Mergi la conţinutul principal

Universitatea "Brancoveanu" l-a omagiat pe Istrati

Vineri, dupa amiaza, la Universitatea "Brancoveanu" a fost prezentat noul volum publicat la editura "Limes" din Cluj de catre profesoara Maria Cogalniceanu, "Istrati dupa Istrati". Criticul Teodor Vargolici a apreciat volumul ca interesant avind in vedere ca este o culegere bilingva care scoate la lumina documente inedite referitoare la permanenta postuma a scriitorului in constiinta exegetilor si admiratorilor sai din Romania si din Franta.
La eveniment a fost prezent presedintele Asociatiei "Prietenii lui Panait Istrati" Franta si Romania, Christian Golfetto, profesoara Maria Cogalniceanu fiind vicepresedinta acestei asociatii. Decanul Facultatii de Management si Marketing in Afaceri Economice din cadrul Universitatii "Brancoveanu", conf. univ.dr. Elena Enache, a facut o scurta introducere invitatilor mentionind ca institutia pe care o reprezinta are, in conceptia sa, doua misiuni. Prima se refera la cercetare si la invatamint, iar cea de-a doua la promovarea valorilor culturale, iar lansarea cartii "Istrati dupa Istrati" o indeplineste pe aceasta din urma. Christian Golfetto a vorbit studentilor si profesorilor despre caracterul remarcabil al muncii Mariei Cogalniceanu, care a demonstrat astfel ca Istrati este un scriitor de actualitate. Apoi, pentru a-si argumenta spusele a citit dintr-un volum semnat de Panait Istrati cugetari, izbitor de actuale, referitoare la dragoste, credinta, arta, patriotism si dragostea pentru locurile natale. "Este o carte neasteptata, care a produs surprize unor autori diferiti, toti fiind surprinsi de valoarea si noutatea informatiilor. Cartea este valoroasa si datorita rabdarii si energiei dovedite de autoare, care a umblat prin colbul arhivelor sa caute documente despre Panait Istrati", a spus lect.univ. dr. Valentin Popa. Maria Cogalniceanu se afla la cea de-a treia carte despre Panait Istrati - in 1995 a publicat o culegere de maxime extrase din opera lui Panait Istrati, iar in 2000 a revenit cu "Tentatia si ghimpii libertatii", studii si eseuri despre Panait Istrati. Autoarea a marturisit ca a lucrat la volumul "Istrati dupa Istrati" mai bine de noua luni, ca inseamna foarte multa truda si ca, din punctul sau de vedere, cea mai importanta calitate a cartii este noutatea ei absoluta. "Titlul volumului a fost influentat de cartea lui Nicolae Iorga, "Bizant dupa Bizant". Cartea cuprinde documente oficiale in care se vorbeste de Istrati. Document oficial am considerat ca inseamna mai mult decit actul oficial, am inclus si scrisoarea literara, tot ceea ce inseamna document de atmosfera. Aceste documente sint, dupa parerea mea, o comoara pe care o poate cerceta orice istratolog, orice iubitor de viata si opera lui Panait Istrati, oricine zice ca este de-al lui Panait Istrati, oricine zice ca este din Braila. Prin acest volum am vrut sa fac si justitie pentru cei care nu mai sint si care au luptat pentru adevarurile operei lui Panait Istrati", a spus profesoara Maria Cogalniceanu.
In finalul intilnirii, invitatii au avut parte de o surpiza, rapsodul popular Nicusor Mocanescu a interpretat doua balade legate de opera lui Panait Istrati: Balada Chira Chiralina si Balada lui Obac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu