UPDATE 22.00: Stancu va fi încarcerat în Penitenciarul Galaţi
La ora 21.20, Gheorghe Bunea Stancu a ieşit pe poarta vilei în care locuieşte. Poliţiştii l-au dus pentru început la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, pentru a i se întocmi dosarul de penitenciar. Stancu nu a mai fost nevoit să stea în carantina de arest, procedură la care a fost deja supus după reţinerea în dosarul în care se judecă, la Tribunalul Vrancea, cu DNA. Surse din cadrul anchetei ne-au precizat că, în scurt timp condamnatul va pleca spre Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, unde pentru 21 de zile va sta în carantină, conform procedurilor legale privind executarea pedespsei cu închisoare.
CITEȘTE ȘI: Burci confirmă implicarea lui Stancu în dosarul «Mită la PSD»
UPDATE: 21.18: Stancu a fost ridicat de la domiciliu.
UPDATE: Mita la PSD: Bunea Stancu si Ioan Niculae, condamnati la inchisoare cu executare
Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat, joi, la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la PSD". De asemenea, Ioan Niculae a primit o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Procurorul DNA a spus în sala de judecată că Ioan Niculae şi-a nuanţat declaraţia dată joi în instanţă.
"A spus iniţial că nu i s-a cerut niciodată să sponsorizeze un partid. Dintr-o dată şi-a adus aminte că da", a explicat procurorul.
De altfel, Ioan Niculae a dat o declaraţie la termenul de joi al procesului, scrie Agerpres.
"Îmi menţin declaraţiile anterioare. În anul 2009, eram preşedinte Interagro, companie care la rândul ei era acţionară în alte 27 de firme. Activitatea noastră este în proporţie de 95% pe activitate de producţie, nu şi servicii. În august 2008, lumea a intrat în criză economică şi am fost printre primii afectaţi. Am achiziţionat terenuri în Bucureşti şi în zone limitrofe.
Din grup fac parte şi două firme de construcţii. Am o luat printr-o firmă teren de 100 milioane de euro la Zimnicea. A trebuit să oprim activitatea de îngrăşăminte chimice. Investiţiile imobiliare ar putea să fie profitabile, toată lumea ne spunea asta.
În februarie 2009, împreună cu directorii noştri am participat la o conferinţă care confirma zvonurile crizei din construcţii. În aprilie 2009, am hotărât să căutăm o firmă pentru elaborarea unui studiu de piaţă. A fost singura mea implicare în calitate de membru al CA. Am hotărât că era nevoie de acest studiu. Contractul a fost semnat pe 3 sept 2009, eu l-am văzut peste câteva zile", a spus Ioan Niculae.
Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe 11 ianuarie 2012 pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi pe omul de afaceri Ioan Niculae, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale a candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană.
Bunea Stancu, care era şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD, a fost acuzat de folosirea influenţei şi autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite, iar Ioan Niculae, acţionar principal al grupului Interagro SA, a fost acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, şi Viorel Bărac, director al SC Interagro SA, ambii pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială desfăşurată la sfârşitul anului 2009 pentru susţinerea candidatului PSD Mircea Geoană.
CITEȘTE ȘI: Stancu - Niculae, dialoguri murdare