Unul dintre fraţii lui Mihai Eminescu a locuit la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Unul dintre fraţii lui Mihai Eminescu a locuit la Brăila

* ineditul constă în faptul că informaţia vizează aspecte din viaţa celui de-al zecelea frate al lui Mihai Eminescu, şi anume Matei Eminescu, care a locuit 10 ani la Brăila * o strănepoată a poetului, devenită prima femeie judecător din ţară, a fost elevă a Liceului "Murgoci"

Sâmbătă, 15 ianuarie, s-au împlinit 161 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Cu această ocazie, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Brăila a organizat, în holul Primăriei, o expoziţie de documente inedite despre familia marelui poet romantic, cu titlul "Eminescu - Luceafărul poeziei româneşti", şi un moment artistic, susţinut de elevi ai Şcolii "Mihai Eminescu" şi ai Liceului de Artă "Hariclea Darclee".

În ceea ce priveşte expoziţia de documente, după cum a explicat Ştefania Botez (consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale), ineditul a constat în faptul că informaţia vizează aspecte din viaţa celui de-al zecelea frate al lui Mihai Eminescu, şi anume Matei Eminescu, care a locuit 10 ani la Brăila.

"Noi ne-am gândit să vă prezentăm câteva documente inedite în legătură cu un membru al familiei lui Eminescu, care a trăit la Brăila. Sunt informaţii care nu au fost aşa de cunoscute, decât, poate, pentru cei avizaţi. Dar pentru publicul larg lucrurile acestea nu se ştiau. Mihai Eminescu a avut mulţi fraţi. Al zecelea frate al lui, Matei Eminescu, a trăit la Brăila. El a fost militar de carieră şi s-a stabilit pentru aproximativ zece ani în oraşul nostru. A fost căsătorit, a avut patru copii, dintre care doi au trăit (...) Tot în documentele pe care vi le prezentăm, veţi descoperi datele de stare civilă ale familiei şi ceea ce s-a dezvoltat în zonă, sub auspiciile numelui lor, pentru că mai avem un reprezentant al familei, şi anume un nepot al lui Mihai Eminescu, care, după ce s-a retras din armată, fiind tot militar de carieră, a încercat să facă o afacere şi care, din câte informaţii avem noi, nu i-a reuşit. Este vorba despre Gheorghe Eminescu. El este cel care a scris o monografie despre viaţa lui Napoleon. Acest Gheorghe Eminescu a avut o fiică, Iolanda, care şi-a făcut studiile, printre altele, şi în Brăila, la Liceul «Murgoci», şi a fost prima femeie judecător din ţară", le-a explicat Ştefania Botez elevilor prezenţi la manifestaţie.

Alături de Botez, s-a aflat şi profesorul Gheorghe Calotă, preşedintele Clubului Seniorilor din Învăţământ. Profesorul Calotă şi-a axat discursul pe un "element" definitoriu al posterităţii eminesciene, şi anume elevii. "În 1987, fiind la Brăila, un mare poet, care acum nu mai este, Ion Alexandru, îmi zicea aşa: «Domnule profesor, dacă vrei ca Eminesciana să trăiască, să o lăsaţi să fie a elevilor!». Profetic, Ion Alexandru simţea că Mihai Eminescu trăieşte şi trebuie să trăiască atât timp cât va fi al elevilor. Că sunteţi aici nu poate fi decât ceva frumos şi o dovadă că profeţia lui Ion Alexandru se adevereşte", a explicat Gheorghe Calotă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro