravarea problemelor acestor categorii atunci când a susţinut cu încrâncenare tăierea sau impozitarea pensiilor sau atunci când a vrut să fie «mai dur» aşa cum chiar el însuşi aprecia în anunţul referitor la neplata alocaţiilor pentru copii", susţine USL.
USL mai arată că transformarea preşedintelui într-un prim-ministru a fost asumată în mod deschis de Traian Băsescu, astfel că, deşi multe dintre actele publice au purtat semnătura lui Emil Boc sau a reprezentanţilor altor instituţii, „ele sunt rezultatul voinţei personale a lui Traian Băsescu".
„Aşa cum se poate observa, sunt nenumărate situaţiile în care Preşedintele a acţionat în calitate de prim-ministru, asumându-şi măsuri precum elaborarea unei noi legi a educaţiei sau reducerea salariilor şi a pensiilor. Alteori, preşedintele a dat ordine precise Guvernului Boc (trebuie să nu se mai plătească arieratele la medicamente etc.). De fiecare dată «punctele de vedere» ale Preşedintelui au devenit literă de lege în România", susţine USL.
USL mai susţine că o altă situaţie apare în momentul în care preşedintele a reunit grupuri ad-hoc pentru discutarea unor probleme care, potrivit Constituţiei, sunt în competenţa unor structuri guvernamentale, aşa cum a fost cazul în ianuarie 2011, în legătură cu pensiile militarilor.
USL susţine însă că cea mai gravă a fost situaţia generată de anunţul preşedintelui din mai 2010 referitor la reducerea salariilor şi a pensiilor.
„În acel caz nu numai că Preşedintele s-a substituit Executivului, dar măsurile anunţate de acesta s-au dovedit a fi neconstituţionale, cel puţin în ceea ce priveşte reducerea pensiilor", se mai arată în cererea USL.

Pentru suspendare este nevoie de 216 voturi. USL dispune de 212

216 voturi sunt necesare pentru ca suspendarea lui Traian Băsescu să treacă în Parlament, iar USL dispune în acest moment de 212, dar cu siguranţă le va obţine şi pe celelalte, având în vedere că unii udemerişti, uneperişti şi deputaţi ai minorităţilor vor vota şi ei.
În acest moment, după plecările în funcţiile de primari şi şefi de Consilii Judeţene, Parlamentul are 432 de membri. Potrivit Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În acest caz, majoritate simplă (jumătate plus un vot) înseamnă 216. Au fost scoşi din calcularea cvorumului deputaţii Adrian Năstase şi Mihail Boldea, aflaţi în închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro