Traian Băsescu redevine preşedinte al României, după ce Curtea Constituţională a dat citire deciziei de invalidare a referendumului din 29 iulie în plenul Parlamentului, într-o şedinţă întârziată mai bine de două ore şi care a fost la un pas de a nu se mai ţine. După publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, care era aşteptată aseară, Băsescu se întoarce la Cotroceni, preluându-şi integral atribuţiile.
Ziua a fost însă extrem de agitată, după ce USL anunţase că va boicota şedinţa. Primii au fost liberalii: purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, declara la prânz că sunt foarte mulţi parlamentari ai PNL care nu doresc să participe la şedinţa de plen reunit, luând o decizie "individuală de boicot", iar aceştia nu pot fi obligaţi să ia parte la citirea unei decizii a CCR pe care o considerată incorectă. Şedinţa Parlamentului ar fi trebuit să înceapă la ora 15.00, dar s-a amânat pentru că nici PSD nu ştia dacă va participa la aceasta. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara că PSD a decis să fie solidar cu cei 7,4 milioane de români care au votat la referendum, iar parlamentarii partidului nu vor participa la şedinţa de plen. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că PSD nu va participa la şedinţă, el a spus: "Aceasta este decizia colegilor mei". Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, anunţa în jurul orei 15.30, că decizia grupurilor reunite ale formaţiunii, luată cu majoritate de voturi, a fost de a nu participa la şedinţa de plen reunit în care se citeşte decizia CCR privind referendumul. El a arătat că la Curtea Constituţională au fost depuse documente care nu au fost luate în calcul de către acest for şi care "ar putea să schimbe cu totul aprecierea pe care Curtea o are asupra îndeplinirii cvorumului pentru validarea referendumului". Potrivit lui Nicolăescu, un alt motiv al boicotului îl reprezenta faptul că un document prevăzut de legea referendumului, şi anume raportul, nu a fost prezentat de CCR.
"În consecinţă, în acest moment Curtea Constituţională se află în culpă faţă de Parlament, nu şi-a îndeplinit obligaţiile pe care le are. Nu are rost, în această situaţie, să permitem să se îndeplinească un act printr-un abuz", a mai spus Nicolăescu. "Probabil că se va constata că nu este cvorum, se vor reuni Birourile Permanente pentru a stabili o nouă dată la care să fie convocat plenul Parlamentului, iar la acea dată să avem toate documentele, aşa cum prevede legea", a spus Nicolăescu.
Cvorum asigurat în Plen
Şedinţa Parlamentului a fost amânată pentru ora 16.00. La 16.10, PNL a cerut o pauză pentru consultări, de jumătate de oră. Totuşi, în jurul orei 17.00, mai mulţi parlamentari PSD, dar şi unii ai PNL, în frunte cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, au semnat condica de prezenţă la şedinţa plenului reunit. La ora 17.10, şedinţa a început. Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a anunţat că sunt prezenţi 238 de parlamentari, cvorumul fiind întrunit.
Senatorul liberal Ioan Ghişe a propus amânarea cu două zile a citirii deciziei CCR în privinţa rezultatului referendumului, dar aceasta a fost votată cu doar 20 de voturi "pentru", 196 "împotrivă" şi 21 de abţineri.
La şedinţa de plen au participat doar patru din cei nouă judecători ai Curţii, respectiv Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu, Iulia Motoc şi Ştefan Minea. Judecătorul Ştefan Minea a citit hotărârea CCR în plenul Parlamentului, moment în care parlamentarii USL au ieşit din sală. Cum cvorumul la şedinţă fusese atins, gestul USL nu a mai avut nicio însemnătate. Din interiorul PSD au existat voci care au declarat că unii parlamentari PSD au fost convinşi să participe la şedinţa de plen, pentru asigurarea cvorumului, chiar de liderul PSD, Victor Ponta, prin SMS.
Îndemnul lui Iliescu
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara ieri că Parlamentul "trebuie să aibă o poziţie activă", nu doar să înregistreze decizia CCR privind referendumul de demitere a preşedintelui, el susţinând că Legislativul "poate lua decizia finală" în acest caz. Iliescu a apreciat, într-un interviu acordat luni "Gândul", că Parlamentul ar trebui "să corecteze" decizia Curţii Constituţionale şi să-l demită pe preşedintele suspendat Traian Băsescu.