* președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, au semnat, vineri, contractul proiectului privind creșterea eficienței energetice – reabilitare și anvelopare a Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila * discutăm despre un proiect de aproape 8 milioane euro din care 4 milioane reprezintă bani europeni, restul de 4 milioane fiind contribuția bugetului județean * trebuie precizat că proiectul se derulează sub o oarece presiune, deoarece partea legată de eficientizarea energetică decontată de UE, trebuie realizată până în decembrie 2023, moment de la care nu se vor mai face decontări * șeful CJ a afirmat că speră ca până în toamnă să se termine etapa legată de licitații și să înceapă efectiv lucrările
Veste bună legată de Spitalul Județean de Urgență Brăila: autoritățile au semnat, vineri dimineață, contractul pentru proiectul pe fonduri europene privind creșterea eficienței energetice-reabilitarea și anveloparea Pavilionului A. Discutăm despre o valoare totală de aproape 8 milioane euro, din care aproximativ 4 milioane euro (mai precis 14,950,493.44 lei) sunt eligibile, restul sumei urmând a fi acoperită cu bani din bugetul județului. De asemenea, trebuie subliniat că există și un termen limită privind cheltuirea banilor veniți de la Uniunea Europeană în privința acestui obiectiv investițional: decembrie 2023. Dată de la care, după cum au explicat autoritățile brăilene, nu se vor mai face decontări pe Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, prin care este finanțată eficientizare energetică a Corpului A al spitalului. Cu alte cuvinte, totul trebuie să se desfășoare într-un ritm destul de alert, pentru ca spitalul se beneficieze de aceste fonduri de la Uniunea Europeană, iar potrivit președintelui Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, dacă etapa privind licitația se va încheia fără probleme, abia din toamnă ar putea începe lucrările.
Acesta a susținut, vineri dimineață, o conferință de presă, alături de directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminița Mihailov, dar și de cei doi vicepreședinți CJ, Ionel Epureanu și Ionuț Ciprian Dobre. Scopul l-a reprezentat semnarea contractului de finanțare, dar și prezentarea proiectului. Pe scurt, banii de la Uniunea Europeană vin doar pentru partea de reducere a pierderilor energetice și recompartimentarea secțiilor spitalului în acest context, iar restul cheltuielilor ce nu au fost considerate eligibile în cadrul programului (reabilitări de secții, de circuite electrice, grupuri sanitare etc.) vor cădea în sarcina bugetului județului. Desigur, asta abia după finalizarea părții de lucrări cu fonduri nerambursabile. În cazul în care din varii motive proiectul va avea întârzieri, Chiriac a dat asigurări că există suficienți bani la Consiliul Județean pentru a-l pune în operă cu mai puține fonduri de la Uniunea Europeană sau chiar și fără.
”După foarte mult timp de clarificări, iată că a venit și momentul să semnăm un contract foarte important pentru Consiliul Județean și pentru Spitalul Județean de Urgență Brăila. Este vorba despre eficientizarea energetică a corpurilor C1, C2, C3. Vorbesc despre corpul mare de clădire de pe Șoseaua Buzăului nr. 2. Toată această investiție finanțată prin ADR, prin fonduri europene, ține de prima parte despre care v-am vorbit. Dar proiectul are în componență și intervenții asupra saloanelor, cu grupuri sanitare noi, cu uși noi, cu tot sistemul. Tot ansamblul acestui proiect va duce la obținerea autorizației ISU, ceea ce ne interesează pentru toate corpurile de clădire ale Spitalului Județean de Urgență Brăila. Valoarea totală a proiectului este aproape 8 milioane euro. Sunt vreo 4 milioane euro fonduri europene și restul contribuția Consiliului Județean”, a explicat Chiriac.
Mihailov a atras atenția că prima parte a proiectului ar trebui finalizată în 2023
Directorul ADR Sud-Est, Luminița Mihailov, a ținut să felicite conducerea CJ Brăila pentru implicarea în atragerea de fonduri europene.
”Noi pe această axă am putut finanța doar cheltuielile aferente eficienței energetice. Mai precis, cele care au venit din recomandarea raportului de audit energetic. Așa că din acest motiv aș spune că trebuie să subliniem efortul pe care îl face Consiliul Județean de a susține o contribuție importantă, care nu a putut fi finanțată din fonduri europene pe această axă de finanțare. Dar evident, dacă tot reușim să moderinizăm o clădire și așa cum a spus și domnul președinte, să obținem și autorizația ISU, care este o mare problemă, atunci sigur că va trebui să facem eforturi să găsim bani ca să finanțăm restul de cheltuieli care nu au fost finanțate din fondurile Programului Operațional”, a declarat Mihailov.
Tot aceasta a dorit să atragă atenția că POR 2014-2020 se va termina în decembrie 2023, astfel că anul viitor cel mai probabil vor fi închise toate proiectele ce au fost finanțate pe această cale, și începute altele pe noul program 2021-2027.
”Mesajul meu este să facem cu toții eforturile pe care le putem face să ne încadrăm în acest termen decembrie 2023. Pe o lucrare dificilă. Pentru că nu este ceva simplu să lucrezi pe un spital. Din experiențele altor spitale, am văzut că lucrurile nu sunt foarte simple. Dar am încredere că domnul președinte și echipa vor face tot ceea ce depinde de dumnealor ca lucrurile să meargă cât mai repede, fără întârzieri. Ca să putem atrage banii pe care îi avem programați și contractați prin acest contract de finanțare”, a mai spus sursa citată.
Ce lucrări se vor face în spital
Trebuie subliniat că președintele CJ Brăila a punctat că dacă prețul materialelor de construcții va mai crește în următoarea perioadă sau dacă vor exista întârzieri legate de acest proiect (și altele), instituția pe care o conduce va asigura finanțarea astfel încât toate demersurile începute, să ajungă la final și brăilenii să poată beneficia.
Chiriac a mai adăugat că reabilitarea Corpului B al Spitalului Județean precum și cea a Spitalului de Pneumoftiziologie sunt proiecte pentru care se va solicita finanțare pe următorul exercițiu financiar.
Întrebat care sunt pașii următori în acest proiect, Chiriac a explicat că: ”Terminăm partea de proiectare. În maxim o lună de zile o să o avem terminată. Dăm drumul la partea de achiziție, să sperăm că lucrurile vor merge bine pentru clarificări legislative și partea de contestații. Știm cu toții foarte bine ce se întâmplă în partea de achiziții. Sperăm că undeva în toamnă să avem contractul semnat și să dăm drumul ordinul de începere al lucrărilor. Avem și un plan cu conducerea spitalului pentru relocarea anumitor secții, ca să putem să intrăm pe etape în corpul mare și să facem cât mai mult din acest proiect. Proiectul are 24 de luni de la momentul contractării”.
Cât despre lucrările care se vor executa în cele două etape ale acestui proiect, pentru partea privind eficientizarea energetică, Mihailov a explicat că este vorba despre o serie de intervenții care își propun să reducă drastic consumul de energie la spital.
”Asta înseamnă anveloparea clădirii, schimbarea instalațiilor de încălzire – răcire, tot ce înseamnă zona de ferestre. Sunt și anumite lucrări de tip activități conexe, care ar fi de exemplu partea de consolidare mică a clădirii. Pentru că prin infiltrații și aceasta poate contribui la tot ce înseamnă pierderi. Deci în partea aceasta de cheltuieli eligibile, practic, noi ne așteptăm să creștem de la o categorie de audit energetic C sau D pe care o avem acum la clădire, la cel puțin B”, a explicat aceasta.
La rândul său, Chiriac a venit cu completări privind intervențiile pe care CJ dorește să le facă, odată ce partea legată de eficientizare energetică va fi gata.
”CJ Brăila va aloca bani pentru interioarele saloanelor. Modernizare cu tot ce înseamnă grupuri sanitare noi, schimbarea tuturor instalațiilor electrice, linoleumului de pe jos, a ușilor, astfel încât toate circuitele din spital să fie funcționale și acreditate pe toate planurile, astfel încât să avem autorizația de la ISU”, a declarat Chiriac.
Acesta a mai punctat și că în urma acestui proiect se va face o refuncționalizare a tuturor circuitelor spitalului. Prin urmare deși se va păstra numărul de paturi, secțiile vor fi cumva aranjate altfel. Acesta a afirmat că numărul general de paturi la nivelul Corpului A se va micșora, dar nu va fi o problemă, deoarece recompartimentarea va fi făcută în așa fel încât lucrurile să funcționeze mai bine decât în prezent.
”Numărul de paturi general se va micșora la nivelul Corpului A. Vă dați seama, dacă e un salon cu 6 paturi și ajungem la 4, anumite paturi vor dispărea. Dar per total ansamblu spitalul va rămâne cu același număr de paturi contractabile în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Avem în intenție să facem la corpul de Boli Infecțioase o mansardă și să le ducem acolo, să creștem capacitatea. Ținând cont că am trecut peste pandemie să fim pregătiți cu noi capacități de cazare. Iar celelalte vor fi relocate pe Corpul B sau la Maternitate, pentru că acolo avem nevoie la etajul 5. Și mai avem și Corpul E care nu este deocamdată introdus în nomenclatorul mare al spitalului, ca număr de paturi. În prezent sunt secții care funcționează pe jumătate de palier. Dacă numărul de paturi se va comprima, atunci secția aceea va lua tot palierul. Vor rămâne 50 de paturi pe palierul respectiv. În momentul de față să spunem că sunt 80. Vor fi relocate astfel încât spațiile de cazare pentru pacienți la chirurgie, la neurochirurgie să fie corespunzătoare din punct de vedere al proiectului. Practic, se va mări numărul de saloane, dar argumentat tot cu același număr de paturi”, a conchis Chiriac.
La finalul conferinței de presă, președintele CJ Brăila și directorul ADR au semnat contractul de finanțare pentru acest proiect investițional.