UPDATE Miercuri, 10.47. Consiliul Judetean a luat act de reclamatie. Acum, semnatarii memoriului sunt in audienta la Viorel Mortu, presedintele interimar al CJ.
Ieri, pe adresa redacţiei a sosit un memoriu semnat de un grup de brancardieri, infirmiere şi îngrijitori care, începând cu 1 decembrie, au fost puşi pe liber fiindcă n-ar fi luat un concurs ce s-a susţinut la mijlocul lunii noiembrie.
Cei 12 semnatari ai scrisorii relatează că în cadrul spitalului au avut loc trei concursuri pentru reconfirmarea pe posturi, iar în locul lor - care au între 25 şi 40 de ani şi câte trei, patru ani de experienţă - au fost aduşi oameni din afară, cu vârste de peste 50 de ani, unii cu probleme de sănătate, dar care au "privilegiul" de a fi rudele unor şefi.
"La concursurile respective au venit în majoritate persoane din exterior, noi am fost picaţi cu câteva sutimi, nu s-a dat probă practică, iar impresia generală a fost că aceia care au venit ştiau exact răspunsurile la examenul scris, ba chiar avem suspiciunea că au dat bani sau s-au folosit de faptul că sunt rude sau afini, cunoştinţe ale unor persoane din spital", ne-au relatat semnatarii memoriului.
Oamenii mai spun că nu au primit bibliografie pentru examen, nu li s-au dat libere pentru a studia şi nici n-au avut unde consulta materia pentru concurs. Ei reclamă că nu s-a ţinut cont de calificativele pe care le-au obţinut în ultimii ani: "Am avut numai FB şi tot timpul am fost lăudaţi. Am trecut peste accidentul colectiv de la Baldovineşti şi ne-au felicitat, după care ne-au picat la examenul oral, cu câteva sutimi, iar la contestaţii au ridicat din umeri".
Iugulescu, acuzat că e vulgar
La concursul de infirmiere, de exemplu, punctul 16 se referea la "Cum dezinfectaţi un salon în care au fost pacienţi cu boli transmisibile, infecţioase?". "Înainte de examen a intrat directorul de îngrijiri, Olguţa Crivăţ, în sală şi ne-a spus să scriem la acest punct tehnica prin care facem dezinfecţia, lucruri cunoscute nouă. La barem, după concurs nu s-a punctat nimic şi s-a spus că trebuia să dăm definiţiile curăţeniei şi ale dezinfecţiei, aspecte scrise la indigo de cei care au venit din exterior. De menţionat că eram cu toţii în sală când asistenta Crivăţ ne-a spus acel lucru, probabil pentru a ne duce în eroare", se mai arată în memoriul ajuns pe adresa redacţiei. Problema e că unii au fost anunţaţi că vor merge în şomaj, alţii nu au văzut niciodată contractele proprii de muncă şi nici regulamentele interne, ba chiar au fost scoşi din gardă pentru a da concursul. Reclamanţii susţin că au informaţii că un post de brancardier, de exemplu, "ar costa 1.500 de euro" în Judeţean. În plus: "Atmosfera în UPU este una tensionată, creată în special de managerul Iugulescu, care jigneşte şi aduce injurii angajaţilor, vorbindu-le vulgar, urât, agresându-i verbal chiar de faţă cu pacienţii".
Despre toate aceste aspecte au fost informaţi şi prefectul Nicu Olteanu, dar şi preşedintele interimar al Consiliului Judeţean. "Ne autosesizăm în acest caz şi deschidem şi noi o anchetă", ne-a declarat prefectul Nicu Olteanu. La rându-i, Viorel Mortu, preşedinte interimar al CJ, a dorit să cunoască situaţia în amănunt şi i-a chemat pe angajaţii nemulţumiţi la birou: "Deschidem, bineînţeles, o anchetă. Dacă măcar unul dintre aceşti oameni are dreptate, e dezastru!".
Oamenii au ţinut să precizeze că nu li s-au respectat drepturile contractuale, nu li s-a dat niciodată sporul de 5% de UPU, prevăzut în contractul colectiv de muncă, dar şi că, deşi aveau decizii pentru perioade determinate, ar fi trebuit să fie primii care pot candida pe posturile respective. Acum, practic, ei nu înţeleg cum vor primi şomaj, dacă nu au fost disponibilizaţi, ci daţi afară pentru a face loc altora din exterior. "Acesta este cadoul nostru de sărbători. Considerăm că acest spital este fieful corupţiei din Brăila, locul în care au loc furturi, violuri, discriminări profesionale. Spitalul s-a umplut de rudele celor din conducerea instituţiei...Aşa nu se mai poate! Suntem necăjiţi, avem şi noi copii bolnavi", se arată şi în memoriul formulat pentru forurile superioare. Oamenii au şi nişte cereri la care ţin, motiv pentru care s-au aliat pentru a-şi face dreptate: "Solicităm o evaluare corectă a personalului, anularea concursurilor şi dreptul de a da probă practică. Niciunul dintre cei nou angajaţi nu a mai lucrat în Sănătate, cu atât mai mult la UPU, unde este cel mai greu departament, loc în care, de multe ori, infirmiera nu face doar curăţenie, ci ţine şi branula, îngrijeşte pacientul, face lucruri astfel încât să fie bine şi oamenii mulţumiţi. Dar se pare că devotamentul nostru nu contează. Dacă avem carte puţină nu înseamnă că suntem animale şi că trebuie să fim trataţi astfel!", au adăugat semnatarii memoriului.