UPDATE: marţi, ora 9.09: S-a descoperit. Recipienţii cu un lichid ce ar fi putut fi sânge, seringile şi acele de recoltă provin din Spitalul Judeţean. "Noi dăm probele unui laborator, avem serviciu externalizat, iar în acest caz analizele fuseseră procesate", a explicat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean.
Aruncarea sau abandonarea unor produse de laborator, în speţă recipiente cu probe/lichide comunicante, seringi şi ace de recoltare într-un spaţiu public, nesecurizat, cum e şi cazul din Parcul Monument, duce la dosar penal. Poliţia, sub coordonarea unui procuror, împreună cu inspectorii DSP şi comisarii Gărzii de Mediu, a deschis un dosar şi este pe urmele unui grup de suspecţi care ar putea avea legătură cu laboratoarele de analize medicale din oraş. Nu s-a stabilit încă dacă în recipientele găsite în noaptea de duminică spre luni s-ar afla sânge, specialiştii care au preluat obiectele respective în custodie, angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, declarând că "la sesizarea Poliţiei, privind răspândirea pe sol a mai multor recipienţi cu un conţinut lichid brun-roşcat, ace de recoltă şi seringi, s-a dispus securizarea zonei peste noapte, iar pe 20 iulie (ieri - n.r.), reprezentanţii Serviciului de Control în Sănătate Publică ai DSP, ai Gărzii de Mediu şi ai IPJ, au luat măsuri pentru ridicarea probelor".
Recipientele au fost luate într-o cutie specială pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor cu potenţial infecţios, iar cutia a fost preluată, în custodie, de către angajaţii DSP, până la finalizarea anchetei.
Detenţie de la 6 luni la 5 ani
"Perimetrul în care au fost găsite materialele cu potenţial infecţios a fost dezinfectat de către reprezentanţii Serviciului de Control în Sănătate Publică ai DSP Brăila. Nu a fost identificată sursa de provenienţă a materialelor respective", declara, ieri, într-un comunicat de presă, dr. Valerică Avram, purtător de cuvânt al DSP Brăila.
Tot ieri, potrivit unor surse autorizate din IPJ, poliţiştii de la Biroul Arme - Explozivi - Substanţe Periculoase, împreună cu Garda de Mediu şi DSP au realizat o cercetare amănunţită a locului, au ridicat probe criminalistice, inclusiv amprente, plantare (tălpi) şi palmare. "S-a întocmit dosar de cercetare penală. Neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţii de colectare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase se pedepseşte conform Legii 211/2011, art. 63, lit. b, cu închisoare de la şase luni la 5 ani. De asemenea, se pedepseşte şi poluarea prin evacuare pe sol a unor deşeuri periculoase, conform OUG 195/ 2005, privind protecţia mediului. În acest caz, cercetările continuă pentru identificarea persoanei/persoanelor care se fac vinovate de abandonarea pe sol a deşeurilor respective", ne-a declarat scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. De menţionat că deşeurile respective, descoperite duminică noaptea de un trecător, în Parcul Monument, aproape de terenurile de sport, purtau urme de noroi şi erau deteriorate, ca şi cum cineva ar fi încercat să le dea foc, semn că în acest caz nu se poate vorbi doar despre abandonarea unor deşeuri periculoase, ci şi despre încercarea de a le distruge. Vom reveni.