Constantin Sever Cibu, fostul primar al Municipiului Brăila în perioada 2004 - 2008 s-a stins din viaţă la vârsta de 73 de ani. Potrivit familiei acestuia, Cibu fusese internat la spital în Bucureşti, iar de câteva zile fostul primar intrase în comă. Trupul neînsufleţit a fost adus ieri la Brăila şi depus spre seară la Biserica Buna Vestire (Greacă). Înmormântarea este programată pentru mâine, la ora 12.00.
UPDATE 12.21 Zeci de buchete de flori şi coroane acoperă în întregime catafalcul pe care este depus coşciugul. Rude, prieteni, apropiaţi sau pur şi simplu brăileni care nu l-au întâlnit niciodată vin pe rând la Biserica Buna Vestire - Greacă pentru a aprinde o lumânare la căpătâiul fostului primar Constantin Sever Cibu.
Cine a fost Constantin Sever Cibu
Potrivit biografiei sale de pe site-ul Senatului României, Constantin Sever Cibu s-a născut în Alba Iulia, în data de 21 mai 1943. A absolvit Institutul de Mine Petroşani, Facultatea de Electromecanică.
Acesta a lucrat la PROGRESUL Brăila între 1967 - 1991, iar pe finalul perioadei a ocupat funcţia de director general. Apoi, între 1991 şi 2004 a fost director la PHOENIX SRL Brăila. Cibu a câştigat alegerile locale din 2004 şi a fost primarul municipiului Brăila până în 2008, la vremea respectivă din partea PNL, fiind şi preşedintele organizaţiei judeţene. Ulterior, în 2010, acesta s-a rupt de tabăra liberalilor şi a trecut la Uniunea Naţională pentru Progresul României, unde, de asemenea a ocupat funcţia de preşedinte la nivel local. După mandatul de la Primărie, în perioada 2008 - 2012 Cibu a ocupat un fotoliu în cadrul Senatului României. Pe plan politic, la apariţia alianţei între PSD şi UNPR, în 2013, Cibu a decis să plece şi din rândul unioniştilor şi pentru o scurtă bucată de timp a activat ca senator independent. La puţin timp după ce şi-a încheiat mandatul din Senat, Cibu s-a hotărât să rupă complet legăturile cu scena politică şi cu viaţa publică.
Şi ce a făcut ca Primar
Unul dintre cele mai mari proiecte cu fonduri europene care s-a derulat în perioada de mandat a fostului primar este cel care a vizat, la pachet, realizarea Staţiei de Epurare, reabilitarea/extindere reţea de canalizare în municipiu şi realizarea canalului colector. O altă importantă investiţie la Brăila gândită în mandatul lui Cibu a fost reabilitarea străzii Griviţa pe toată lungimea sa, proiect cu finanţare europeană. Reabilitatea centrului istoric al municipiului a fost un alt proiect pornit de Cibu, însă, de departe cea mai mare moştenire lăsată de Cibu a fost investiţia cu modernizarea bulevardului Dorobanţilor.
Au existat şi câteva proiecte imobiliare care au fost iniţiate în mandatul Cibu, iar cel mai elocvent exemplu este cartierul de vile gândit în locul fostei cazărmi de la "Caporalul Muşat".
Dumnezeu să-l odihnească în pace!