Mergi la conţinutul principal

Urgențe medicale tratate cu ”du-te acasă” !

*fiica unei octogenare din Brăila acuză că în urma unei vizite la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Brăila, din cauza unei probleme oftalmologice cu care s-a confruntat mama sa, a fost trimisă acasă pur și simplu, fără ca nimeni să-i asigure un consult de specialitate * managerul spitalului dă vina pe Ministerul Sănătății, pentru că le permite un număr limitat de gărzi continue, iar Oftalmologia nu este printre ele

 

 

 

 

 

 

Pacient tratat cu spatele la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila! Asta reclamă fiica unei persoane în vârstă, după ce s-a prezentat miercuri după-amiază, pe 23 iunie, la Unitatea de Primiri Urgențe cu mama sa, care avea o problemă oftalmologică, din cauza căreia avea dureri, lăcrima și nu mai putea vedea. Femeia este revoltată de lipsa de reacție a personalului medical și nu înțelege de ce a fost trimisă acasă, fără ca nimeni să-i acorde atenție mamei sale. ”Mama mea de 82 de ani a ajuns pe la ora 18.00, cu o urgență oftalmologică. Dureri, imposibilitatea de a vedea, lăcrimare.. De acolo, este trimisă acasă că nu are cine s-o vadă. Pur și simplu, nu s-a uitat nimeni la ea. După timpul pierdut acolo și ora la care a ieșit, clar nici nu aveam unde s-o duc. Mă întreb, secția de oftalmologie funcționează fără medic de specialitate? Sau când o anumită situație poate ține de minute pentru a salva o situație, ce se întâmplă? Plătim și avem dreptul la actul medical! (...) E incredibil, să te trimită acasă că nu are cine să te vadă...cum e posibil? Cine răspunde de ce se întâmplă până mâine?”, a sesizat Manuela Papadopol, psiholog. În acest sens, femeia ne-a mărturisit că a făcut și o sesizare la minister, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Contactat telefonic și întrebat care este motivul pentru care un pacient care s-a prezentat la UPU a fost trimis acasă, pur și simplu, managerul spitalului a dat vina pe Ministerul Sănătății. Concret, conducerea spitalului a explicat că ministerul le permite un număr limitat de linii de gardă continue, iar Oftalmologia nu se află printre acestea, ci are doar gardă la domiciliu. Ce înseamnă asta? Ei bine, dacă pacientul are unul dintre diagnosticele de maximă urgență care sunt nominalizate pe o listă de intervenții, atunci medicul specialist care asigură urgențele în ziua respectivă, este chemat de acasă pentru consult. ”Deci Oftalmologia are gardă la domiciliu, adică nu este linie de gardă continuă. E o listă de diagnostice pentru care se cheamă medicul de acasă. Posibil să nu se fi încadrat în diagnosticele acelea”, ne-a declarat Râșnoveanu. ”Dar nu s-a uitat nimeni la pacient, ca să-i pună un diagnostic”, a replicat reporterul nostru.Deci, cei de la UPU se uită pe listă și văd un diagnostic și cheamă medicul oftalmolog, dacă nu, invită pacientul la consultație a doua zi dimineață, să fie văzut de un medic specialist. Asta e regula”, a explicat managerul Spitalului Județean de Urgență Brăila, Delia Râșnoveanu. Întrebată dacă se întâmplă asta și din cauza deficitului mare de medici cu care se confruntă unitatea spitalicească de ani buni, șefa SJU, a răspuns:  ”Nu neapărat! Nu. Garda la domiciliu, la Oftalmologie este de foarte mult timp. Depășim numărul de gardă aprobat de Ministerul Sănătății, pe tot spitalul.  Dacă mai facem o linie de gardă, nu ne dă voie ministerul. Cred că sunt 17 sau 19 linii de gardă aprobate, nu știu sigur să vă zic acum”, a mai spus managerul  spitalului.

Așadar, dacă o persoană consideră că are o urgență oftalmologică se prezintă la UPU însă nu are certitudinea că va fi și consultată de un medic specialist. Se va întâmpla asta doar dacă diagnosticul acelei persoane se va regăsi pe lista de diagnostice de maximă urgență și dacă nu, acel pacient va fi chemat, a doua zi, pentru un consult de specialitate.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro