UPDATE 12.00. Judecătorul respinge cererea lui Stancu de a-i scădea arestul din pedeapsă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

UPDATE 12.00. Judecătorul respinge cererea lui Stancu de a-i scădea arestul din pedeapsă

UPDATE 12.00.
Instanţa vrânceană i-a respins, în urmă cu scurt timp, deducerea arestului preventiv în forma cerutâ din pedeapsă.
"Respinge ca neîntemeiată cererea având ca obiect contestatie la executare formulată de persoana condamnată GHEORGHE-BUNEA STANCU, in prezent aflat in stare de detinere in Penitenciarul Focsani,(...)obligă persoana condamnată la 50 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în pronunţarea instanţei.

Stancu, la un pas de liberare

Aşa cum relatam şi la începutul lunii octombrie, Gheorghe Bunea Stancu, ex-preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, deţinut în Penitenciarul Focşani, se apropie pas cu pas de liberare. Ieri, instanţa Judecătoriei Focşani a admis contestaţia la executare, cerută de Gheorghe Bunea Stancu, prin care fostul baron PSD solicită deducerea (scăderea) zilelor în care a fost sub măsuri preventive (reţinere, arest preventiv, arest la domiciliu şi control judiciar) din condamnarea de 3 ani dată în dosarul "Mită la PSD".
Perioada pe care Stancu ar vrea ca instanţa să i-o scadă din sentinţă este de circa 60 de zile de arest şi 120 de control judiciar, deşi măsurile preventive respective nu aveau legătură cu dosarul în care este condamnat.
Rămâne de văzut dacă judecătorii vrânceni vor deduce, într-adevăr, toată această perioadă. Dacă ar fi aşa, Stancu ar putea să ceară liberarea condiţionată de îndată, fiindcă a depăşit termenul de o treime din pedeapsă, are peste 60 de ani şi a avut un comportament bun în închisoare. Chiar şi deducerea doar a arestului l-ar apropia mult pe acesta de liberare, dat fiind faptul că sunt îndeplinite celelalte condiţii.
"Da, cererea domnului Gheorghe Bunea Stancu a fost admisă de către instanţa de judecată şi a rămas în pronunţare. Azi sau mâine se va da pronunţarea", ne-a declarat, ieri, imediat după judecarea cauzei, avocatul Ion Bratu, apărătorul lui Gheorghe Bunea Stancu.
Ieri, instanţa nu se pronunţase, motiv pentru care este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple astăzi. Cert este că, potrivit noului Cod Penal, "deţinutul poate solicita instanţei de judecată deducerea zilelor în care a fost sub efectul măsurilor preventive din pedeapsa definitivă pe care o execută". Aşa cum cere procedura, Stancu s-a adresat instanţei din zona de competenţă teritorială a închisorii în care-şi execută pedeapsa.
Reamintim că fostul preşedinte al CJ Brăila a fost condamnat definitiv şi irevocabil în dosarul "Mită la PSD", la fel ca omul de afaceri Ioan Niculae (care a fost închis la Găeşti), pentru "matrapazlâcuri" făcute în campania lui Mircea Geoană pentru preşedinţie. De precizat că Ioan Niculae va afla şi el pe 7 decembrie dacă va fi eliberat condiţionat sau dacă, dimpotrivă, va mai ramâne în penitenciar. Asta după ce Instanţa Judecătoriei Găeşti a admis, în octombrie, propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Găeşti.

Stancu îndeplineşte condiţiile pentru liberare

Bunea Stancu a fost reţinut/ arestat preventiv, arestat la domiciliu şi pus sub control judiciar (măsuri preventive) începând cu 7 august 2014, însă în dosarul pe care l-am numit "Stancu vs. DNA". De pe 7 august 2014, când a fost reţinut pe bază de ordonanţă, până pe 2 aprilie 2015, când a fost ridicat pentru executarea pedepsei de 3 ani, fostul şef al CJ a avut 60 de zile de încarcerare prin mandat de arestare (preventivă sau la domiciliu) şi alte cel puţin 120 de zile de cercetare sub control judiciar, ce-i drept cu pauze de câte o zi, două. Per total, sunt aproximativ 200 de zile în care acesta a avut restricţii impuse de judecătorul de drepturi şi libertăţi.
"Domnul Stancu a solicitat deducerea, scăderea zilelor de arest la domiciliu, acelea din timpul în care era sub influenţa măsurii preventive, chiar dacă vorbim despre un alt dosar, infracţiunile sunt concurente, iar legea permite deducerea măsurii preventive din condamnare. Urmează să avem termen în acest dosar de contestaţie la executare, litigiul abia a fost declanşat", ne-a declarat avocat Ion Bratu, în momentul în care a fost depusă "contestaţia la executare".
Tot atunci, întrebat dacă, în aceste condiţii, Stancu va cere liberarea condiţionată, reprezentantul legal al preşedintelui CJ a adăugat: "Dar orice persoană poate cere liberarea condiţionată, nu e nevoie în acest caz să fi executat două treimi din pedeapsă. Domnul Stancu nu este bolnav, dar, da, a avut un comportament bun. Nu pot să comentez mai multe date din dosar", ne-a mai spus avocatul Ion Bratu.
Cât despre ceea ce face Stancu în penitenciar, acesta nu şi-a dat acordul pentru ca reporterii noştri să afle detalii din viaţa sa de deţinut. Cert este că, dacă la început nu prea suporta detenţia, ulterior, acesta a început să presteze ore de muncă în folosul penitenciarului, la bibliotecă. Potrivit legii, la cinci zile lucrate, deţinutul primeşte o zi de reducere a pedepsei, plus o brumă de bani echivalentă cu venitul minim garantat la nivel de ţară, dar şi un spor alimentar caloric de până la 3.000 de calorii pe zi.
Reamintim că Stancu mai are dosare "în lucru", fie la organele de anchetă, fie pe rolul instanţelor de judecată. Recent, la Tribunalul Vrancea au fost mutate şi dosarele "Stancu vs. DNA", dar şi "Sportul". Din iulie a.c., Stancu este urmărit penal şi în alt dosar, cu Ioan Niculae, în care este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă pentru promulgarea unei hotărâri de Guvern. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro