Mergi la conţinutul principal

UPDATE Cod portocaliu de caniculă: Salvarea. 35 de grade Celsius. 12 minute, timp de reacţie în oraş! (FOTO)

• canicula dă bătăi de cap echipajelor de la Ambulanţă • cardiacii sunt primii care au probleme: un vârstnic a decedat la Filipeşti, pe fondul problemelor de sănătate pe care le avea • numărul mare de solicitări face ca timpul de reacţie să crească şi cu 2, 3 minute • ieri a fost cod galben de caniculă, iar în zilele următoare va fi şi cod portocaliu, cu temperaturi de până la 39 de grade Celsius


Brăila este sub cod portocaliu de caiculă. Meteorologii anunță temperturi ce pot ajunge și la 39 de grade Celius în aer. Căldura excesivă din aceste zile pune pe jar urgentiştii. Odată cu gradele din termometre cresc atât numărul solicitărilor sosite prin numărul unic de urgenţă 112 la Ambulanţă, cât şi timpul de reacţie. Ieri, reporterii noştri au trecut printr-o asemenea experienţă şi au sesizat că acest timp a crescut cu 2, 3 minute. Astfel, pentru a ajuta o femeie de 66 de ani, care a căzut pe stradă, între Republicii şi Petru Maior, şi s-a lovit la şoldul drept, la ora 10.52 am apelat numărul 112, la 10.54 s-a înregistrat solicitarea la ambulanţă, iar după 12 minute, salvarea a ajuns la locul indicat cu toate semnalele acustice şi luminoase în funcţiune, dar şi cu echipaj format din medic şi doi asistenţi.
După o consultaţie de rutină, femeia a fost luată cu targa, salvatorii suspicionând o fractură de şold. După ce a fost stabilizată timp de alte opt minute, cardiacă şi vădit slăbită, femeia a fost dusă la spital. Urgenţa nu s-a dovedit a fi de gradul zero, însă, chiar şi aşa, timpul de reacţie al ambulanţei a fost depăşit faţă de alte perioade. Canicula este principalul factor al măririi acestui timp. În această perioadă se înregistrează şi câte 120 de solicitări pe zi.

Decedat în faţa porţii

"Am avut zile în care s-au înregistrat şi nouă lipotimii (leşinuri), iar apelurile au fost la ore de vârf. În unele cazuri, deshidratările au fost destul de grave", ne-a declarat dr. Viorica Uscatu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean.
Potrivit medicilor, în această perioadă au probleme îndeosebi persoanele cu afecţiuni cronice, cardiacii care se expun şi ale căror boli decompensează, nu iau măsuri de precauţie, iar pe fondul căldurii excesive, al oboselii sau al lipsei hidratării ajung să facă infarct. Nu mai departe de ieri, un sexagenar cardiac din Filipeşti a decedat în faţa porţii, după ce se deplasase până la magazinul din localitate. În asemenea situaţii, dacă medicii intervin în maximum 10 minute, pacientul are şanse să supravieţuiască. Urgenţe majore sunt considerate toate decompensările cardiace, dar şi victimele accidentelor. Uneori, depinde şi cât de departe se află victima de staţia de salvare ori de cea mai apropiată ambulanţă. Fiindcă există şi situaţii când dispecerul dă apelul prin staţie, iar dacă sunt salvări în proximitate şi pot interveni mai repede, timpul de reacţie este scurtat semnificativ.
"Încercăm ca la solicitările de mare gravitate, de genul căzuţi în stradă, în casă, accidente rutiere sau incendii să ne încadrăm în câteva minute, în 5-6 minute până în cele 8 minute. La solicitările mai puţin grave, care nu se încadrează la mari urgenţe, se mai întârzie între 5 şi 10 minute, dar nu mai mult. Îi rugăm să aibă răbdare, pentru că noi facem tot posibilul să mergem să vedem toţi pacienţii, dar cu răbdare", ne-a declarat dr. Viorica Uscatu, manager SAJ.

Foto: Nicoleta Butnaru

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro