Mergi la conţinutul principal

UPDATE. BOMBĂ pe scena politică: PNL fuzionează cu UNPR. PND şi PSRO sunt si ele pe listă


Surse participante la discuţiile UNPR spun că progresiştii au luat în calcul această ofertă pentru că aceasta a fost singura de pe piaţă. O decizie definitivă se poate lua în Comitetul  Executiv al UNPR, dar nu se ştie când se va desfăşura această şedinţă.
PNL îi va obliga pe cei de la UNPR să renunţe la cei cu probleme penale în partid, iar marea miză ar fi ca Gabriel Oprea, cel care are astfel de probleme, să nu mai facă parte din acest partid.
 
Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat, marţi după-amiază, la zvonul potrivit căruia Partidul Naţional Liberal ar urma să fuzioneze prin absorbţie cu UNPR.
Alina Gorghiu nu a negat informația, însă a subliniat că decizia va fi transmisă săptămâna viitoare, atunci când va avea loc BPN al PNL și când se vor lua deciziile finale.
„Nu pot să vă declar nimic altceva decât ceea ce se va decide în BPN al PNL. Am primit mandat să discutăm cu toate partidele politice parlamentare", a declarat Alina Gorghiu pentru dcnews.ro.
Copreședinta PNL a mai spus că discuțiile cu partidele parlamentare „se vor concretiza într-o propunere făcută către BPN care va avea loc la începutul săptămânii viitoare".
„Până atunci, nu pot să vă confirm", a continuat Gorghiu.

Site-ul televiziunii RTV aminteşte că Valeriu Steriu, preşedintele UNPR, a declarat, acum 5 zile, după o întâlnire cu conducerea PNL, că discuţiile avute nu au vizat constituirea unor majorităţi alături de liberali în consiliile judeţene, ci au fost"discuţii exploratorii, despre variantele de toamnă".
„Nu au fost discuţii legate de majorităţile actuale. Discuţiile au fost legate strict de ceea ce înseamnă toamnă. E perioada în care foarte mulţi ne punem problema cum şi în ce formă vom avea la toamnă variantele de lucru. Fie în alianţă, fie de sine stătători. Evident, în această explorare am avut de ascultat toate variantele", a declarat Steriu, întrebat despre ce a discutat joi cu liderii PNL în sediul din Modrogan.
Liderul UNPR a mai spus că partidul pe care îl conduce ar putea candida la alegerile parlamentare de unul singur, fără nicio alianţă cu altă formaţiune.
„Rezultatul de la locale e încurajator, chiar dacă au fost foarte multe alianţe, avem această variantă, putem merge în toamnă şi singuri", a adăugat Steriu.
El a spus că în ceea ce priveşte alianţele după alegerile din 5 iunie, acestea vor fi„într-o singură direcţie".
„Alianţa nu poate fi decât într-o singură direcţie, cred că lucrul acesta s-a văzut (...) în clipa de faţă avem convenite planurile de lucru astăzi aici, în această discuţie", a ţinut să precizeze Steriu, lăsând să se înţeleagă că o alianţă cu PNL în consiliile locale sau judeţene este exclusă.

PND şi PSRO sunt si ele pe listă


PNL aruncă toate armele în luptă. Iată planul prin care vrea să cucerească Parlamentul.
Liberalii negociaza preluarea majoritatii in Parlament in toamna, potrivit unor surse din partid. Co-presedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au fost mandatati, la ultimul Birou Politic National al partidului, sa inceapa o serie de negocieri cu celelalte partide parlamentare pentru stabilirea de majoritati in teritoriu dupa alegerile locale, miza discutiilor fiind insa mai mare, anume construirea unei noi majoritati parlamentare in toamna, cu UNPR, PSRO si PND, afirma surse citate de News.ro.
Discutiile liderilor PNL au inceput deja cu liderul UNPR, Valeriu Steriu. Majoritatile la nivel local reprezinta o tinta de moment, in contextul alegerilor locale, miza liberalilor fiind, potrivit unor surse din partid, rasturnarea majoritatii in Parlament incepand din toamna, in ultima sesiune parlamentara din acest mandat.
Liberalii spera sa realizeze aceasta majoritate cu UNPR, PND-ul condus de deputatul Daniel Fenechiu si PSRO-ul lui Mircea Geoană, in conditiile in care PSD este partidul cu cei mai multi parlamentari care au castigat mandate de primar pe 5 iunie, astfel ca se vor vacanta mai multe posturi de deputat si senator din partea acestui grup parlamentar.
Realizarea unei noi majoritati depinde, insa, de negocierile dintre aceste partide, dar si de pretentiile pe care partidele mai mici le pot avea pentru locuri eligibile pe listele PNL, la alegerile parlamentare din toamna. Daca discutiile vor avea succes, este posibil ca PNL sa semneze protocoale de alianta cu aceste formatiuni in vederea stabilirii conditiilor privind colaborarea la sfarsitul acestui an.
Dupa alegerile locale din 5 iunie, teoretic, Parlamentul ar trebui sa piarda 77 de alesi, care au castigat mandate de primar, consilier judetean si consilier local la acest scrutin. Cu toate acestea, nu toti parlamentarii vor alege mandatele de consilieri, ci unii vor prefera sa isi termine mandatul de parlamentar, din care a mai ramas jumatate de an.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro