Nicolae Mitroi, despre relatiile firesti dintre Braila si Galati, declaratia
fiind facuta ieri, la sedinta festiva prilejuita de incheierea manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilelor judetului. Cuvintele lui Mitroi au gasit ecou la prefectul Galatiului, Mihai Capra - prezent si el la festivitate -, care a militat pentru apropierea reala a judetelor noastre, si pentru relatii ca intre frati. Proiectul a fost binecuvintat de
Prea Sfintia Sa Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, care a declarat, la rindul sau, ca spiritual si religios, Braila si Galatiul sint una, iar cele doua judete trebuie sa se manifeste ca atare si in plan laic, lasind deoparte orgoliile desarte. Episcopul a adus in discutie proiectul zonei metropoliane, ca un prim pas pentru contopirea celor doua orase: "Cit de usor serveste Biserica la masa de tenis dintre cele doua orase, pentru a se ajunge de la orasul metropolitan, la zona metropolitana. Atita timp cit aprofundam mesajul nostru, cercetarea voastra si cit legam faptele noastre de vredeniciile inaintasilor nostri, vom avea si noi, intr-un viitor aparte, in meritul de a fi adus aceasta zona, dupa o perioada de stagnare, in locul ei pe care si l-a avut dintotdeauna. Si Braila, si zona Dunarii de jos, au apartinut lumii civilizate, sint parti ale lumii civilizate, cu sincopele ei cunoscute, insa astazi, mai mult ca oricind, fiind la sarbatoarea celor 525 de ani de atestare a Brailei, sintem coplesiti de semnificatia bataliei altor judete si altor tari, si chiar a Europei, la dezvoltarea acestui judet. Tot atit de adevarat este noi, biserica de la Dunarea de Jos, am pus pe altarul celor doua judete aceste initiative inca din 1990. Si mai spun o data ceea ce am declarat ieri: partea moldoveana a Brailei este Galatiul, iar partea munteana a Galatiului este Braila. Sa dea Dumnezeu sa vedem implinite si aceste sperante".
"Nu pot fi vecini cei care locuiesc in camere diferite din aceeasi casa"
Prefectul Brailei, Nicolae Mitroi, a vorbit si el despre necesitatea de a sta aproape, unii de altii, pentru binele comun: "Prea Sfintia Sa vorbea despre faptul ca brailenii si-au invitat vecinii, pe galateni, la acest moment festiv. Eu am impresia ca de acum incolo o sa trebuiasca sa vorbim mai putin de vecini, in ceea ce priveste judetele care fac parte din aceasta regiune, si sa ne gindim ca nu pot fi vecini cei care locuiesc in camere diferite, din aceeasi casa. Drept pentru care, avind in vedere si perspectiva noastra imediata, de a intra in rindul tarilor europene, unde importanta regiunii este deosebita, eu as spune ca trebuie sa incepem sa ne gindim impreuna cu celelalte judete la cit vom avea de lucru, astfel incit sa existam si pe harta UE ca un tot, cu o identitate de sine statatoare. Tot ce s-a intimplat zilele astea nu face decit sa ne alature unii cu ceilalti, dar, din pacate, trebuie sa remarc ca in toata aceasta perioada nu s-a simtit acea solidaritate care ar fi trebuit sa se simta, chiar din partea unor institutii brailene".
"Sintem in pragul unui moment istoric, va trebui sa fim la inaltimea vremurilor"
Prefectul Galatiului, Mihai Capra, si-a declarat totala disponibilitate catre proiecte comune: "Istoria, orgoliile locale si multe alte cauze au condus catre o rivalitate care nu foloseste nimanui. Eu cred ca in primul rind va trebui sa stabilim ce ne dezbina si ce ne uneste, si sa vedem care parte este mai importanta".
Una dintre chestiunile care, in opinia prefectului Capra, unesc cele doua comunitati, este podul peste Dunare, obiectiv despre care oficialul glalatean este sigur ca va fi realizat: "Este clar ca este o oportunitate pentru ambele localitati si este o dorinta veche a locuitorilor din Galati si Braila. Imi amintesc de analiza pe care am avut-o la Ministerul Transporturilor, vizavi de acest proiect, ca punctul de vedere al ministerului a fost ca traficul din zona nu justifica un astfel de obiectiv. L-am invitat la noi pe reprezentantul Ministerului Transporturilor, cind au fost inundatii si nu se mai putea circula decit cu un bac si cind a fost nevoie sa aduc politia, ca sa faca ordine acolo, pentru ca erau cozi interminabile. Si asta, in conditiile in care se stia ca nu exista un pod pe acolo. Asta este realitatea, este nevoie de un pod, constructia unui asemenea obiectiv se justifica economic, si a incerca sa eviti realitatea si sa arunci responsabilitatea unei asemenea investitii pe umerii comunitatilor locale este inacceptabil. Sa ne gindim, de asemenea, la cele doua coridoare europene, coridorul 4 si coridorul 9; din pacate, geografic, sintem in afara lor, dar nu putem sa lasam 600.000 de locuitori in afara legaturilor europene. Va trebui, de asemenea, sa actionam impreuna, pentru ca autoritatile sa inteleaga ca trebuie sa avem acces la aceste doua coridoare, si vor trebui facute investitiile corespunzatoare in zona".
Cartierul Siret - cap de pod intre cele doua municipii
Prefectul nu a omis sa abordeze si subiectul delicat al cartierului Siret, pe care galatenii l-au ridicat pe cele 1000 ha luate in administrare de la Braila. El a abordat o pozitie echilibrata si a vorbit despre sansa istorica a autoritatilor locale de a lua decizii majore, pentru cele doua comunitati: "Am lasat la sfirsit problema cartierului Siret, sau Dimitrie Cantemir, cum Dumnezeu s-o fi numind. Este clar ca s-a nascut in baza unei decizii politice, cu puternica conotatie electorala. Va asigur ca la vremea respectiva, si in Galati au fost voci care au criticat proiectul, mai ales datorita ambiguitatii sale. Acum insa sintem in fata unui fapt implinit: pe de o parte, s-au facut investitii importante in zona, pe de alta parte, este evident ca interesul investitorilor straini, cit si a locuitorilor din cele doua orase este foarte mare, pentru zona respectiva. Mai mult, modificarea Legii 215, a administratiei publice locale, ne creeaza cadrul juridic pentru rezolvarea problemei in mod echitabil, pentru cele doua comunitati. Sintem in pragul unui moment istoric, va trebui sa fim la inaltimea vremurilor. Si sa nu uitam ca, daca din punct de vedere religios apartinem deja aceleiasi entitati, sintem deja o entitate, media deja ne-a luat de mult inainte, si avem televizuni care se numesc "Galati-Braila", va trebui si noi sa avem intelepciunea de a nu rata oportunitatile care se ivesc".