Mergi la conţinutul principal

Unităţile de transfuzii sanguine din Brăila au autorizaţii de funcţionare

După ce în ultimele săptămâni s-au făcut două transfuzii greşite, la doi pacienţi din două spitale din Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu toate unităţile de transfuzii sanguine fără autorizaţie. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila nu se află pe această listă, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) confirmând faptul că, la Brăila, nu există probleme din acest punct de vedere.
În cadrul spitalului funcţionează trei unităţi de transfuzie sanguină, una la pavilionul A - şoseaua Buzăului nr. 2, una la pavilionul B - fostul Spital 3 şi una la pavilionul D - Maternitatea, toate fiind autorizate.
De asemenea, în niciuna dintre aceste trei unităţi nu s-au înregistrat până acum cazuri de transfuzii greşite. "Noi nu avem niciun caz de acest gen pentru că la noi se raportează periodic. Lunar, şeful unităţii de transfuzie raportează atât nouă ca şi conducerii, cât şi DSP-ului dacă există vreo situaţie de genul ăsta şi nu există niciun fel de problemă", a declarat Alina Neacşu, purtător de cuvânt SJU Brăila.
"În România funcţionează 108 spitale publice şi 34 private cu unităţi de transfuzie sanguine fără autorizaţie", se arată într-un comunicat de presă al MS. Din acestea, 19 sunt doar în Capitală, pe listă figurând Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu", Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", iar la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias nu există date ale Direcţiei Sanitare Publice. Alte 18 unităţi spitaliceşti din Cluj şi 12 din Timiş sunt în această situaţie.
Ministerul a realizat această listă pe baza datelor de la Direcţiile de Sănătate Publică din toate judeţele, pe care le-a comparat apoi cu datele de la unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii.
Pentru a diminua aceste cifre dezastruoase, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis o serie de măsuri de urgenţă. În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate şi vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

Două transfuzii greşite în spitalele din Capitală

Două persoane au primit transfuzii greşite de sânge la spitalele din Capitală. Prima este o femeie de 39 de ani, căreia pe data de 26 iulie, la Spitalul CF 2 din Bucureşti, i-a fost făcută o transfuzie cu sânge din grupa AB, deşi ea avea grupa 0 pozitiv. La scurt timp, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie, ea fiind transportată la reanimare unde a primit tratament de echilibrare şi a fost făcută recomandarea unei noi transfuzii. Femeia a fost mutată de la Spitalul CF2 la Spitalul Universitar. Femeia este în continuare în stare gravă, pacienta fiind în continuare intubată şi ventilată mecanic. Ministerul Sănătăţii a deschis o anchetă şi a descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului nu era autorizată.
Al doilea caz s-a întâmplat la Spitalul de Arşi, acolo unde unei femei în vârstă de peste 60 de ani i-a fost făcută, în noaptea de 13 spre 14 iunie, o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi avea grupa A . Pacienta a murit la o săptămână după internare. O anchetă a autorităţilor a descoperit că unitatea de transfuzii a spitalului funcţiona fără autorizare de peste un an de zile. Cazul este în cercetare, activitătea în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală fiind suspendată până la remedierea deficienţelor constatate. De asemenea, la Spitalul de Arşi a fost suspendată activitatea unităţii de transfuzii sanguine pentru pacienţi cu arsuri grave.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro