Camera Deputaţilor a respins, luni seara, prin vot secret, ridicarea imunităţii deputatului PSD Vlad Cosma. Cererea ministrului Justiţiei referitoare la încuviinţarea arestării preventive a deputatului Vlad Cosma a întrunit doar 105 voturi favorabile. Un număr de 222 deputaţi au votat împotriva cererii MJ.
Anterior, luni, Comisia juridică a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma. Raportul negativ al comisiei a fost adoptat cu 7 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri.
Votul a fost dat după audierea deputatului Vlad Cosma, cercetat pentru trafic de influenţă.
Înainte de votul din plenul Camerei Deputaţilor, grupurile PNL, PPDD, PDL şi neafiliaţii şi-au anunţat opţiunile, în timp ce PSD nu a anunţat cum votează.
"Parlamentarii liberali vor vota în favoarea cererii formulate în scris de Ministrul Justiţiei", a precizat de la tribună liderul deputaţilor PNL, George Scutaru. Reprezentantul PPDD, Tudor Ciuhodaru, a arătat că grupul său parlamentar "nu a blocat balanţa justiţiei" şi a propus vot deschis în cazul lui Vlad Cosma.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preciza că, potrivit Regulamentului, votul trebuie să fie secret cu bile.
Şi PDL a precizat că Parlamentul "trebuie să lase justiţia să-şi facă datoria şi să decidă", în timp ce Clement Negruţ, deputat independent, a arătat că parlamentarii care sunt membri ai PMP sunt pentru ridicarea imunităţii parlamentare a lui Cosma. Celelalte grupuri parlamentare nu au anunţat cum votează.
Startul l-a dat Ponta
Victor Ponta a votat primul, în plen, în privinţa cererii Ministerului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, urmat de membrii Cabinetului său, deputaţi. Ponta a fost urmat la vot de Liviu Dragnea, Daniel Constantin, Mircea Duşă, Rovana Plumb şi Dan Nica.
Valeriu Zgonea a precizat că şi el a votat. "Preşedintele Camerei a votat, televiziunile sunt martore", a spus Zgonea. Cum a votat, n-a mai spus, dar a fost evident că PSD a fost împotriva ridicării imunităţii parlamentare.
Însă, dacă PNl ar fi votat în favoarea cererii Ministerului Justiţiei, atunci nu s-ar fi putut înregistra 222 de voturi contra. Un calcul simplu demonstrează că, de fapt, mulţi liberali şi-au apărat colegul infractor.
Grupul PSD din Camera Deputaţilor, în care activează şi deputaţii UNPR, comulează 171 de deputaţi, iar grupul PC din Camera Deputaţilor totalizează 18 deputaţi. Prin urmare, dacă doar partidle din USD (SD-UNPR-PC) ar fi votat împotrivă, nu avea cum să se adune 222 de voturi contra. Chiar şi dacă am pune la socoteală grupul minorităţilor naţionale, presupunând că acesta ar fi votat cum i-a dictat USD, adică încă 17 deputaţi, numărul de voturi împotrivă n-ar fi trebuit să fie mai mare de 206. Oricum, la vot nu au fost prezenţi toţi deputaţii şi, implicit, nu toţi USD-iştii, din totalul de 405 deputaţi fiind exprimate doar 327 de voturi. Cum 222 de voturi au fost contra, înseamnă că zeci de liberali au votat altfel decât a anunţat PNL, apărându-şi colegul penal.
Deputatul Cosma se consideră o victimă
Deputatul PSD Vlad Cosma le-a spus, luni, în plen, parlamentarilor că faptul că el a fost interceptat încă din 2012 certifică faptul că şi ei au mandat de interceptare, că sunt priviţi ca şi el ca un pericol social şi că, probabil, anul acesta vor fi mulţi dintre ei în situaţia sa.
"Dragi colegi, faptul că am avut mandat de interceptare din prima zi de campanie şi microfon montat în casă certifică că şi dumneavoastră aveţi cu toţii mandat de interceptare din prima zi de campanie", le-a spus Cosma colegilor deputaţi.
Deputatul PSD le-a mai spus parlamentarilor că se cere arestarea sa preventivă pentru că are funcţia de deputat şi este considerat un pericol social.
Vlad Cosma a mai spus că este posibil ca anul acesta să fie mai mulţi deputaţi în situaţia sa.
"În aproximativ 2 luni au fost învinuiţi 3 membri ai familiei mele: sora mea, tatăl meu şi, acum, eu. Eu am fost învinut pentru trafic de influenţă, tatăl meu de abuz în serviciu şi sora mea de evaziune fiscală", le-a spus Cosma deputaţilor.
Ambasada SUA a precizat, marţi, răspunzând unei întrebări MEDIAFAX privind decizia de neridicare a imunităţii deputatului Vlad Cosma, că nu comentează anchete în desfăşurare, dar a subliniat că toţi demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice.
"Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Toţi demnitarii trebuie să respecte cele mai înalte standarde etice", se arată în răspunsul misiunii diplomatice.
Totodată, Ambasada SUA la Bucureşti a subliniat că nu face "comentarii cu privire la cazuri sau anchete aflate în desfăşurare".
Mită de peste 1 milion de euro
Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova, a fost arestat preventiv în decembrie 2013, fiind inculpat de DNA sub acuzaţia de trafic de influenţă, după ce un om de afaceri a cărui firmă are contracte cu Consiliului Judeţean Prahova a reclamat că i-a dat lui Alexe peste cinci milioane de lei pentru a obţine contracte.
În acelaşi dosar sunt puşi sub urmărire penală preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, fiul lui Cosma, deputatul Vlad Alexandru Cosma, acuzat de trafic de influenţă şi directorul de achiziţii din Consiliul Judeţean Prahova Daniel Alixandrescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.
Procurorii DNA susţin că Mircea Cosma şi Alixandrescu au primit peste un milion de euro mită de la trei oameni de afaceri, denunţători în cauză, în schimbul banilor firmele celor trei câştigând licitaţii trucate şi supraevaluate pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Vlad Cosma este acuzat că a fost intermediarul între tatăl său şi cei trei oameni de afaceri denunţători, el fiind cel care ar fi cerut banii.
Firmele controlate de toţi cei trei denunţători, care au avut şi în sezonul trecut şi au şi în această iarnă contracte cu CJ Prahova pentru deszăpezirea drumurilor judeţene sunt urmărite penal în dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu este arestat preventiv, iar Răzvan Alexe este inculpat, în acel dosar magistraţii respingând propunerea procurorilor de la Curtea de Apel Ploieşti de arestare a lui Alexe pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.