Uniunea Europeană a creat un manual de educație agricolă pentru elevi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Uniunea Europeană a creat un manual de educație agricolă pentru elevi

Uniunea Europeană le recomandă profesorilor să mediatizeze, în rândul elevilor, rolul pe care fermierii îl au în societate și importanța agriculturii nu doar ca sursă pentru aprovizionare cu hrană, ci și din punctul de vedere al protecției mediului și resurselor naturale. În acest sens, Comisia Europeană, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală, profesori și experți în educație au publicat materialul didactic „Pachetul pedagogic destinat profesorilor”, un document educațional care urmărește conștientizarea tinerilor europeni cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani asupra importanței agriculturii în Europa și asupra modului în care funcționează piețele.

Produsul a fost conceput ca urmare a studiilor recente care arată că populația urbană și în special tinerii au pierdut legătura cu agricultura, explică autorii ghidului didactic.

Pachetul poate fi utilizat de profesorii care predau diverse discipline, ca, de exemplu, geografie, economie, studii europene, economie națională, științe agricole, tehnologia informației și comunicațiilor sau științe sociale și abordează trei teme: Alimente, Mediu, Zona Rurală.

Lucrarea este elaborată într-o manieră atractivă, în care alternează informații privind aspecte ce țin de politica agricolă comună, previziunile specialiștilor pentru următoarele decenii, cu aplicații practice și fișe de lucru agreabile, toate într-un limbaj accesibil.

Scopul este de a trezi interesul tinerilor pentru domeniul agricol, de a-i educa în spiritul adoptării unei alimentații sănătoase, de a înțelege agricultura și noile tehnici utilizate, de la mașini și echipamente folosite, până la dezvoltarea culturilor și gestionarea bolilor acestora.

Experții europeni recomandă vizitele la ferme, pentru interacțiunea directă cu agricultorii, vizitele în piețele producătorilor locali și sugerează un set de întrebări pe care elevii le pot adresa acestora, pentru o mai bună înțelegere a activității pe care o desfășoară, chiar a modului în care se formează prețurile.

Politici agricole europene și alimentația sănătoasă pe înțelesul elevilor

Pachetul pedagogic include câteva informații legate de domeniul agricol european, precum date generale privind politica agricolă comună, explicând că beneficiarii acesteia sunt chiar consumatorii europeni care au suficiente alimente și la prețuri accesibile. Se precizează că în UE există 11 milioane de ferme agricole, iar sectorul alimentar oferă 44 de milioane de locuri de muncă. De asemenea, sunt prezentate succint și pe înțelesul elevilor programe ale UE precum denumirea de origine protejată și indicația de origine protejată sau eticheta pentru alimentele ecologice.

Cu întrebarea „Poți sparge codul?” ghidul prezintă codul inscripționat pe ouă, arătând elementele de identificare ale metodei de producție, țării de origine sau fermei unde au fost produse. La informațiile privind producția sunt adăugate date care se referă la valoarea nutritivă a oului și cele privind modul de preparare a acestui produs alimentar.

Lucrarea continuă cu o secțiune dedicată tradițiilor gastronomice europene care îi îndrumă pe elevi să găsească și să viziteze târguri agricole sau festivaluri gastronomice.

Se vorbește despre „Recolta 2050”, atunci când populația planetei va ajunge la 9 miliarde de locuitori, ceea ce va însemna o nevoie de alimente pe măsură. Secțiunea „Alimentele din viața ta” prezintă principiile alimentației sănătoase, piramida alimentară, dar și exemple concrete despre alimentele consumate de o familie.

Pachetul pedagogic se încheie cu informații privind etapele necesare producerii hranei, precum terenul agricol, plantarea unor legume în grădina școlii sau vizita la fermele din apropierea școlii.

O temă europeană importantă este atragerea tinerilor către domeniul agricol. UE alocă fonduri pentru a atinge acest obiectiv în statele membre. Un ghid pedagogic este o noutate și va putea fi însușit de profesorii din întreaga Uniune Europeană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro