USL Brăila merge mai departe | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

USL Brăila merge mai departe

USL s-a spart. Şi ce dacă? La Brăila se peticeşte. Cel puţin asta pare să fie decizia unanimă la nivel local a liderilor politici ai PSD şi PNL. În ciuda ruperii alianţei la nivel central, atât preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cât şi liderul liberalilor brăileni, Cătălin Boboc, nu se arată dispuşi să renunţe atât de uşor la majoritatea formată la nivel local. Cu alte cuvinte, efectul de domino cu demisiile parlamentarilor şi ale miniştrilor PNL deocamdată pare să ocolească judeţul nostru. Nu este niciun secret că în momentul de faţă, în CLM şi CJ Brăila USL deţine majoritate absolută şi proiectele iniţiate de sociali democraţi trec fără probleme la vot. Rămâne de văzut dacă după scindarea uniunii, liberalii vor mai vota în Consiliul Local şi Judeţean cot la cot cu PSD-iştii. "Aşa cum aţi sesizat probabil din emisiunile televizate, declaraţia preşedintelui nostru a fost că putem să facem majorităţi în teritoriu cum dorim noi, inclusiv cu Partidul Naţional Liberal. Acelaşi lucru a afirmat aseară (n.r. - marţi) şi domnul Crin Antonescu din ceea ce am văzut eu. Încercăm să avem contact cu cei de pe plan local, să ne păstrăm majorităţile, să nu schimbăm vicepreşedinţi, să nu schimbăm viceprimari, să nu schimbăm majorităţi nu numai la judeţ, ci şi la municipiu şi la oraşe şi la comune. Eu cred că înainte de toate trebuie să vedem interesul Brăilei. Să mergem mai departe cu ceea ce am promis oamenilor în campania electorală mai ales la locale, dar şi la parlamentare, dacă şi liberalii doresc acest lucru. Noi suntem dispuşi să nu facem nicio schimbare, măcar în deconcentrate, dacă mă întrebaţi, nu am niciun interes să fac schimbări", a declarat Stancu, în exclusivitate pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei". Acesta nu s-a plâns de colaborarea de până acum cu directorii de deconcentrate, ţinând să precizeze că nu le-a cerut ajutorul niciodată, ci doar a avut pretenţia să existe ordine, disciplină şi să fie date avize pentru accesarea de fonduri europene. Totodată, social democratul a explicat că aşteaptă un răspuns din partea liberalilor, dar că din semnalele pe care le-a primit până acum este convins că şi aceştia îi împărtăşesc opinia în privinţa colaborării pe viitor.

Stancu: "N-am o relaţie excepţională cu PC-ul şi probabil că nu o să am nici de aici încolo"

Cât despre posibilele pretenţii ale partenerilor din cadrul Uniunii Social Democrate (USD) în contextul ruperii USL, Gheorghe Bunea Stancu nu se aşteaptă la o colaborare fără fisuri cu liderul PC Brăila, Dănuţ Mihai. Acesta a menţionat chiar că a anunţat acest lucru la nivelul conducerii centrale. "Relaţia mea cu UNPR-ul este una bună şi foarte bună. Aşa a fost din campanie şi aşa rămâne. Pe partea cealaltă, e precum tanti Miţa care se duce la piaţă, are un leu şi vrea să cumpere toată piaţa. Ei vor să schimbe tot, vor să rezolve tot. Hai să ne uităm cine sunt oamenii care vor să facă lucrul ăsta şi o să înţelegem de ce au asemenea dorinţe. N-am o relaţie excepţională cu PC-ul şi probabil că nu o să am nici de aici încolo pentru că nu suntem din aceeaşi categorie. Suntem de categorii diferite, de mentalităţi diferite şi mod de a ne comporta diferit. Eu nu merg nici din partid în partid, nu vreau să bag pe cineva nu ştiu unde", a mai adăugat sursa citată.

Boboc nu vrea să producă un cutremur la nivel local

Preşedintele PNL Brăila a susţinut ieri o conferinţă de presă, pentru a clarifica situaţia tensionată, apărută odată cu dezbinarea USL. Acesta a ţinut să amintească contextul în care PNL a decis să îşi unească forţele cu PSD pentru a lupta împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi motivele pentru care a recurs acum la acest gest de rebeliune. "A fost momentul să ne întrebăm dacă ne asumăm rolul de manta de ploaie, de vreme rea sau vrem într-adevăr să fim un partid care spune tare şi susţine ceea ce gândeşte (...) Când am văzut că USD-ul începe să emită puncte de vedere, să îşi facă programe şi acţiuni guvernamentale, în numele Guvernului din care făceam şi noi parte, ne-am simţit ca un apendice. Din aceste motive PNL-ul a decis să pună capăt acestei colaborări, solicitând miniştrilor să se retragă din guvern, pentru că noi vrem să guvernăm, nu să fim marionete, şi solicitând premierului să-şi depună mandatul pentru că el nu a fost învestit de cetăţeni şi de Parlament cu mandat PSD, ci cu mandat USL", a spus Boboc. Liberalul a subliniat că încetarea existenţei USL s-a făcut cu o majoritate zdrobitoare - 6 voturi "contra", două abţineri şi 187 "pentru" -, ceea ce din punctul său de vedere, înseamnă că PNL a decis să nu îşi mai asume rolul de "girant" al unor proiecte pe care PSD-ul le propune, fără a le discuta în prealabil. Chiar şi aşa, Boboc a precizat că vor susţine în continuare proiectele pe care le-au convenit anterior cu PSD-iştii în cadrul USL, în condiţiile în care aceştia nu le vor modifica.
În aceeaşi ordine de idei, Boboc a ţinut să transmită presei faptul că a primit mână liberă de la nivel central în privinţa posibilei colaborări cu foştii parteneri din uniune. "În ceea ce priveşte politica şi proiectele de la nivel local, nu considerăm astăzi că sunt motive să denunţăm colaborarea cu partenerii noştri, asta neînsemnând că nu mai pot fi nişte aspecte în ceea ce priveşte comunicarea şi colaborarea, la care putem umbla. Dar astăzi nu pot să spun că am luat o decizie în sensul ăsta. Dar ca şi motiv serios, să producem un cutremur nu e cazul. În ceea ce înseamnă activitatea curentă din Consiliul Judeţean, CLM, consiliile locale din judeţ, dacă nu sunt probleme şi nu avem lucruri de reclamat, nu cred că e cazul şi momentul să tulburăm apele să nu mai existe majorităţi stabile, care să poată să pună în operă nişte proiecte ce sunt astăzi în derulare. Vă spun că astăzi la Brăila nu s-a schimbat nimic", a mai declarat acesta. Senatorul a punctat că vineri va avea loc o întâlnire la sediul partidului, unde se va hotărî exact traiectoria PNL la nivel local.
În ceea ce priveşte gestul spontan al liberalului Călin Popescu Tăriceanu de a încerca "salvarea" USL-ului, senatorul brăilean a declarat că se simte jignit. Acesta a făcut precizarea că Tăriceanu nu a semnalat această doleanţă în cadrul celor cinci ore de discuţii în Delegaţia Permanentă. "Mă simt jignit într-un fel când 200 de proşti stau aseară - dar nu a fost doar aseară prima oară -, stau şi dezbat cinci ore şi hotărăsc ceva aproape în unanimitate pentru că 6 voturi din 200 sunt foarte puţine, şi apoi ieşim şi spunem lucruri care nici măcar nu le-am spus acolo, darămite că nu au fost acceptate şi primite de către colegi", a conchis Boboc.

Dănăilă şi Nechita aşteaptă decizia organizaţiei judeţene

Ţinând cont de faptul că liberalii au decis să renunţe la posturi importante la nivel naţional, am încercat să aflăm care este poziţia viceprimarului Alexandru Dănăilă şi a vicepreşedintelui CJ Brăila, Ovidiu Nechita, după ruperea USL. Niciunul dintre cei doi nu a dorit să se pronunţe în privinţa păstrării sau nu a fotoliilor ocupate cu sprijinul alianţei. "Noi ne-am respectat atribuţiile pe care le-am avut până acum, urmează ca în perioada următoare să stabilim clar, în interiorul partidului, ceea ce vom face. Eu ocup o funcţie care este rezultatul unei colaborări politice şi în momentul în care în interiorul partidului se va lua o hotărâre, cu siguranţă se va respecta fără niciun fel de problemă. Astăzi este prea devreme să discutăm despre următoarea traiectorie pe care o va lua organizaţia noastră. Până acum activitatea pe care am avut-o a fost una la nivel administrativ. Am încercat să-mi îndeplinesc cât mai bine sarcinile pe care le-am avut. În caz că se va hotărî altceva, sunt alături de partid", a afirmat Dănăilă. La rândul său, Nechita spune că decizia politică nu îi aparţine, dar că va respecta orice propunere venită din partea partidului său. "Administraţia este administraţie şi deciziile politice sunt decizii politice. Eu sunt în slujba cetăţeanului şi nu am făcut decât să-mi fac treaba. Dacă partidul va hotărî lucrul acesta, să ne retragem, ne vom retrage. Părerea mea despre colaborarea cu ceilalţi colegi pe linie de administraţie eu zic că a fost cât se poate de bună şi sper în continuare să fie la fel", a argumentat vicepreşedintele CJ Brăila.
Întrebat, la rândul său, dacă există posibilitatea ca viceprimarul să îşi piardă fotoliul, şi primarul Aurel Simionescu a precizat că din punctul său de vedere lucrurile ar trebui să rămână neschimbate la Brăila, dar că aşteaptă răspunsul liberalilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro