Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie, 256 de parlamentari votând pentru suspendare, 114 împotrivă, două voturi fiind anulate. Prin urmare, Crin Antonescu, preşedintele Senatului, va prelua, interimar, preşedintia României.
Antonescu a declarat că luni se va retrage temporar din PNL pentru a respecta statutul de preşedinte interimar al României, explicând că, potrivit statutului, un vicepreşedinte al PNL va fi desemnat să îndeplinească interimar atribuţiile președintelui de partid.
După votul din Parlament, Preşedinţia a anunţat că Traian Băsescu a transmis preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de naturăă constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Băsescu: „Eu am conştiinţa împăcată faţă de poporul meu"
În discursul său, susţinut în faţa Parlamentului, Traian Băsescu i-a rugat pe parlamentari să aibă grijă de ţara şi de ,,oamenii ei", adăugând că el are "conştiinţa împăcată" pentru că şi-a făcut datoria faţă de "popor".
,, A avea grijă de ţară înseamnă a-i respecta legile. A avea grijă de ţară înseamnă să faceţi să se aplice legea educaţiei aşa cum este ea, fără s-o modificaţi. A avea grijă de ţară înseamnă să faceţi să se aplice cele patru coduri care au fost trecute prin Parlament. A avea grijă de ţară înseamnă să creaţi locuri de muncă, a avea grijă de ţară înseamnă în mod deosebit să nu vă atingeţi de justiţie şi de instituţiile statului", a spus el.
Băsescu a adăugat că nimeni nu poate să înţeleagă care este sentimentul unui şef de stat care trebuie să treacă printr-o criză cu poporul lui. ,,Aş vrea să vă spun că nu aveţi cum să înţelegeţi care este sentimentul unui preşedinte, a unui şef de stat care trebuie să treacă cu ţara şi cu poporul lui printr-o criză grea", a susţinut preşedintele.
,,Vreau să vă spun aici tuturor: am fost partener cu guvernul şi cu majoritatea parlamentară într-o perioadă extrem de grea 2009, 2010, 2011. ştiu că s-au luat măsuri care i-au afectat pe oameni. N-am făcut-o cu sufletul deschis, dar am făcut-o pentru a evita un rău mai mare. Acel rău în care ajungeam să nu mai putem asigura nici salarii, nici pensii, nici funcţionarea statului pentru că România nu mai era finanţată de nimeni", a completat Băsescu.
El a mai spus că are conştiinţa împăcată pentru că şi-a făcut datoria faţă de poporu lui. ,,Am constiinţa împăcată că mi-am făcut datoria faţă de ţara mea, faţă de poporul meu", a conchis Traian Băsescu.
„Aţi vorbit de dictatură. Aţi văzut vreun dictator care să dea Opoziţiei funcţia de prim-ministru? Aţi văzut vreun dictator care să dea Opoziţiei cel mai puternic serviciu de informaţii interne? Aţi văzut vreun dictator care să dea Opoziţiei şefia singurului serviciu de informatii externe? Ei, dacă nu aţi văzut, mai cautaţi dictatori!", a răspuns şeful statului la acuzaţiile USL.
Preşedintele Băsescu a spus că şi Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ponta au avut "ochii blânzi şi umezi" atunci când el i-a desemnat ca premieri, dar că amândoi de la Palatul Victoria au fost apoi "marionete ale propriilor partide".
Tăriceanu: „Sfârşitul ceauşismului"
Pe de altă parte, suspendarea preşedintelui şi ulterior votul de la referendum vor duce la „sfârşitul ceauşismului şi al obsesiilor unui om care se consideră şeful statului situat deasupra legii, va fi sfârşitul ideii de comandant suprem", a declarat fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu,la dezbaterile din plen.
"Este perfect legitim şi democratic ca faptele preşedintelui de după anul 2009 să fie supuse evaluării românilor. Parlamentul convoacă astăzi un referendum, iar poporul va spune dacă are nemulţumiri faţă de ceea ce a făcut Traian Băsescu în ultimii trei ani", a explicat liderul PNL.
Călin Popescu Tăricenau s-a declarat convins că "evenimentele de astăzi şi decizia referendumului popular vor reprezenta în România un moment decisiv de trecere spre o democraţie parlamentară".
Ponta: Apărarea lui Băsescu a fost „jenantă"
Premierul Victor Ponta, care nu a participat la discursul preşedintelui Băsescu, a declarat vineri că nu l-a evitat pe şeful statului, dar nu a participat la dezbaterile din Plenul reunit întrucât nu a dorit să accepte „încercarea preşedintelui Băsescu de a atrage şi Guvernul în bătăliile domniei sale".
Întrebat de ce l-a evitat pe preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta a răspuns că nu este adevărat. „Nu l-am evitat. Eu nu am fost astăzi la dezbateri, nici nu am vrut să iau cuvântul, tocmai pentru că nu vreau să accept încercarea preşedintelui-încă Băsescu, de a atrage şi Guvernul în bătăliile domniei sale", a explicat Ponta. În opinia sa, „domnul Băsescu vrea să murdărească toate instituţiile statului".
Întrebat cum i s-a părut apărarea formulată de preşedintele Băsescu în Plen, Ponta a răspuns: "jenant".
Premierul Victor Ponta a venit la Parlament cu 15 minute înainte de sosirea lui Traian Băsescu şi a mers direct în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, de unde a urmărit dezbaterile din plenul reunit. Şeful statului a mers direct în sala de Plen, iar imediat după finalizarea dezbaterilor acesta a plecat de la Parlament. La cinci minute după plecarea preşedintelui, Victor Ponta a intrat în sala de plen, pentru a participa la vot.
Crin Antonescu a declarat că, dacă Traian Băsescu nu va fi demis în urma referendumului, va ieşi din viaţa politică.