Mergi la conţinutul principal

Unul din zece adolescenţi consumă droguri

Unu din zece adolescenţi consumă droguri, alcool sau tutun, iar 5% dintre tineri recunosc că au încercat etnobotanicele, fenomenul fiind în creştere faţă de anii anteriori. Aceste date rezultă din ultimul studiu european ESPAD (studiu european în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri) la care participă şi ţara noastră. Astfel, acest studiu indică un consum de 10% în rândul adolescenţilor de 16 ani, situându-se cu 8% sub media europeană. Comparativ însă cu studiul anterior, la nivel naţional se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii. Consumul de canabis este de 7%, în creştere faţă de anul de studiu anterior. Substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP), practic necunoscute în România până în 2008, au avut un impact mare în rândul adolescenţilor din România. Astfel, 5,3% dintre repondenţi au declarat consum de SNPP pâna la vârsta actuală. Prevalenţele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vieţii plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani, din România, alături de canabis şi inhalante. "Una din problemele actuale ale societăţii româneşti o constituie creşterea cererii de droguri în rândul populaţiei generale, îndeosebi în rândul elevilor. Răspândirea consumului abuziv de droguri în rândul populaţiei tinere a dus la apariţia de reţele de trafic ample pe teritoriul ţării noastre şi este necesară o intensificare a acţiunilor de prevenire a acestui flagel", a declarat psih. Olga Condrat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.

Brăila, premiată în lupta antidrog

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila a lansat recent ediţia a XI-a a Concursului naţional "Mesajul meu antidrog", care se va desfăşura în perioada martie-septembrie. Totodată, a avut loc premierea ediţiei anterioare, Brăila remarcându-se şi de data aceasta la etapa naţională a concursului, prin obţinerea locului I la secţiunea "Arte vizuale" gimnaziu, prin eleva Papenov Claudia de la Colegiul Naţional "Ana Aslan". În acest an, premiile au fost asigurate de Primăria Brăila şi Direcţia Judeţeană de Cultură Brăila. Concursul a fost promovat cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi în mod direct în cadrul activităţilor de prevenire desfăşurate de CPECA Brăila în unităţile de învăţământ de gimnaziu şi liceu din Brăila.
"Mesajul meu antidrog" este un proiect al Agenţiei Naţionale Antidrog, derulat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Tineretului şi Sportului, ce are ca scop reducerea numărului de consumatori de droguri, alcool, tutun în rândul elevilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro