Urgia a luat pauză de o zi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Urgia a luat pauză de o zi

Ninsorile au luat o pauză, ieri, însă firmele responsabile cu deszăpezirea tot au avut de lucru. În municipiu, utilajele de deszăpezire s-au axat pe străzile secundare, din cartiere, după ce antiderapantul împrăştiat pe arterele principale şi-a făcut efectul, iar pojghiţa de gheaţă începuse să se topească. Autorităţile se pregăteau, totuşi, pentru noul val de ninsori şi ploi anunţat de meteorologi. Primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că mai există în stoc clorură de magneziu care s-ar putea folosi la combaterea poleiului preconizat pentru zilele următoare.

11iarna2 Pe câteva drumuri judeţene, lupta cu troienele a continuat şi ieri Pe drumurile naţionale se circula bine, ieri la prânz, carosabilul fiind eliberat de zăpadă şi chiar uscat pe alocuri, ceea ce dădea o notă bună pentru "Tehnologica Radion" SRL Bucureşti, firma aflată sub contract cu Direcţia Regională pentru Drumuri Naţionale Constanţa, pentru deszăpezirea drumurilor naţionale de pe raza judeţului Brăila. Pe drumurile judeţene, în schimb, cele două firme angajate de Consiliul Judeţean - "Tancrad" şi "Concivia" - încă mai lucrau la deszăpezire. Ce-i drept, reţeaua brăileană de drumuri judeţene se întinde pe 604 kilometri, faţă de cei 260 kilometri de drumuri naţionale. Zăpada troienită pe carosabil aproape că nu le-a dat răgaz de odihnă lucrătorilor de pe utilaje. "În 40 de ani de serviciu nu am văzut aşa iarnă. Am dat peste nămeţi de trei metri înălţime, mai mari decât cabina în care stau, iar de câteva zile avem timp de odihnă de la 1.00 noaptea până la 7.00 dimineaţa. Noroc că lucrăm cu maşinile astea noi şi e cald în cabină, nu ne putem plânge că stăm în frig", ne-a spus Ştefan Nicolae, pe care l-am găsit, ieri, pe un buldoexcavator al "Concivia", luptându-se cu troienele, pentru a lăţi banda de mers, pe drumul dintre Mărtăceşti şi Romanu. Un geam al cabinei sale fusese spart de o bucată de gheaţă, cu o zi în urmă, iar până când utilajul va fi scos din bătălia cu iarna va trebui să se bazeze pe folia de plastic prinsă cu scoch, în locul geamului, ca protecţie împotriva frigului.

11iarna3 Sătenii din Cotu Lung au ieşit cu bine din viscol, dar se tem ca nu cumva sloiurile de pe Siret să le facă vreun pocinog cu o inundaţie În localităţile izolate timp de câteva zile de restul lumii, cum a fost satul Cotu Lung, aflat pe malul Siretului, la circa 20 km de Brăila. Calea de acces spre această aşezare - DJ 255A - a fost troienită de viscol circa 48 de ore, dar viaţa a reintrat în normal, ieri, odată cu deblocarea drumului respectiv. Din fericire, după cum ne-au spus oamenii locului, cât timp a durat ninsoarea nu a apărut nicio urgenţă medicală. Nici aprovizionarea cu produse de strictă necesitate nu a fost întreruptă, graţie unor drumuri lăturalnice cunoscute de localnici. "Am reuşit să ajung în sat, pe lângă canalele de irigaţii, pe unde nu s-au format troiene. Am forţat maşina cât s-a putut, dar nu m-a lăsat în pană. Pe drumul principal nu se putea merge, chiar dacă a lucrat permanent un utilaj la deszăpezire. Dădea zăpada la o parte, iar vântul o aducea la loc în mai puţin de o oră", ne-a spus Costel Vasilache, patron al unui mic magazin şi proprietar de Dacie veche. Bătrânii satului au stat la căldură cât a ţinut urgia, dar acum au o problemă. "Văd la televizor că se anunţă ploi şi dezgheţ. Mă gândesc la sloiurile de pe Siret, să nu facă vreun baraj şi să ne trezim cu inundaţie peste sat!", ne-a spus cotulungeanul Ştefan Năstasache. Agricultor cu experienţă de peste 60 de ani, acesta se bucură, totuşi, de zăpada aşternută pe câmp, peste culturile de grâu, de la care aşteaptă producţii frumoase la vară.

Citeşte blogul lui Florentin COMAN

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro